Δημοσιεύτηκε: 28 Απρ 2011, 13:23
από digibill
max mortimer47 έγραψε:Δεν καταλαβα κατι ρε θαναση.Δηλαδη για να κανεις ζουμ χ6 χρειαζεσαι φακο 300 χιλιοστων?Τοτε πως οι μικρες compact ψηφιακες φωτογραφικες μηχανες εχουν ζουμ χ10?


Το "ζουμ" δεν μετράει την μεγέθυνση του ειδώλου (δηλαδή το πόσο "κοντά θα σου έρθει αυτό που φωτογραφίζεις"). Το ζουμ είναι ένας απλός αριθμός που σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: την αναλογία της μικρότερης με την μεγαλύτερη εστιακή απόσταση που παρέχει ένας φακός. Επί παραδείγματι, ένας φακός 11-22 χιλιοστών είναι ζουμ x2. Όμως, κι ένας φακός 300-600 χιλιοστών είναι επίσης ζουμ x2! :wtf: Ο πρώτος είναι υπερευρυγώνιος, ο δεύτερος ένας μεγάλος τηλεφακός! :!:

Αυτό που μετράει πραγματικά το πόσο κοντά θα "δεις" είναι η μεγέθυνση. Αυτό όμως δεν είναι ένα μέγεθος που πρακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει ο μέσος χρήστης.... Κάτι άλλο πιο πρακτικό, που μπορεί να σου δώσει μια εικόνα για το πόσο "κοντά" θα σου φέρει το θέμα σου ένας φακός, είναι η εστιακή του απόσταση. Σε πολύ γενικές γραμμές ένας φακός μεγαλύτερης εστιακής απόστασης θα σου φέρει πιο κοντά το θέμα σου. Αντιθέτως, ένας φακός πολύ μικρής εστιακής απόστασης θα "χωρέσει" πολλά περισσότερα πράγματα μέσα στο κάδρο σου.

Δε νοείται να συζητάμε για φωτογραφία και να μην υπάρχει μια υποτυπώδης κατανόηση των εννοιών που περιγράφονται εδώ, ώστε να μπορούμε να συνεννοηθούμε :)