Δημοσιεύτηκε: 07 Οκτ 2009, 18:07
από panligo
panagiotis έγραψε:Η Canonical δηλαδή, μια τόσο μεγάλη εταιρεία έχει βγάλει τα τόσα λεφτά της από φανελάκια ή απο προιόντα από το canonical store και από το ubuntu server edition (και δεν νομίζω να έκανε τόσα λεφτά από τα στυλό :) )? Το ubuntu server edition είναι δωρεάν από ότι ξέρω. Και στο desktop edition μας παρέχει υποστήριξη. Τι υποστήριξη μπορεί να παρέχει σε ένα server edition που να χρεώνει? Για τη Microsoft ξέρουμε ότι έχει γίνει τόσο πλούσια εταιρεία από διάφορα (windows, software, harware κτλ).
Απλώς μου φαίνεται λίγο παράξενο, μια εταιρεία ( η κάθε εταιρεία πρέπει να είναι κερδοσκοπική, γιαυτό άλλωστε ονομάζετε και εταιρεία) να παρέχει υποστήριξη σε χιλιάδες χρήστες δωρεάν.Εγώ δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι το κάνει αυτό χωρίς κάποιο κέρδος, κάποια ανταμοιβή. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω από που βγάζει τόσα πολλά, αφού όλα είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα.

Μάλλον δεν κατάλαβες αυτό που σου είπα.....
Το λογισμικό Ubuntu σε όλες τις εκδόσεις που υπάρχει παρέχεται δωρεάν από την Canonical. Η εταιρεία αυτό που χρεώνει είναι η υποστήριξη που παρέχει για το λογισμικό αυτό σε άλλες εταιρίες που το χρησιμοποιούν. Κυρίως παρέχει υποστήριξη για το Ubuntu server καθώς αυτό είναι που χρησιμοποιούν περισσότερο οι διάφορες εταιρίες για να στήσουν τον δικό τους server. Παρέχει βέβαια και υποστήριξη του Ubuntu Desktop αλλά οι απλοί χρήστες βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους στο διαδίκτυο. Επομένως τα περισσότερα έσοδα της είναι από την υποστήριξη του Ubuntu server.

Όταν λέω υποστήριξη εννοώ ότι βοηθάνε τους ενδιαφερόμενους σχετικά με ότι προβλήματα/απορίες έχουν στο πως θα κάνουν κάτι με το λειτουργικό τους σύστημα. Ένα απλό παράδειγμα είναι όταν κάποιος έχει ένα server στην εταιρία του και μέσω αυτού του server έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο 10 υπολογιστές. Ο υπεύθυνος της εταιρίας όμως μπορεί να θέλει να δώσει περισσότερο bandwidth σε κάποιους υπολογιστές από ότι σε κάποιους άλλους (ίσως γιατί οι χρήστες τους δουλεύουν καθαρά μέσω διαδικτύου, επομένως χρειάζονται μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο). Ο υπεύθυνος όμως ίσως να μην ξέρει πως να το κάνει αυτό και έτσι καταφεύγει στην Canonical. Η Canonical στέλνει ένα εξειδικευμένο άτομο στην εταιρία και ρυθμίζει κατάλληλα τον server σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν, με κάποια χρέωση φυσικά.....

Τώρα θα μου πεις: και γιατί ο υπεύθυνος δεν ψάχνει να βρει την λύση του προβλήματός του στο διαδίκτυο;;
Η απάντηση είναι απλή. Η εκάστοτε εταιρία χρειάζεται να βρει αμέσως λύση στο πρόβλημά της, γιατί όσο διαιωνίζεται το πρόβλημα χάνει χρήματα και πιθανούς πελάτες. Επομένως προτιμά να πληρώσει την Canonical για να λύσει άμεσα το πρόβλημά της παρά να προσπαθεί (για μέρες ολόκληρες) ο υπεύθυνος να βρει κάποια λύση στο διαδίκτυο. Με λίγα λόγια τα λεφτά που θα δώσει στην Canonical είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα χάσει προσπαθώντας να βρει μόνος του την λύση.

panagiotis έγραψε:Όσο για τους προγραμματιστές, συμφωνώ με όλα τα πιο πάνω που αναφέρατε και επαυξάνω. Απλώς εγώ άλλο ρώτησα, μάλλον δεν το διατύπωσα σωστά.
Μπορεί ένας προγραμματιστής να ζήσει από το ελεύθερο λογισμικό?

Φυσικά και μπορεί! Εδώ επιβιώνουν εταιρίες ολόκληρες.....