Δημοσιεύτηκε: 20 Ιαν 2010, 11:37
από pkst
kzlazy έγραψε:Ακόμα και λεξιλογικά, μου φαίνεται ότι κάπου έχουμε χαθεί στη μετάφραση... Πολλοί από τους φίλους που γράφουν παραπάνω αναφέρονται σε ατομικά δικαιώματα. Από τα λίγα που ξέρω, αυτά περιλαμβάνουν κάποιες γενικές αξίες που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους ανθρώπους (δικαίωμα της ζωής, ελευθερίας κλπ) ή άλλα πιο εξειδικευμένα δικαιώματα. Δεν είμαι σίγουρος ότι η ελληνική υπηκοότητα είναι τέτοιου είδους πράγμα


Εδώ είναι που κάνεις το λάθος: Χωρίς την υπηκοοότητα ένας κάτοικος της Ελλάδας: Δεν μπορεί να ταξιδέψει, δεν μπορεί να ψηφίσει, είναι αποκλεισμένος από ένα μεγάλο μέρος της αγοράς εργασίας (με αποτέλεσμα να είναι θύμα της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας ή να μην εχει καθόλου εργασιακά δικαιώματα). Αυτά και άλλα πολλά είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που θεωρούνται δεδομένα σε όλη την ευρώπη από το 19ο αιώνα.
Κάτι άλλο που ξεχνάμε είναι ότι κάθε σύγχρονο έθνος-κράτος, έχει ιδρυθεί, μετασχηματιστεί και εξελιχθεί μέσα από συγκλίσεις διαφορετικών τοπικών και περιφερειακών πολιτισμικών ταυτοτήτων (και όχι βασιζόμενο σε συγγένειες αίματος που εσύ αναφέρεις) Για παράδειγμα μπορεί οι προ-προ-πάπποι μας να ανήκαν σε διαφορετικές πολιτισμικές και γλωσσικές κοινότητες (π.χ Βλάχοι- Αρβανίτες- Πρόσφυγες από περιοχές εκτός ελληηνικών συνόρων κοκ) και με τη λογική σου να μην είχαμε ούτε εμείς τα παραπάνω δικαιώματα.

Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις σαφώς και διαφωνούμε. Δεν υπάρχουν διαχωρισμοί και στεγανά σε μια δημοκρατική δημόσια σφαίρα , έτσι ώστε να εχουν αποκλειστική πρόσβαση στη γνώση και την άποψη μόνο οι "αυθεντίες" (Και ιδιαίτερα σε θέματα που αγγίζουν βασικά δικαιώματα συνανθρώπων μας)