Δημοσιεύτηκε: 16 Μαρ 2010, 11:20
από MakisM1
Η προσωπικη μου διαδρομη, με εφερε απο το πολυτονικο στο ατονικο...Τελειωσα Γυμνασιο (και οχι Λυκειο) το 71 με καθαρευουσα και πολυτονικο. Εφυγα στο εξωτερικο, οπου φυσικα, τα Αγγλικα ειναι ατονικα.

Στην πορεια, κρατωντας τεραστιο ογκο σημειωσεων, κατεληξα σε ενα τροπο γραφης που στα Αγγλικα λεγεται printing, δηλαδη, γραφεις με ΚΕΦΑΛΑΙΑ και το πραγματικο κεφαλαιο γραμμα στη λεξη ειναι 50% μεγαλυτερο. Αυτο εγινε για λογους ταχυτητος, γραφω πανω απο 50% πιο γρηγορα printing απ'οτι longhand.

Αυτο το περασα και στα Ελληνικα μου και φυσικα, κατηργησα τους τονους.

Οι γραμματεις στην εταιρεια, δεν γουσταραν καθολου το printing γιατι τους εκανε να σκεφτουν ποτε πρεπει να βαλουν κεφαλαιο. Ετσι κατηργησα την γραμματειακη υποστηριξη και εγραφα κατ'ευθειαν τα κειμενα στο word processor (πριν το Office) και απλα εδινα το αρχειο στις γραμματεις για το τελικο formatting. Αυτο τους αρεσε, γιατι ειχαν λιγοτερη δουλεια. Οταν ομως ολοι οι μηχανικοι ακολουθησαν το παραδειγμα μου, επιπροσθετως βγηκε και το office που ηταν WISYWIG, οι περισσοτερες απο δαυτες εχασαν τη δουλεια τους...

Με την επιστροφη στην Ελλαδα, αρχισα να πληκτρολογω Ελληνικα, αλλα πλεον ειναι πολυ αργα για τονους! Τους χρησιμοποιω καμμια φορα, οταν η εννοια ειναι διφορουμενη (για να ξερει ο αναγνωστης ποια χαλιά ειναι χάλια και ποια καλα).

Ειναι θεμα efficiency στην πληκτρολογηση. Το ιδιο κανω και με λεξεις που κολλαω στη μεταφραση και τις πεταω στα Αγγλικα. Οι περισσοτεροι βγαζουν ακρη...

Φιλικα

ΜακηςΜ