Δημοσιεύτηκε: 22 Ιαν 2010, 10:19
από digibill
Apopas έγραψε:Οι κοινές απόψεις είναι απλά απόψεις του πλήθους και πολλές φορές δεν συνυπάρχουν με την πραγματικότητα. Εγώ έχω καμιά 50αριά γνωστούς στο χώρο αυτόν και πολλοί χρησιμοποιούν OSX. Όταν τους ρωτάω γιατί όχι Windows (επειδή προσωπικά σιχαίνομαι το OSX) κανείς δεν ξέρει να μου δώσει μια πειστική απάντηση,. Οι περισσότεροι μου λένε ότι τα Windows είναι μπουρδ...λο... Συγνώμη αλλά τέτοιες απαντήσεις εμένα δεν με πείθουν.
Το γεγονός ότι το Photoshop θεωρείται πιο δυνατό, δεν σημαίνει ότι το Gimp είναι αντιεπαγγελματικό ή μέτριο. Αν θεωρήσουμε ότι μετά το Photoshop, το χάος, πάω πάσο...


Οι κοινές απόψεις όντως μπορεί να είναι απλά «κοινές«, αλλά συνήθως δεν υπάρχει και καπνός χωρίς καύση.....
Και μην ξεχνάς σημαντικότατους για έναν φωτογράφο παράγοντες, όπως την ευκολία και ταχύτητα χρήσης, το workflow, το να είναι ένα πρόγραμμα σαφες και "ευθύ" (straightforward) στην χρήση του....
Το είπα και πιο πάνω: ναι, μπορεί κανείς να κάνει σοβαρές δουλειές και με το gimp. Ναι, μπορεί να καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα που θα κατέληγε με το Photoshop μέσω διάφορων συνδυασμών και πατεντών, αφού αναγκαστεί όμως να χρησιμοποιήσει 3 διαφορετικά προγράμματα και να μπλέξει τα μπούτια του!

Ε λοιπόν, ναι, για σοβαρή και επαγγελματική χρήση ΔΥΣΤΥΧΩΣ μετά το Photoshop το χάος....... Δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόγραμμα φωτογραφικής χρήσης (πλην του Adobe lightroom και ίσως του Capture one) που να συνδυάζει δυνατότητες, επαρκές workflow, ποιότητα στο αποτέλεσμα και υποστήριξη όλων των αναγκαίων τεχνολογιών. Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε, είτε όχι.
Μην ξεχνάμε ότι ένας επαγγελματίας προτιμά να πληρώσει το κατιτίς του και μετά να έχει το κεφάλι του ήσυχο ότι όλα θα δουλεύουν όπως πρέπει και θα κάνει την δουλειά του, παρά να μπλέξει με.. πατέντες!
Κι επίσης δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίο ότι τα σοβαρά εκτυπωτικά και φωτογραφικά εργαστήρια (κι αυτό δεν το λέω από φήμη, το έχω δει με τα μάτια μου) δουλεύουν με Mac. Όταν ας πούμε πληρώνεις 25€ ανά φωτογραφία για την εκτύπωση Α3, ο επαγγελματίας "τυπωτής" θέλει το μέγιστο αποτέλεσμα στον συντομότερο χρόνο και με τον ευκολότερο τρόπο.
Ε αυτό, ακόμη (δυστυχώς) δεν συμβαίνει στο Linux.
Αν έχετε αντίθετη άποψη με αυτό, αλλά ασχολείστε με την φωτογραφία (γιατί -ξανατονίζω- ότι ακούγονται υποστηρικτικές προς το Linux απόψεις οι οποίες όμως προέρχονται από φίλους που καμία σχέση με την φωτογραφία δεν έχουν, οπότε αδυνατούν να κατανοήσουν σημαντικές παραμέτρους της φωτογραφικής διαδικασίας), ευχαρίστως να την ακούσουμε........