Δημοσιεύτηκε: 04 Ιαν 2010, 11:37
από digibill
Apopas έγραψε:Τώρα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εσύ το δοκίμασες εσύ γνωρίζεις τις απαιτήσεις σου, αλλά το στριφνό στη χρήση όσο αρνητικό κι αν ακούγεται, είναι τελικά μια συνήθεια. Εγώ για απράδειγμα που πρωτοξεκίνησα με το Gimp, δυσκολεύομαι να χρησιμοποιήσω PS ή Paint Shop Pro. Όχι ότι δεν βρίσκω τα κουμπιά, προς θεού, απλά συνέχεια κάνω λάθος κλικ. Τι να κάνουμε, πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.

Δεν το παράτησα τελικά για την "στριφνότητα", αλλά για τα περίεργα χρώματα που έβγαζε στην μηχανή μου (γεγονός που υποδήλωνε ότι κάτι πρέπει να παίζει με τα χρωματικά profiles του προγράμματος για το συγκεκριμένο μοντέλο dslr). Επίσης, Παρά την πληθώρα sliders και switches, για να βγάλει την πληροφορία που ήθελες από τα raw, σου έβγαζε την παναγία! :angel:

έγραψε:Μα συγκεκριμένα προγράμματα όπως το Gimp, Digikam κ.α. υποστηρίζουν colour management. Εξ' άλου για το hardware, εφόσον βέβαια δουλεύει σε Linux, μπορεί να παραμετροποιηθεί σε άλλο λειτουργικό και μετά να το χρησιμοποιήσομε στο Linux. Όχι, βέβαια, πως αυτό δεν είναι μειονέκτημα, αλλά τελικά η δουλειά μπορεί να γίνει σε Linux.

Νομίζω ότι όταν μπλέκουμε με τέτοιου είδους πατέντες τελικά απλά αυτοβαυκαλιζόμαστε....
Δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε ότι απλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Και δεν αναφέρομαι σε αποσπασματικό color management, αλλά σε ολοκληρωμένο color managed workflow. Τι να το κάνω να έχω σωστά πχ καλιμπραρισμένη οθόνη, αν δεν μπορώ να τυπώσω με σωστό προφιλ στον εκτυπωτή μου....
Εγώ εχω για παράδειγμα τον φωτογραφικό εκτυπωτή HP 8450 (στα νιάτα του έκανε 500€, εγώ τον είχα αγοράσει προ 3ετίας 250€). Τυπώνει απίστευτα καλά και μάλιστα του είχα φτιάξει -επί πληρωμή σε εταιρεία εννοείται- custom icc profiles για συγκεκριμένα φωτογραφικά χαρτιά που χρηιμοποιώ. Εντάξει, ο εκτυπωτής τυπώνει σε linux (HPLIP) αλλά πες μου εσύ πώς θα τον κάνω να τυπώσει φορτώνοντάς του τα συγκεκριμένα icc :?:
Και δεν είναι τόσο τα λεφτά που έχω ξοδέψει και λυπάμαι, αλλά το ότι έτσι περιορίζομαι δημιουργικά!

έγραψε:Επίσης, έχεις ελέγξει γενικά τα επιπλέον του Gimp όπως εδώ; Ίσως βρεις τελικά κάποιες λύσεις που δεν είχες υπ' όψιν σου.

Τα συγκεκριμένα είναι ίσως καλά για γραφίστες, όχι για φωτογράφους :)
Για να έχουμε και μια εικόνα για τι μιλάω, ορίστε ένα σχετικό άρθρο.
Επιπλέον, δε νομίζω ότι η συγκεκριμένη "τεχνολογία" είναι ούτε patented, ούτε και τίποτα τρομερό ώστε να υλοποιηθεί και στο gimp. Απλά οι προγραμματιστές του έχουν ρίξει αλλού το βάρος τους...
Εχω διαβάσει ότι υπάρχουν κάποιες φήμες πως ίσως ενσωματωθεί στο gimp 3, παρά τα συνεχόμενα "παράπονα" και παρακλήσεις χρηστών από το 2002!
Είδωμεν....
Ειλικρινά πάντως, δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο θελιώδους σημασίας -στη δουλειά του φωτογράφου- είναι τα adjustment layers......

έγραψε:Πέραν από όλα τα τεχνικά θέματα βέβαια και τις ανάγκες των σοβαρών χρηστών φωτογραφίας, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν από το PS ούτε το ένα εκατομμυριοστό των δυνατοτήτων του.

Τέτοιου είδους χρήστες πιθανώς να βολεύονταν και με το ms paint!
Εγώ μιλάω για συγκεκριμένη -μεγάλη- ομάδα χρηστών.....