Δημοσιεύτηκε: 18 Μαρ 2010, 12:56
από jennie
@kzlazy
+1

Το 1981 πήγαινα νηπιαγωγείο.
Άρα, είμαι αρκετά μεγάλη για να δυσκολεύομαι να καταλάβω την αργκό των κινητών, αλλά και αρκετά μικρή για να έχω ακούσει άπειρες φορές πόσο κακά είναι τα Ελληνικά της γενιάς μου. Αποφεύγω λοιπόν να κρίνω τα σημερινά δεκαπεντάχρονα με τα ίδια -επιφανειακά- κριτήρια που με έκριναν εμένα ως δεκαπεντάχρονη.

monkgr έγραψε:Καὶ σαφῶς δὲν εὐθύνεται τὸ μονοτονικὸ γι` αὐτὸ τὸ φαινόμενο, ἀλλὰ ἡ ὅλη "παιδαγωγικὴ" φιλοσοφία ποὺ κρύβεται πίσω ἀπὸ τὴν καθιέρωση τοῦ μονοτονικοῦ, τὴν κατάργηση κάθε ἀξιολόγησης στὸ δημοτικό, τὴν ὁλιστικὴ-ὀπτικὴ προσέγγιση τῆς γλώσσας καὶ τῆς μάθησης συνολικότερα, τὴν ἀπουσία διδασκαλίας κάθε κανόνα καὶ κάθε συστηματικῆς προσέγγισης καὶ ὅλες αὐτὲς τὶς ἀμερικανιὲς τῶν διαδοχικῶν ἐκπαιδευτικῶν "μεταρρυθμίσεων" ποὺ, στὴν προσπάθειά τους νὰ διορθώσουν ἕνα πραγματικὰ ἀπαράδεκτο σύστημα, σάρωσαν τὰ πάντα καὶ δὲν ἄφησαν τίποτα ὄρθιο.

Για μένα, άλλο η καθιέρωση του μονοτονικού, άλλο η κατάργηση της καθαρεύουσας, και άλλο η φιλοσοφία του "δεν διδάσκουμε τους κανόνες".
Η γενιά μου σίγουρα πλήρωσε τα σπασμένα της προσέγγισης "δεν διδάσκουμε τους κανόνες" (όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο).
Από την άλλη, η κατάργηση της καθαρεύουσας μείωσε την κατανόησή μας των Αρχαίων, αλλά χαλάλι, γιατί τουλάχιστον επέτρεψε στη γιαγιά μου να καταλαβαίνει την εφημερίδα.
Όμως, η καθιέρωση του μονοτονικού από μόνη της ήταν ίσως η μόνη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που δε θεωρώ ότι άφησε πίσω της συντρίμμια. Όχι ότι νομίζω πως μας βοήθησε να μάθουμε καλύτερη ορθογραφία. Αλλά, όπως είπαν ο pros και ο Μάκης, απλοποίησε πολύ την τυπογραφία και την πληκτρολόγηση.

ΥΓ: Ενημερωτικά, ένας από τους βασικότερους συντελεστές της μεταφραστικής ομάδας δεν έχει ακόμη τελειώσει το Λύκειο. Μη μας τον θυμώσετε και φύγει τρέχοντας!!