Δημοσιεύτηκε: 31 Αύγ 2011, 00:36
από lucinos
Μέρος πρώτο
Spoiler: show
0. Εισαγωγή
* Γιατί να χρησιμοποιήσετε γραμμή εντολών
1. Πρώτα βήματα
* Μπείτε στην γραμμή εντολών και μάθετε τα πραγματικά βασικά.
2. RTFM
* Περισσότερη εξοικείωση, μάθετε να διαβάζετε το εγχειρίδιο.
3. Το τερματικό στο γραφικό περιβάλλον
* Χρησιμοποιήστε γραμμή εντολών μέσα στο γραφικό περιβάλλον.
4. Αυτοσυμπλήρωση
* Πρώτα βήματα στο σύστημα αρχείων, χρησιμοποιήστε αυτοσυμπλήρωση
5. Το ιστορικό
* Πλοηγηθείτε στο ιστορικό, ολίγα για τις ονομασίες αρχείων

Μέρος δεύτερο
Spoiler: show
1. Το δέντρο από την ρίζα
* Περισσότερες διαδρομές και ο ριζικός φάκελος
2. sudo φτιάξε έναν καφέ
* Η sudo και η gksudo
3.Σωλήνες και λίγες χρήσιμες εντολές
* "Διασωληνώστε" εντολές, διαχειριστείτε αρχεία και διαβάστε απλά κείμενα.
4.Μπαλαντέρ
* Ολίγα για τούς μεταχαρακτήρες.
5.Hχώ και τρόποι διαφυγής
* Δείτε την ηχώ σας και ξεπεράστε τούς χαρακτήρες-εμπόδια
6.Ψάξε-ψάξε κάτι θα βρεις
* Περισσότερα εγχειρίδια και εντοπισμός εντολών.

Μέρος τρίτο
Spoiler: show
1. Σημαντικά προγράμματα σε γραμμή εντολών
* Μερικά διαμάντια τής γραμμής εντολών.
2. Ανακατευθύνσεις
* Περισσότερα για την είσοδο και την έξοδο
3. Ψευδώνυμα
* Δημιουργείστε δικές σας εντολές
4.Λεξιγνωσία
* Γιατί το λέμε τερματικό;
5.Σκριπτάκια
* Δημιουργήστε το πρώτο σας εκτελέσιμο σε bash
6.Άδειες αρχείων
* Λίγο περισσότερα για τις άδειες
7.Διαχείριση εργασιών
* kill bill

********************************************************************

Τα προηγούμενα δύο μέρη έχουν κατά κάποιον τρόπο μια αυτοτέλεια. Ο πρωταρχικός στόχος που ήταν μια πρώτη εξοικείωση με την γραμμή εντολών έχει πιστεύω εκπληρωθεί. Αν υπάρχει στοιχειώδης αυτοπεποίθηση μπορεί κάποιος να λύσει τα περισσότερα προβλήματα με τις επιταγές RTFM και STFW. Δεν απέφυγα σε καμμία περίπτωση την αναφορά σε εντολές αλλά η ιδέα μου είναι η παρουσίαση αυτή να μην μοιάζει με λεξικό, να παρουσιάσω όσο γίνεται τις έννοιες και όχι τις λέξεις. Τα λεξικά έχουν την δική τους χρησιμότητα, αυτή η παρουσίαση την δική της. Έδειξα και μερικά τεράστιας σημασίας "κολπάκια" όπως η αυτοσυμπλήρωση και η χρήση τού ιστορικού αλλά εδώ αναφέρω ότι ο φλοιός έχει και άλλα κολπάκια. Ενδεικτικά, με τον συνδυασμό <Ctrl>+<l> καθαρίζεις την οθόνη, με <Ctrl>+<t> αντιμεταθέτεις δύο γράμματα (διορθώνεις έτσι ένα συνηθισμένο λάθος στην πληκτρολόγηση). Ακόμα με <Shift>+<PageUP> ανεβαίνεις στο κείμενο. Αλλά φυσικά δεν θα κάτσω να παρουσιάσω κολπάκια στην γραμμή εντολών. Δεν είναι αυτό το θέμα.

Μια βασική υπόθεση που κάνω είναι ότι ο αναγνώστης έχει ubuntu (ξέρω μια τραβηγμένη υπόθεση :) ). Το bash φυσικά είναι το ίδιο παντού (στην χειρότερη διαφέρει η έκδοση) και τα βασικά προγράμματα επίσης δεν αλλάζουν. Η πιθανότητα κάποιο πρόγραμμα να λείπει σε κάποια άλλη διανομή είναι ελάχιστη (την μεγαλύτερη πιθανότητα την έχει ίσως το dir. Σε μια άλλη διανομή αν έχετε μπει σε CLI με Ctrl+Alt+F1 ενδεχομένως να μην επιστρέφετε σε γραφικό περιβάλλον με Alt+F7 αλλά με Alt+F8 (ή κάποιο άλλο F). Η πιθανότερη έλλειψη είναι αν δεν υπάρχει το gedit κάτι που ανέφερα. Με την ευκαιρία αν έχουν συνδεθεί πολλοί χρήστες με γραφικό περιβάλλον μπορείτε να αλλάζετε από τον έναν στον άλλο με τις συντομεύσεις Ctrl+Alt+F7, Ctrl+Alt+F8, κλπ. Επίσης αυτά που γράφονται πριν τον προτροπέα δεν είναι τα ίδια για όλες τις διανομές (μπορείτε μάλιστα και να τα αλλάξετε όποτε θέλετε).

Κάτι σχετικά με τα "χαμηλής προτεραιότητας bugs" τού gksudo. Το πρόβλημα είναι ότι βγάζει μηνύματα σφάλματος όταν το τρέχετε. Αυτά τα μηνύματα μπορείτε να τα αγνοήσετε. Δεν ενοχλούν καθόλου. Ο κύριος λόγος που βγαίνουν είναι επειδή κάποια πανέξυπνη διανομή (ονόματα δεν λέμε) αποφάσισε να καταργήσει τον λογαριασμό υπερχρήστη. Η gksudo ακόμα και έτσι λειτουργεί χωρίς πρόβλημα και ανοίγουν κανονικά τα προγράμματα με μόνη παρενέργεια τα μηνύματα σφάλματος.