Δημοσιεύτηκε: 20 Μάιος 2011, 00:00
από lucinos
Αυτήν την στιγμή στο τερματικό είμαστε στον προσωπικό μας φάκελο (θυμηθείτε συμβολίζεται και με το κατσαρό που βλέπετε πριν τον προτροπέα)
Μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα τού φακέλου με την ls.
Ας δημιουργήσουμε όμως έναν νέο φάκελο, αυτό γίνεται με την mkdir
τρέξτε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
mkdir playground

Αν όλα πάνε καλά θα κάνει σιωπηλά αυτό που ζητήσαμε και θα μάς επιστρέψει τον προτροπέα. Οποιαδήποτε άλλη αντίδραση είναι για να αναφέρει σφάλμα.

Για να αλλάξουμε φάκελο χρησιμοποιούμε την cd, πχ για να μπούμε στο playground που μόλις δημιουργήσαμε τρέχουμε: (μην το γράψετε πριν διαβάσετε το παρακάτω)
Κώδικας: Επιλογή όλων
cd playground

Εδώ είναι ευκαιρία να δείτε ένα θαυμαστό χαρακτηριστικό τής γραμμής εντολών. Όταν θα έχετε γράψει το cd p αντί να συνεχίσετε να γράφετε πατήστε το πλήκτρο [Tab]. Καθώς πιθανότατα δεν έχετε άλλο φάκελο που ξεκινάει από p ο υπολογιστής θα συμπληρώσει αυτόματα όλην την λέξη! θα εμφανιστεί στο τέλος και το σύμβολο /. Δεν έχει σημασία αν τρέξετε cd playground ή cd playground/, το ίδιο κάνει.
Η παλιά DOS δεν είχε αυτοσυμπλήρωση (autocomplete) και πραγματικά αν έχετε ποτέ δουλέψει σε γραμμή εντολών χωρίς αυτοσυμπλήρωση θα πάθετε πλάκα. Η αυτοσυμπλήρωση δεν είναι ένα τετριμμένο εργαλείο αλλά έχει σχεδιαστεί πολύ έξυπνα. Αν πχ υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές στο πρώτο πάτημα δεν θα κάνει τίποτα αφήνοντάς σας να συμπληρώσετε, αλλά το δεύτερο πάτημα θα το εκλάβει σαν ερώτηση και θα σάς υποδείξει τις επιλογές σας. Ακόμα αν υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές αλλά όλες έχουν κοινά γράμματα μέχρις ενός σημείου θα σάς συμπληρώσει μέχρι εκεί. Αν οι επιλογές είναι πάρα πολλές θα σάς ρωτήσει πριν τις τυπώσει στην οθόνη.

Τώρα αντί για το κατσαρό ~ (που συμβολίζει τον προσωπικό σας φάκελο) πριν τον προτροπέα γράφει ~/playground που είναι ο φάκελος που βρισκόσαστε τώρα. Το σλας / είναι το διαχωριστικό φακέλων για το λίνουξ (στην DOS ήταν το ανάποδο σλας \). To σλας προϋπήρξε τού μπακσλας ως διαχωριστικό φακέλων και είναι το διαχωριστικό που χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο. Μόνο η παντοκρατορία τής DOS και τών ms windows το κάνει να φαίνεται παράξενο στούς παλιούς. Υποθέτω ότι στούς νεωτέρους για τούς οποίους το διαδίκτυο είναι σημαντικότερο δεν θα κάνει καμμία εντύπωση.