Δημοσιεύτηκε: 19 Μάιος 2011, 11:30
από lucinos
Έχουμε επιστρέψει στο γραφικό περιβάλλον. Αυτό που θέλουμε είναι να τρέξουμε το bash (την γραμμή εντολών) χωρίς να εγκαταλείψουμε το GUI. Για καλή μας τύχη υπάρχει ένα πρόγραμμα που κάνει αυτήν ακριβώς την δουλειά. Είναι το τερματικό (gnome-terminal) (στο KDE είναι το Konsole, στο XFCE το xfce-terminal). Αυτό είναι ένα πρόγραμμα τού γραφικού περιβάλλοντος (όπως και η πασιέντζα και τόσα άλλα) και μπορείτε να το βρείτε κάπου στις εφαρμογές σας. Πιθανότατα επίσης ισχύει και η συντόμευση Ctrl+Alt+t. Μπορείτε να ανοίξετε όσα τερματικά τραβάει η όρεξή σας. Στο τερματικό είστε κατευθείαν συνδεδεμένοι στον χρήστη σας (δεν χρειάζεται να κάνετε login). Και με το exit κλείνει το παράθυρο.
Επίσης από το τερματικό μπορούμε να τρέξουμε εφαρμογές τού GUI. Για παράδειγμα τώρα το
Κώδικας: Επιλογή όλων
gedit

θα τρέξει κανονικά και θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο τού gedit.
Παρατηρήστε ότι δεν επιστρέφετε στον προτροπέα. Περιμένει να τερματίσει το gedit. Αν θέλετε να συνεχίσετε με την γραμμή εντολών πρέπει είτε να κλείσετε το gedit, είτε να ανοίξετε ένα νέο τερματικό. (Υπάρχει και άλλη δυνατότητα θα την αναφέρω ίσως αργότερα).
Δεν είναι αναγκαίο όμως να κλείσετε το gedit από το παράθυρό του. Μπορείτε να το σταματήσετε από το τερματικό. Ο συνδυασμός Ctrl+c τερματίζει βίαια οποιαδήποτε εργασία περιμένετε στο τερματικό, στην προκειμένη το gedit.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ το καλά αυτό γιατί στο GUI έχετε συνηθίσει το ctrl+c να αντιγράφει κείμενο. Όταν χρησιμοποιείτε τερματικό πάντα να αντιγράφετε κείμενο με το ποντίκι αποκλειστικά και να μην χρησιμοποιείτε τον συνδυασμό ctrl+c γιατί κάνει άλλη δουλειά και συγκεκριμένα διακόπτει την όποια εργασία κάνει, όσο σημαντική και αν είναι!

Μια ακόμα διαφορά είναι ότι τα ελληνικά στο τερματικό βγαίνουν εντάξει.

*Το gedit είναι συνηθισμένος κειμενογράφος στο gnome. Αν έχετε άλλο γραφικό περιβάλλον μπορεί να μην είναι εγκατεστημένο. Πχ αν έχετε KDE (όπως στο Kubuntu) απλά αντί για gedit δοκιμάστε kate ή kwrite.