Δημοσιεύτηκε: 02 Φεβ 2010, 23:49
από jennie
Ας μπω κι εγώ στο χορό :)
Δοκίμασα Λίνουξ γιατί όλοι έλεγαν ότι ήταν φρικτά δύσκολο και μου αρέσουν οι προκλήσεις!!
Ουσιαστικά, η πρώτη μου εμπειρία δεν ήταν καθόλου όπως το περίμενα.
Τα πάντα (και τα περιφερειακά μου) δούλεψαν στην εντέλεια (οκ, κατέβασα και έναν driver intel από το synaptic).
Η εμφάνιση ήταν εντυπωσιακή, και η απίστευτη ποικιλία θεμάτων ακόμη περισσότερο.
Εννοείται ότι ο υπολογιστής πετούσε (αυτό ήταν και το μόνο αναμενόμενο).

Είχα ακούσει ότι τα Λίνουξ είναι πιο "λογικά". Δεν περίμενα όμως να με αφήσουν άφωνη κάποια πολύ απλά πράγματα:
Όπως το εικονίδιο που εμφανίζεται στην επιφάνεια εργασίας όταν βάζεις φλασάκι. (Τέρμα το My Computer -> Αμπεμπαμπλόμ...D, E ή F;)
Ή το μενού που είχε τις εφαρμογές χωρισμένες σε κατηγορίες. Και είχε μία εγγραφή για κάθε πρόγραμμα. (Ξανά, τέρμα το Start ->Programs -> Αμπεμπαμπλόμ... ubisoft, lavasoft ή katiallosoft;)
Α, και το ότι όλα τα προγράμματα βρισκόντουσαν στο root και όλες οι ρυθμίσεις στα κρυφά αρχεία του Home. Wow! Αυτό πάει να πει νοικοκυροσύνη!

Βέβαια, το κερασάκι στην τούρτα ήταν το synaptic. Γιατί αν έχεις φάει άπειρες ώρες στο download.com και το piratebay, αν έχεις περιμένει δύο μέρες για να εγκαταστήσεις όλα τα προγράμματά σου από την αρχή, μπορείς πράγματι να εκτιμήσεις τι πάει να πει "Επιλέγω 30 προγράμματα, πατάω Εφαρμογή και πάω βόλτα".

Και το δεύτερο κερασάκι ήταν το stardict + sdictionary. Στα παράθυρα, ό,τι κυκλοφορούσε από λεξικά, το είχα δοκιμάσει. Χμμμ..., προφανώς όχι ό,τι κυκλοφορούσε. Μέσα σε μια βδομάδα από τότε που έβαλα Λίνουξ, τα βασικά μου λεξικά στα παράθυρα είχαν γίνει το stardict και το sdictionary :D

Μερικές διανομές μετά...
Το ομολογώ, παραμένω στα Λίνουξ για ιδεολογικούς λόγους. Γιατί, τελικά, έχουν δίκιο οι γραφικοί τύποι που λένε ότι το μεγαλύτερο προτέρημα του ελεύθερου λογισμικού είναι ότι μπορείς να αλλάξεις ό,τι δεν σου αρέσει. Δεν το λένε μόνο για τους σούπερ χάκερ και προγραμματιστές. Το λένε και για μένα. Που πλέον μετράω τις γνώσεις μου στους υπολογιστές με βάση το τι έχω φτιάξει, και όχι το τι έχω κατεβάσει. Δεν είναι αρκετά κουλ λόγος αυτός; :geek: