Δημοσιεύτηκε: 05 Ιουν 2010, 03:18
tolis_01 έγραψε:Sorry για το trollάρισμα που θα κάνω, αλλά ανοιχτόμυαλος και χριστιανός, δεν μου ταιριάζουν στην ίδια πρόταση. Σαν χριστιανός, είσαι κάτοχος της μοναδικής αλήθειας (ένας είναι ο αληθινός θεός, μόνο ο Ιησούς μπορεί να σε σώσει κλπ), πράγμα ακριβώς αντίθετο με το ανοιχτό μυαλό.
Δε θα συμφωνήσω ούτε στο ελάχιστο. Δηλαδή οι γνωστικοί, οι νεοπλατωνιστές των ελληνιστικών χρόνων, οι αλχημιστές ήταν στενόμυαλοι καθότι χριστιανοί. Όμως έκανα τις πιο ρηξικέλευθες ανακαλύψεις, προώθησαν την επιστήμη, την φιλοσοφία και άλλους τόσους τομείς. Στα αξιωματικά θέματα όπως αυτά της ύπαρξης θεού γιατί είναι πιο δογματικός αυτός που πιστεύει ότι υπάρχει θεός, από αυτόν που πιστεύει πως δεν υπάρχει;
Τώρα ότι η θέση της εκκλησίας είναι δογματική δεν λέει κάτι νομίζω. Και αυτά χωρίς να το παίζω υπέρμαχος ούτε του χριστιανισμού ούτε της θρησκείας γενικά.
Όσον αφορά το θέμα του νήματος, το βυζάντιο κατά την γνώμη μου αποτελεί συνέχεια και των ρωμαϊκών θεσμών με αρκετές ανατολίτικες επιρροές στη δομή του, αλλά επ' ουδενί συνέχεια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ο οποίος διαφυλάχθηκε και εξελίχθηκε κυρίως από τους Άραβες πριν την Αναγέννηση. Και ο χριστιανισμός έπαιξε βέβαια ένα ρόλο, αλλά όχι μέσω της επίσημης οδού. Πολλά κείμενα αρχαίας σοφίας διασόθηκαν από χριστιανούς, γιατί χριστιανοί δεν ήταν μόνο οι καθαροί(Ειρηναίος, Υππόλυτος κλπ), ούτε μόνο οι ιεροεξεταστές.