Δημοσιεύτηκε: 31 Αύγ 2011, 00:37
από lucinos
Αναφέρω μερικά σημαντικά προγράμματα που τρέχουν σε γραμμή εντολών. Γράφω αυτά που μού έρχονται πρώτα στο μυαλό, ευχαρίστως θα συμπληρώσω, όποιος θέλει να προτείνει και άλλα ελεύθερα. Το να τρέχει ένα πρόγραμμα σε γραμμή εντολών το θεωρώ τεράστιο πλεονέκτημα. Από την άλλη είναι και εύκολο και χρήσιμο να προσφέρει κάποιος ένα γραφικό κέλυφος για ένα τέτοιο πρόγραμμα.

gcc
Αρχικά συμπιλιστής (compiler) τής C. Τώρα συλλογή συμπιλιστών. Αν με βάλετε να διαλέξω το σημαντικότερο πακέτο τού GNU αυτό θα έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη.

rsync
Εξαιρετικό πρόγραμμα δημιουργίας buckup. Σε αυτό έχει βασιστεί ο Λουκάς Αυγερίου για το πρόγραμμα γραφικού περιβάλλοντος LuckyBuckup (Το rsync το είχα ακούσει από παλιά, το luckybuckup πρόσφατα το άκουσα)

vi
Πανίσχυρος κειμενογράφος, που ομολογώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Δείτε και viewtopic.php?f=9&t=3418 Πάντως δεν τον έχω ακουστά μόνο από εκεί. Οι αδαείς βέβαια μπορούν να χρησιμοποιούν τούς ικανοποιητικούς GUI κειμενογράφους και αν αναγκαστούν για λίγο να χρησιμοποιήσουν γραμμή εντολών υπάρχει ο απλός αλλά πολύ κατώτερος nano

gnuplot
Εκπληκτικό πρόγραμμα για διαγράμματα. Για ένα διάστημα που το χρησιμοποίησα με έβγαλε ασπροπρόσωπο. Είναι πολύ ισχυρότερο από όσο περίμενα και για πολλές δουλειές το καλύτερο πρόγραμμα που υπάρχει.

octave
συμβατό με το Matlab, δεν έχω δουλέψει ούτε αυτό ούτε το matlab αλλά μια ματιά που έριξα φαίνεται πολύ δυνατό

tar
εργαλείο για την αρχειοθέτηση τύπου tar. Επίσης υπάρχει το zip για τα zip και άλλα.

rTorrent
εργαλείο για torrent

mount
εργαλείο για προσάρτηση συστημάτων αρχείων (και αρχεία όπως τα .iso)

dd
εργαλείο για χαμηλού επιπέδου εργασίες στούς δίσκους.

GNU Parted
Διαχειριστής κατατμήσεων. Το γνωστό gparted είναι γραφικό κέλυφος τού parted. Το γνωστό fdisk είναι παλιότερο εργαλείο για την ίδια δουλειά.

dpkg
το λογισμικό στην βάση τής διαχείρισης πακέτων τού Debian (στο οποίο βασίζεται το ubuntu), συνηθέστερα χρησιμοποιείται το υψηλότερου επιπέδου APT (apt-get) και φυσικά καθώς δεν είναι όλες οι διανομές βασισμένες στο Debian υπάρχουν πολλά εναλλακτικά με ποιο σημαντικό εναλλακτικό σύστημα το RPM.