Δημοσιεύτηκε: 04 Ιαν 2010, 01:23
από Apopas
digibill έγραψε:Το θέμα αναφέρεται σε ΕΛ/ΛΑΚ,
Ωστόσο ναι, το έχω δοκιμάσει κι αυτό και δεν έχει την ευχρηστία και δύναμη του lightroom! Μπορεί να έχει άπειρες δυνατότητες παραμετροποίησης, αλλά είναι στριφνό στην χρήση και το αποτέλεσμα δεν με ικανοποίησε (είχε και κάποια θέματα διαχείρισης χρώματος με την μηχανή μου)

Συμφωνώ ότι αναφέρεται σε ΕΛ/ΛΑΚ, αλλά εφόσον για τον α ή β λόγο καταφύγουμε σε ιδιοταγές λογισμικό τελικά, καλό είναι να γνωρίζουμε και τα αντίστοιχα που υπάρχουν σε Linux. Τώρα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εσύ το δοκίμασες εσύ γνωρίζεις τις απαιτήσεις σου, αλλά το στριφνό στη χρήση όσο αρνητικό κι αν ακούγεται, είναι τελικά μια συνήθεια. Εγώ για απράδειγμα που πρωτοξεκίνησα με το Gimp, δυσκολεύομαι να χρησιμοποιήσω PS ή Paint Shop Pro. Όχι ότι δεν βρίσκω τα κουμπιά, προς θεού, απλά συνέχεια κάνω λάθος κλικ. Τι να κάνουμε, πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.

Αντιγράφω από εδώ:
Historically, color management was not an initial design consideration of the X11 display system on which much of Linux graphics support rests, and thus color managed workflows have been somewhat more challenging to implement on Linux than under OS's such as Microsoft Windows or Mac OS X. This situation is now being progressively remedied, however it must be admitted that color management under Linux, while functional, has not yet acquired mature status. Although it is now possible to obtain a very consistent color management workflow under Linux, certain problems still remain:

* The absence of a central user control panel for color settings.
* Many hardware devices for color calibration lack drivers and proper supporting software on Linux.
* Some necessary software such as LUT loaders can seldom be found in the package repositories of even the major Linux distributions.


Πάντως η κατάσταση προχωράει και έχει δυνατότητες βελτίωσης...

Μα συγκεκριμένα προγράμματα όπως το Gimp, Digikam κ.α. υποστηρίζουν colour management. Εξ' άλου για το hardware, εφόσον βέβαια δουλεύει σε Linux, μπορεί να παραμετροποιηθεί σε άλλο λειτουργικό και μετά να το χρησιμοποιήσομε στο Linux. Όχι, βέβαια, πως αυτό δεν είναι μειονέκτημα, αλλά τελικά η δουλειά μπορεί να γίνει σε Linux.
Επίσης, έχεις ελέγξει γενικά τα επιπλέον του Gimp όπως εδώ; Ίσως βρεις τελικά κάποιες λύσεις που δεν είχες υπ' όψιν σου.
Πέραν από όλα τα τεχνικά θέματα βέβαια και τις ανάγκες των σοβαρών χρηστών φωτογραφίας, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν από το PS ούτε το ένα εκατομμυριοστό των δυνατοτήτων του. Αν λάβουμε αυτούς υπ' όψιν, τότε σίγουρα το Gimp θα έπρεπε να είναι σαφώς πιο δημοφιλές. Βάση αυτού, η Canonical αφαιρεί, πλέον, το Gimp από την default εγκατάσταση του Ubuntu, καθώς είναι υπερβολικό πρόγραμμα για την επικρατούσα πλειοψηφία του κόσμου.