Δημοσιεύτηκε: 20 Σεπ 2012, 21:47
από eliasps
Nαι, δεν διαφωνώ. Κακώς δεν ανέφερα ότι θεωρώ μία καλή προετοιμασία για κάποιον αρχάριο, πριν μπει στην διαδικασία να μάθει κάποια γλώσσα προγραμματισμού, να μάθει πρώτα την λογική που υπάρχει πίσω από τους αλγόριθμους (δεν εννοώ προγράμματα). Να καταλάβει πρώτα, τις βασικές αρχες του προτασιακού και του κατηγορηματικού λογισμού και την αυστηρότητα στην υλοποίηση. Μία τέτοια προετοιμασία θα ήταν η μελέτη κάποιας ψευδογλώσσας, η οποία θα βοηθούσε κάποιον να κατανοήσει με εύκολο τρόπο τις βασικές αρχές του προγραμματισμού και στην συνέχεια, να τις εφαρμόσει μαθαίνοντας μία ολοκληρωμένη γλώσσα προγραμματισμού.

Χωρίς φυσικά να θέλω να εξισώσω την Python με μία ψευδογλώσσα, θεωρώ πως η Python μπορεί να διδάξει σε κάποιον την -αν θες- αλγοριθμική λογική του προγραμματισμού, γιατί είναι μία δυνατή γλώσσα χωρίς ιδιαιτερότητες και όσο περνάει ο καιρός, αποκτά όλο και μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο και έχει πολλές εφαρμογές.

Μίλησα συγκεκριμένα για την C, επειδή μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των λειτουργικών συστημάτων σε υπερπολλαπλάσιο βαθμό από αυτόν της Python. Οπότε ναι, την προτείνω για την κατανόηση των Unix λειτουργικών και όχι μόνο.

Το κλειδί είναι αυτό που έγραψες. Αν κάποιος έχει τους y λόγους για να μάθει προγραμματισμό, θα πρέπει βάσει αυτών, να επιλέξει την x γλώσσα.
-Άμα κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό, για την δημιουργία εφαρμογών στο Ubuntu, η Python συνιστάται και προτιμάται από την πλειοψηφία των Ubuntu developers.
-Άμα κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό, για την κατανόηση των λειτουργικών συστημάτων Unix (-like), ποιά γλώσσα είναι πιο κατάλληλη από την native των Unix, την C;
Αλλά όπως έγραψα παραπάνω, πιστεύω καλύτερο είναι να μάθει κάποιος τον λογισμό του προγραμματισμού πρώτα, και μετά να ασχοληθεί με μία γλώσσα.

Βέβαια, μία λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά, είναι ο τρόπος που κάποιος θα μάθει μία γλώσσα. Γιατί διαφέρει πολύ το να σου διδάξει κάποιος μία γλώσσα προγραμματισμού, από το να την μάθεις μόνος σου.
Άμα κάποιος κάνει μάθημα σε μία γλώσσα, πιστεύω θα πρέπει να ξεκινήσει με την C. Θα πάρει γερές βάσεις και εμπειρία, ώστε μία μετάβαση σε κάποια άλλη γλώσσα να είναι αρκετά ευκολότερη.
Εάν όμως, κάποιος θα αποφασίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα στον προγραμματισμό, μόνος του με κάποιο βιβλίο, τότε ναι, η Python είναι η κατάλληλη γλώσσα για να το κάνει.

Φαντάζομαι έχεις διαβάσει το γνωστό ρητό που συναντάται σχεδόν πάντα σε τέτοιου είδους συζητήσεις:
έγραψε:Άμα έχεις μεγάλη εμπειρία στον προγραμματισμό, για να μάθεις μία νέα γλώσσα, θα χρειαστείς μία γαβάθα καφέ για το διάβασμα.
Άμα έχεις κάποια σχετική εμπειρία, θα χρειαστείς ένα φορτηγό καφέ.
Αμα δεν έχεις εμπειρία, θα χρειαστείς τον καφέ από τα βουνά της Κολομβίας.

Οπότε για να διευκρινήσω την προηγούμενη απάντησή μου, πιστεύω ότι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος για να μπει στον κόσμο του προγραμματισμού, είναι καταρχάς να μάθει την λογική των αλγόριθμων και στη συνέχεια με εφόδιο αυτή τη λογική, να ξεκινήσει με μία εισαγωγή στην C, εάν έχει σκοπό να συνεχίσει με προγραμματισμό στο Unix, ή με Python αν οι λόγοι είναι εγκυκλοπαιδικοί.

Αυτά ήταν τα δικά μου πρώτα βήματα στον προγραμματισμό, η πρώτη γλώσσα που έμαθα ήταν η C, αφού προηγουμένως είχα πάρει κάποια βάση από ψευδογλώσσα. Kαι όσες ακολούθησαν στην συνέχεια μου φάνηκαν ευκολότερες. Bέβαια η λεπτομέρεια που όπως είπα, κάνει την διαφορά σε εμένα, σχετικά με άλλους προγραμματιστές, είναι εγώ δεν διδάχθηκα την γλώσσα μόνος μου, όπως κάνουν πολλοί προγραμματιστές, αλλά μου την έμαθαν.