Δημοσιεύτηκε: 18 Μαρ 2010, 10:44
από monkgr
Φίλε kzlazy, δὲν νομίζω ὅτι ὑπάρχουν σοβαροὶ λόγοι διαφωνίας μεταξύ μας. Δὲν νομίζω ὅτι κινδυνολογῶ, οὓτε φορτώνω τὸν (ὑπαρκτὸ ἢ φανταστικὸ) λειτουργικὸ ἀναλφαβητισμὸ τῆς ἐποχῆς στὴν καθιέρωση τοῦ μονοτονικοῦ (ἢ τουλάχιστον ὄχι μόνον ἐκεῖ). Μιὰ συζήτηση γιὰ τὸ ἐκπαιδευτικὸ σύστημα (ἂν μπορεῖ νὰ μιλήσει κανεὶς γιὰ σύστημα!) τῆς χώρας τὰ τελευταῖα 35 χρόνια - γιὰ νὰ μὴν πᾶμε καὶ πιὸ πίσω - θὰ ἔδειχνε πολὺ περισσότερους ὑπεύθυνους. Ἀλλὰ τὸ νὰ λέμε ὅτι δὲν ὑπάρχει πρόβλημα, ὅταν μία πρόχειρη ματιὰ (ἀκόμα καὶ σὲ τοῦτο δῶ τὸ φόρουμ) δείχνει τερατουργήματα ἀδιανόητα γιὰ ὑποτίθεται μορφωμένους ἀνθρώπους, γιὰ φοιτητὲς ἢ καὶ γιὰ ἐπὶ διατριβῇ ὑποψήφιους διδάκτορες, εἶναι τουλάχιστον ἐθελοτυφλία.
Φοιτητὲς φιλοσοφικῆς σχολῆς νὰ γράφουν "του Πλάτον" σὲ γραπτὴ ἐργασία καὶ σὲ παρατήρηση τής καθηγήτριας νὰ ἀπαντοῦν ὅτι πρόκειται για ἀρχαῖο ὄνομα καὶ ἄρα δὲν κλίνεται (!!!) νομίζω ὅτι εἶναι φαινόμενο ποὺ μιλάει ἀπὸ μόνο του. Καὶ σαφῶς δὲν εὐθύνεται τὸ μονοτονικὸ γι` αὐτὸ τὸ φαινόμενο, ἀλλὰ ἡ ὅλη "παιδαγωγικὴ" φιλοσοφία ποὺ κρύβεται πίσω ἀπὸ τὴν καθιέρωση τοῦ μονοτονικοῦ, τὴν κατάργηση κάθε ἀξιολόγησης στὸ δημοτικό, τὴν ὁλιστικὴ-ὀπτικὴ προσέγγιση τῆς γλώσσας καὶ τῆς μάθησης συνολικότερα, τὴν ἀπουσία διδασκαλίας κάθε κανόνα καὶ κάθε συστηματικῆς προσέγγισης καὶ ὅλες αὐτὲς τὶς ἀμερικανιὲς τῶν διαδοχικῶν ἐκπαιδευτικῶν "μεταρρυθμίσεων" ποὺ, στὴν προσπάθειά τους νὰ διορθώσουν ἕνα πραγματικὰ ἀπαράδεκτο σύστημα, σάρωσαν τὰ πάντα καὶ δὲν ἄφησαν τίποτα ὄρθιο.
Ξαναδιευκρινίζω ὅτι χρησιμοποιῶ τὸ πολυτονικὸ ἀπὸ μιὰ ἐντελῶς ρομαντικὴ διάθεση, ματαιοπονῶντας συνειδητά.