Δημοσιεύτηκε: 19 Μάιος 2011, 09:39
από lucinos
Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να μπούμε στην γραμμή εντολών. Σχεδόν σε όλες τις διανομές λίνουξ αυτό μπορείτε να το κάνετε πατώντας Ctrl+Alt+F1 (και τα τρία πλήκτρα πατημένα ταυτόχρονα).Eπιστρέφετε στο γραφικό περιβάλλον με Alt+F7.

Όταν πατήσετε Ctrl+Alt+F1 θα σάς ζητήσει λογικά να κάνετε login. Πρέπει να γράψετε το όνομα τού χρήστη και να πατήσετε Enter. Στην συνέχεια θα σάς ζητήσει το συνθηματικό σας (password). Προσοχή! Όταν γράφετε το συνθηματικό σας δεν εμφανίζεται τίποτα, ούτε καν αστεράκια. Πατάτε Enter και σε περίπτωση επιτυχίας θα πρέπει να δείτε τον προτροπέα (prompt) ο οποίος στο ubuntu συνήθως είναι το σύμβολο $. Δεν είναι το μοναδικό σύμβολο που χρησιμοποιείται ως προτροπέας. Επίσης χρησιμοποιείται το # (για να δηλώνει τα δικαιώματα υπερχρήστη) αλλά και το > (θα το θυμάστε από την DOS) και % και ενδεχομένως και άλλα.

Δεξιά τού προτροπέα βλέπετε τον δρομέα (κέρσορα) που αναβοσβήνει δείχνοντας την θέση που θα εμφανιστεί όττι πληκτρολογήσετε.
Αριστερά τού προτροπέα έχει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες. Το τι μπορεί να γράφει είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί. Στο ubuntu γράφει τον χρήστη που έχετε κάνει login μετά το σύμβολο @, μετά το όνομα τού υπολογιστή σας, μετά το σύμβολο : και μετά τον φάκελο που βρίσκεστε. Ο προσωπικός σας φάκελος συμβολίζεται με ~ (το κατσαρό), μια χρήσιμη σύντμηση.

Η βασική λογική τής γραμμής εντολών κατά βάση είναι απλούστατη. Γράφετε το όνομα τού προγράμματος που θέλετε να τρέξει και μετά πατάτε Enter. Τόσο απλό! (από εδώ και πέρα δεν θα ξαναπώ πατήστε Enter)

Δοκιμάστε για παράδειγμα:
Κώδικας: Επιλογή όλων
date

Αυτό το πρόγραμμα σάς λέει την ημέρα και την ώρα. (αν εμφανιστούν μερικά τετραγωνάκια και ακατανόητα σύμβολα αυτό είναι γιατί κάποιοι είχαν την απίθανη ιδέα να μεταφράσουν την γραμμή εντολών στα ελληνικά)

Μπορείτε να δείτε και ένα ημερολόγιο με το:
Κώδικας: Επιλογή όλων
cal


Ήδη τρέξατε δυο προγράμματα σε γραμμή εντολών!