Δημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2010, 20:04
από dim459
Δεν χρησιμοποιώ computer για την ψηφιοποίηση.
Βρίσκω τη διαδικασία αρκετά μπελαλίδικη, αν και υπάρχουν softwares που κάνουν καταπληκτική δουλειά.
Βέβαια λάβε υπ' όψιν ότι δε με ενδιαφέρει να περάσω tags, αφού σκοπός μου είναι να δημιουργήσω αποκλειστικά και μόνο audio cd και όχι να τα αποθηκεύσω σε σκληρό ή servers.
Έτσι τα γράφω απευθείας στο παλίο πιστό μου Pioneer PDR 555 RW, το οποίο για την εποχή του και την τιμή του είχε αξιολογότατους ADC-DAC Converters.
Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα καλύτερο από τα περισσότερα mainstream προγράμματα, εκτός και αν αρχίσουμε να μιλάμε για μετατροπή με αυξημένη δειγματοληψία, οπότε βεβαίως και μιλάμε για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά όχι πλέον για audio cd που να παίζει σε κλασικά cd players. Εννοείιται ότι η pc λύση έχει επιπλέον το μειονέκτημα ότι απαιτεί αξιοπρεπή κάρτα ήχου, ξεχωριστό και καλό phono stage preamp (αν θέλεις να κάνεις καλή δουλειά).
Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν με ενδιαφέρει να αφαιρέσω τα σκρατς και τα κλικ. Πρώτον γιατί πάντα είχα κόλλημα με το βινύλιο και οι δίσκοι μου είναι σε άριστη κατάσταση, δεύτερον γιατί η εφαρμογή των σχετικών φίλτρων ρίχνει αισθητά την ποιότητα του ήχου.
Για το τέλος αφήνω το αυτονόητο. Αν πραγματικά θέλω άριστη ποιότητα, μπορώ πάντα να βάλω το βινύλιο να παίξει και εκεί τελειώνουν όλα.
Είχα την τύχη στη ζωή μου να ακούσω πολλά πανάκριβα και καλοστημένα ηχοσυστήματα. Σε διαβεβαιώ ότι ΠΟΤΕ δεν άκουσα οποιοδήποτε SACD ή DVD-AUDIO να προσεγγίζει το αποτέλεσμα που έδινε το βινύλιο (δε μιλάω για cd εκεί γελάμε).
Αν λοιπόν κάποιος είχε επενδύσει σε ένα αξιοπρεπές ηχοσύστημα (δεν μιλάω απαραίτητα για κάτι πανάκριβο, αλλά εν πάσει περιπτώσει κάτι προσεγμένο), μπορεί να είναι βέβαιος ότι τα παλιά βινυλιάκια του θα βάζουν τα γυαλιά στα κάθε λογής ψηφιακά δισκάκια.
Αν διαπιστώσω ότι είμαστε αρκετοί κολλημένοι εδώ μέσα και με πιάσει η προκοπή, ίσως κάποια στιγμή ανοίξω ένα thread σχετικά με το πως η κεφαλή του πικάπ μου, μου είχε κοστίσει ποσό που αναλογούσε σε αρκετές μηνιαίες μου επιχορηγήσεις σαν φοιτητής. Για να μαθαίνουν οι πιο νέοι πως ήταν σε εποχές προ internet, προ mp3 και προ cd, εκεί που για τα δισκάκια σου τα έσκαγες κανονικά (τουλάχιστον για τα καλά, για τα χύμα-μοδάτα της εποχής, υπήρχε πάντα και ο πειρατής κασσετάς της γειτονιάς, καλή του ώρα !)