Δημοσιεύτηκε: 05 Ιαν 2011, 22:09
από digibill
Γενικά το open source raw processing πάντα αποτελούσε πρόβλημα σε όσους χρήστες χρησιμοποιούσαν linux ή άλλα συστήματα και ήθελαν λογισμικό ανοικτού κώδικα. Προσωπικά στο linux μου είχα δοκιμάσει τα πάντα και πάντα κατέληγα απογοητευμένος :(
Την παρτίδα έσωζε λιγάκι το digikam με τον ενσωματωμένο του μετατροπέα, όμως αυτό απείχε πολύ από ένα ολοκληρωμένο λογισμικό, επικεντρωμένο στις ανάγκες του φωτογράφου, με σωστό workflow.

Ε λοιπόν, μπορώ πλέον να αναφωνήσω
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
:D :D :D


Το κενό επιτέλους καλύπτεται και μάλιστα με τρομερές αξιώσεις. Τo όνομα της εφαρμογής:

Εικόνα
darktable


Τι είναι το darktable; Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρχειοθέτησης και μη-καταστρεπτικής επεξεργασίας φωτογραφιών. Σε πολύ απλά ελληνικά: το open-source και δωρεάν lightroom! :cool::cool:

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του:

  • Non-destructive editing
  • Όλοι οι εσωτερικοί αλγόριθμοι γίνονται σε 3x32-bit floating point pixel buffers (που σημαίνει καταπληκτική ποιότητα εικόνας - λεπτομέρειες παρακάτω)
  • Πλήρως plug-in based (που σημαίνει απίστευτη ευελιξία στην εξέλιξη)
  • Διαχείριση και ταξινόμηση φωτογραφιών με tags σε sql database
  • Υποστήριξη για μεγάλη ποικιλία standard, raw, και high dynamic range φορμά (πχ jpg, cr2, hdr, pfm, κλπ κλπ Πρακτικά υποστηρίζει όλα τα γνωστά raw).
  • fullscreen και zoomable user interface.
  • Πλήρης διαχείριση χρώματος, με χρήση color-managed image operations σε L*a*b* και rgb: rotate/crop, color correction, input/output/display color profile management, edge-avoiding wavelet domain editing (e.g. edge-aware denoise, ringing-free sharpen), exposure controls, flexible color zone mapper (e.g. make all colors except red monochrome, imitate polarizing filter, etc.), lens defect correction (lensfun), color filter based monochrome conversion, unsharp mask sharpen, white balancing, tone curve, and base curve, and more.
  • Εκ κατασκευής υποστήριξη σε icc profile: srgb, adobe rgb, xyz, και linear rgb.
  • Εξαγωγή αρχείου σε low dynamic range (jpg, png, tiff), 16-bit (ppm, tiff), ή linear high dynamic range (pfm, exr).
  • Πλήρης υποστήριξη exif data (ανάγνωση και εγγραφή με την βιβλιοθήκη libexiv2)
  • Τρέχει σε gnu linux/gnome και mac osx/macports.
  • Μεταφράσεις interface (προς το παρόν δεν υπάρχουν ελληνικά)
  • Ισχυρό σύστημα εξαγωγής που υποστηρίζει modules και προς το παρόν μπορεί να εξάγει φωτογραφίες απευθείας στο picasa webalbum, για χρήση σε email και φυσικά στον δίσκο για αποθήκευση
  • tethered shooting (έλεγχος της φωτογραφικής σας μηχανής από το PC και λήψη on-line από το πρόγραμμα!)
  • Σημαντικές δυνατότητες δημιουργικής επεξεργασίας όπως velvia, split toning, channel mixer, vignetting, και grain simulation.
Η λίστα σε γεμίζει προσδοκίες πριν ακόμη ανοίξεις το πρόγραμμα!
Πρακτικά όμως τι σημαίνουν όλα αυτά; Χωρίς καμία υπερβολή, πρόκειται για ένα ελεύθερο lightroom! Το user interface, το workflow, οι δυνατότητες επεξεργασίας και το τελικώς παραγόμενο αποτέλεσμα δεν απέχουν πολύ. Να σημειώσω εδώ ότι το darktable είναι μόλις στην έκδοση 0.7! Κι όμως είναι πλήρως λειτουργικό!

Προσωπικά το χρησιμοποιώ εδώ και κάποιες ημέρες κι έχω να παρατηρήσω τα εξής:

  • Η ποιότητα της παραγόμενης εικόνας είναι άριστο (προφανώς συμβάλει σε αυτό ότι οι αλγόριθμοι εφαρμόζονται σε float point values). Τέτοια χρώματα και τονικότητες εγώ δεν έχω ξαναδει σε open source raw converter και πραγματικά συγκρίνονται με το lightroom!
  • Το workflow είναι αψεγάδιαστο και πραγματικά απευθύνεται σε φωτογράφους. Στην πράξη είναι σχεδόν ίδιο με του lightroom, χωρίς την δυνατότητα εκτύπωσης και δημιουργίας ιστοσελίδας :p:lol Η διαχείριση των φωτογραφιών γίνεται με tags, star ratings, color ratings που αποθηκεύονται σε database (όπως στο lightroom). Η επεξεργασία που γίνεται πάνω στα raw αποθηκεύεται σε ξεχωριστά αρχεία, οπότε μπορεί κανείς πχ να στείλει το αρχείο με την επεξεργασία που έχει κάνει σε μια φωτογραφία σε κάποιον φίλο του και να εφαρμόσει ακριβώς το ίδιο style!
  • Υποστηρίζεται πλήρως η αποθήκευση παραμέτρων επεξεργασίας (αυτό που το lightroom ονομάζει presets, μόνο που το darktable το λέει styles)
  • Έχει κάποια πολύ ισχυρά εργαλεία έκθεσης και επεξεργασίας που όχι μόνο σου λύνουν τα χέρια, αλλά παράγουν και απίστευτο αποτέλεσμα. Δοκίμασα και μου άρεσαν πολύ:
    - το zone system που επεξεργάζεσαι τις διάφορες τονικότητες της φωτογραφίας κατά ζώνες τονικότητας
    -η μετατροπή σε α/μ γίνεται με πολύ έξυπνο interface, όπου επιλέγει κανείς χρωματικά φίλτρα για εφαρμογή
    -το local-contrast enhancement, όπου κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό που μας είχε περιγράψει ο Γιώργος Κυριακίδης στα Rites του
    -εξομοίωση κόκκου φιλμ με εξαιρετικό αποτέλεσμα
    -split toning
    -οι αλγόριθμοι αποθορυβοποίησης που χρησιμοποιεί
Επίσης υποστηρίζει όλους τους γνωστούς τρόπους demosaicing με εκπληκτικά αποτελέσματα, καθώς επίσης και custom camera profiles. Ακόμη και για τις μηχανές που δεν έχει custom profile (ακόμη) το αποτέλεσμα είναι απροβλημάτιστο.

Το μόνο αρνητικό; Δεν τρέχει σε windows.....

Σε πρώτη φάση το documentation του υπάρχει με την μορφή screencast και καλύπτει όλα τα βασικά. Η λίστα με τα διαθέσιμα videos είναι εδώ.

Ελπίζω οι δημιουργοί του να συνεχίσουν με τον ίδιο ένθερμο ρυθμό την ανάπτυξη της εφαρμογής γιατί κάτι παρόμοιο δεν έχει υπάρξει ξανά στο ανοικτό λογισμικό....