Δημοσιεύτηκε: 19 Μάιος 2011, 08:44
από lucinos

Το κείμενο (με μικροαλλαγές) το χώρισα σε τρία μέρη:


πρώτο μέρος

δεύτερο μέρος

τρίτο μέρος


ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
0. Περιεχόμενα-Εισαγωγή
* Γιατί να χρησιμοποιήσετε γραμμή εντολών
1. Πρώτα βήματα
* Μπείτε στην γραμμή εντολών και μάθετε τα πραγματικά βασικά.
2. RTFM
* Περισσότερη εξοικείωση, μάθετε να διαβάζετε το εγχειρίδιο.
3. Το τερματικό στο γραφικό περιβάλλον
* Χρησιμοποιήστε γραμμή εντολών μέσα στο γραφικό περιβάλλον.
4. Αυτοσυμπλήρωση
* Πρώτα βήματα στο σύστημα αρχείων, χρησιμοποιήστε αυτοσυμπλήρωση
5. Το ιστορικό
* Πλοηγηθείτε στο ιστορικό, ολίγα για τις ονομασίες αρχείων
6. Το δέντρο από την ρίζα
* Περισσότερες διαδρομές και ο ριζικός φάκελος
7. sudo φτιάξε έναν καφέ
* Η sudo και η gksudo
8.Σωλήνες και λίγες χρήσιμες εντολές
* "Διασωληνώστε" εντολές, διαχειριστείτε αρχεία και διαβάστε απλά κείμενα.
9.Μπαλαντέρ
* Ολίγα για τούς μεταχαρακτήρες.
10.Hχώ και τρόποι διαφυγής
* Δείτε την ηχώ σας και ξεπεράστε τούς χαρακτήρες-εμπόδια
11.ψάξε ψάξε κάτι θα βρεις
* Περισσότερα εγχειρίδια και εντοπισμός εντολών.

Κεφάλαιο δεύτερο
συνεχίζεται...

****************************************************
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κατ αρχήν γιατί να χρησιμοποιήσετε γραμμή εντολών;
Μα βεβαίως γιατί θέλετε να αισθανθείτε χακεράς! Έχετε δει βεβαίως έργα που κάποιος θαυματουργεί με τον υπολογιστή. Δεν το κάνει πιάνοντας φλώρικα το ποντίκι και κλικάροντας επιλογές στο γραφικό περιβάλλον, αλλά πληκτρολογεί. Κατά βάθος ξέρετε ότι ο πραγματικά ισχυρός τρόπος να επικοινωνήσετε με τον υπολογιστή είναι το πληκτρολόγιο. Είναι εύκολο να δώσει κάποιος παραδείγματα εργασιών πολύ δύσκολα ως αδύνατα στο γραφικό περιβάλλον (GUI) αλλά γίνονται άνετα στην γραμμή εντολών (CLI). Η microsoft πιστεύοντας ότι το GUI είναι το μέλλον, το αγνόησε για μεγάλο χρονικό διάστημα και το πλήρωσε καθώς ένα λειτουργικό χωρίς γραμμή εντολών είναι ανάπηρο. Σήμερα πολύς κόσμος χρησιμοποιεί εξομοιωτή bash στα windows αλλά επιπλέον η microsoft αναγνωρίζοντας το λάθος της δημιούργησε ένα νέο κέλυφος, το Windows PowerShell. (εδώ θα ασχοληθούμε βεβαίως με το bash)

Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε γραμμή εντολών. Φανταστείτε ότι θέλετε κάποια βοήθεια για κάτι. Τι είναι απλούστερο; Να ανοίξετε ένα τερματικό και να κάνετε copy-paste την εντολή που θα σάς δώσουν ή να σας πούνε κάνετε κλικ εκεί, ανοίξτε το τάδε μενού, επιλέξτε το τάδε πηγαίνετε εκεί σκρολάρετε το παράθυρο κάντε δεξί κλικ εκεί επιλέξτε το τάδε κοκ. Προφανώς το πρώτο. Το GUI το δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι μπορεί να ποικίλει, τόσο σε μορφή όσο και σε γλώσσα. Αυτό δεν το θεωρώ κακό, αντιθέτως είναι υπέροχο γιατί ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις, γιατί θα πρέπει να έχει το ίδιο GUI; Θέλω να μπορώ να φτιάξω το GUI όπως εγώ θέλω και είμαι αντίθετος στις προσπάθειες που γίνονται να επιβληθεί κάτι, ας το αφήσουμε όμως αυτό γιατί είναι μια πονεμένη ιστορία και ας αρκεστούμε ότι το bash (και καλώς) είναι μια παγκόσμια γλώσσα.

Σκεφτείτε κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Το bash μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλώσσα προγραμματισμού! Τα κλικαρίσματα με το ποντίκι φυσικά όχι.

Ακόμα ένας λόγος για να χρησιμοποιήσει κάποιος γραμμή εντολών είναι η οικονομία πόρων. Το GUI ξοδεύει γαργαντουϊκούς πόρους για ένα σωρό γραφικά που πραγματικά δεν έχετε ανάγκη. Στην σημερινή εποχή τής αφθονίας συνήθως αυτό δεν είναι πρόβλημα αλλά δεν μπορούμε και να αγνοήσουμε την πραγματική οικονομία πόρων που προσφέρει η γραμμή εντολών.

Υπάρχουν βέβαια και λόγοι για να αποφύγετε το CLI. Το GUI μπορεί να είναι πιο αργός τρόπος για να κάνετε την δουλειά σας αλλά είναι συνήθως πιο ξεκούραστο και ασφαλέστερο για πολλές δουλειές. Για παράδειγμα συγκρίνετε την διαγραφή αρχείων στο CLI με το GUI. Στο CLI μπορείτε να διαγράψετε τα αρχεία που θέλετε με μια εντολή με τρόπο πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό από όττι στο GUI. Είναι όμως περισσότερο εύληπτο το GUI που επιλέγετε τι θέλετε να διαγραφεί και ακόμα και όταν τα διαγράφετε δεν χάνονται οριστικά αλλά πάνε πρώτα στον κάδο. Το GUI προσφέρει λοιπόν μαξιλαράκια για να προστατέψει τον χρήστη από τον εαυτό του. Στο CLI είστε εσείς και το μηχάνημα χωρίς προστατευτικά.

Πάντως όπως θα δείτε το CLI είναι κατά βάση απλό. Το πρόβλημά του δεν είναι ότι είναι δύσκολο. Το πρόβλημά του είναι ότι είναι αχανές. Δεν φαντάζεστε πόσο πολλά πράγματα μπορείτε να κάνετε.