Δημοσιεύτηκε: 08 Σεπ 2010, 12:37
από woof
Το χειρότερο με το facebook είναι ότι σε κάνουν να πιστεύεις ότι διαλέγεις μόνος σου να το χρησιμοποιήσεις (συγνώμη Epirotes αλλά διαφωνώ κάθετα μαζί σου), όπως νομίζεις ότι διαλέγεις εσύ τι θα δεις στη τηλεόραση (lol).
Φυσικά είναι μια τρομερά δυναμική υπηρεσία, καταπληκτική για προώθηση κάποιας διαφημιστικής ή άλλης καμπάνιας - όλοι οι "επώνυμοι" ωφελούνται από τη δημοσιότητα τους, πολλές ομάδες γίνονται γνωστές μέσα από αυτό κλπ κλπ, οπότε να πούμε ότι δε θα έπρεπε να υπάρχει, είναι ένα βήμα πίσω. Άλλα θα έπρεπε οι χρήστες του να είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και να ξέρουν τι κάνουν.
Γενικά με το facebook παρατήρησα ότι όλοι αυτοί που μπήκαν στο internet χτες, δεν έχουν ιδέα της αξίας της ιδιωτικότητάς του, πόσο μάλλον δεν ξέρουν πως να τη διαφυλάξουν. Τον πρώτο καιρό που έκανα τσατ (όχι πολύ παλιά, το 2003 περίπου), η μάνα μου ήταν από πάνω να προσέξει με ποιον μιλάω, πάντα με nickname χωρίς να δίνουμε στοιχεία, ή με ψεύτικα, τώρα οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρέπει να μας ενημερώσουν όταν πηγαίνουν τουαλέτα. Και όλη αυτή η κατάσταση κρύβει μία τρομερή μιζέρια - το να έχεις ανάγκη να ανεβάζεις φωτογραφίες για να δείξεις που πήγες διακοπές και πόσο καλά πέρασες.

Όσο για τα επιχειρήματα εναντίων της υπηρεσίας, όλοι έχουμε πχ ακούσει για κάποιον που έκλεψαν όταν δήλωσε ότι πήγε διακοπές, ή είναι πλέον κοινός τόπος ότι σε συμμετέχεις άθελά σου σε πολλές άτυπες δημοσκοπήσεις κλπ. Αλλά τους περισσότερους χρήστες δε νομίζω ότι τους αγγίζουν αυτά, πόσο μάλλον το σημαντικότερο που είπε και ο sokoban4ever, ότι φτάνουμε στον εφιάλτη του Όργουελ, θα γνωρίζουν κάθε στιγμή που είσαι και τι κάνεις.

Για το diaspora τι πιστεύεται; Προωθείται ως open source και ότι σέβεται την ιδιωτικότητά σου, αλλά ο χρήστης που θα μπει, θα το έχει σαν υποκατάστατο facebook. Δηλαδή δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι η ασφάλεια τόσο, όσο η λογική αυτή καθ' αυτή που σε θέλει να δίνεις τα στοιχεία σου. Άλλωστε, αν δε γράψεις το αληθινό σου όνομα στο facebook η υπηρεσία είναι άχρηστη, πως θα σε βρουν οι φίλοι σου;

Να δηλώσω ότι δεν είχα ποτέ λογαριασμό facebook (τις συνομιλίες μου παλιότερα μέσω IRC, τώρα μόνο msn). Και δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι αν έφτιαχνα θα κόλλαγα σε αυτόν - είμαι απλά άνθρωπος. Και πιστέψτε με, είναι μεγάλος πειρασμός το να "κρυφοκοιτάξεις" στις ζωές όλων όσων συνάντησες κάποια στιγμή της ζωής του.