Δημοσιεύτηκε: 25 Μάιος 2011, 03:09
από lucinos
Σκέφτηκα να καταγράψω τις εντολές/προγράμματα που έτυχε να αναφέρω ως τώρα σε αυτήν την παρουσίαση. Με την σειρά που παρουσιάστηκαν έχουμε:

date cal free man df clear exit nano ls mkdir cd mount sudo gksudo who wc cp mv rm less more rmdir echo pwd whoami printenv which dir

Δεν συμπεριέλαβα τα προγράμματα γραφικού περιβάλλοντος (τερματικό, gedit, nautilus) καθώς και το ίδιο το bash. Επίσης τελικά έβαλα το mount αν και είναι ένα ζήτημα αν μπορεί να θεωρηθεί ότι το ανέφερα καν. Αυτό το σύνολο απέχει πολύ από την απεραντοσύνη τής γραμμής εντολών αλλά και είμαστε ακόμα στην αρχή και επιπλέον μην περιμένετε να μάθετε τα πάντα από εδώ.

Αν είσαστε αρκετά ανήσυχοι (πράγμα καλό) θα διαπιστώσατε ότι το εγχειρίδιο man δεν δουλεύει με όλες τις εντολές για παράδειγμα δεν βρίσκει την cd. Οι εντολές είναι διαφόρων τύπων ίσως επανέλθουμε αργότερα σε αυτό το θέμα. Για να ρωτήσουμε τον τύπο μια εντολής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την type. Δοκιμάστε την με διάφορες εντολές. πχ
Κώδικας: Επιλογή όλων
type cd

Αυτό θα μάς γυρίσει ότι είναι εντοιχισμένη (buildin) στο bash. Τέτοιου είδους εντολές μπορεί να μην έχουν δικό τους man. Υπάρχει όμως βοήθεια με την help. Για παράδειγμα:
Κώδικας: Επιλογή όλων
help cd|less

Επίσης δείτε ότι το ίδιο το bash έχει εγχειρίδιο.
Κώδικας: Επιλογή όλων
man bash

Πρόκειται για το κτηνωδέστερο εγχειρίδιο που υπάρχει!

Όπως θα έχετε καταλάβει τα εγχειρίδια είναι σχεδιασμένα σαν άριστα εργαλεία σε αυτόν που ξέρει λίγο πολύ τι κάνει και είναι ήδη εξοικειωμένος αλλά καθόλου για αυτόν που θέλει να μάθει.
Ένα επιπλέον εγχειρίδιο γραμμένο από το GNU με επιπλέον χαρακτηριστικά όπως υπερσυνδέσμους και μεγάλες φιλοδοξίες είναι το info

Μια ωραία εντολή που δίνει επιγραμματικά την λειτουργία τών προγραμμάτων είναι η whatis χρήσιμη αν θέλετε πολύ γρήγορα να δείτε την βασική ιδέα χωρίς να ανοίξετε το εγχειρίδιο. Επίσης πληροφορίες εντοπισμού έχετε από την whereis

Στην προηγούμενη ενότητα έκανε την εμφάνισή της και η which η οποία εντοπίζει τις εντολές. Θα σάς έχει γεννηθεί ίσως η απορία πώς τα προγράμματα εκτελούνται ενώ βρίσκονται σε διάφορους φακέλους. Οι ατραποί που ακολουθούνται όμως είναι συγκεκριμένες.
Για να δείτε ποιες δώστε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
echo $PATH


Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται ο τρέχων φάκελος! Αν θέλετε να τρέξετε ένα πρόγραμμα που είναι σε άλλο μέρος ακόμα και βρίσκεστε εκεί θα πρέπει να δώσετε την ατραπό του. Μπορείτε απλά να το τρέξετε με:
Κώδικας: Επιλογή όλων
./πρόγραμμα


Μπορείτε για παράδειγμα να τρέξετε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
/bin/ls

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρησιμοποιηθεί το alias που βλέπετε με το type και το ls θα τρέξει "άχρωμο" όπως είναι το φυσικό του.

Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι τα πάνω-κάτω βελάκια δεν είναι ο μοναδικός τρόπος πλοήγησης στο ιστορικό. Δοκιμάστε να πατήσετε Ctrl+r και γράψτε κάτι. Με βάση αυτό θα ψάξει στο ιστορικό ταχύτατα!

Με την ευκαιρία σάς δίνω και αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=x_R_JSiupzo