Δημοσιεύτηκε: 14 Σεπ 2010, 00:10
από dim459
Πάντα πίστευα ότι η Canonical ακροβατεί στα όρια της <<λινουξάδικης νομιμότητας>> (ελαφρώς αδόκιμος ο όρος, αλλά είμαι αρκετά κουρασμένος για να σκεφτώ κάτι πιο πρόσφορο). Εντός αυτών μεν, αλλά πάντως στα όρια.
Επίσης πάντα είχα την ενδόμυχη αίσθηση πως θα ήθελε να είναι ή να γίνει κάποια άλλη εταιρεία, απ' αυτή που είναι σήμερα.
Ομολογώ πως δεν ξέρω πως αξιολογεί το target group της. Eίμαστε βολεψάκηδες λινουξάδες (που δε μας χαλάει να μας φέρνει στο πιάτο τους κλειστούς hardware drivers, από το να τους ψάχνουμε μόνοι μας) αλλά πάντως λινουξάδες ή είμαστε ανοιχτοί και σε λιγότερο open source λογικές ; Μήπως εν τέλει δεν είμαστε εμείς το target group, αλλά μόνο ένα τμήμα του μελλοντικώς σκοπούμενου ;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και η ορθότητα του επιχειρηματικού της προσανατολισμού θα φανούν και θα κριθούν στην πράξη.
Για μένα τουλάχιστον το debian είναι η ασφαλιστική δικλείδα, όχι μόνο γιατί μπορώ ανά πάσα στιγμή να στραφώ σε αυτό, αλλά ακριβώς γιατί προσφέρει μια άκρως αξιοποιήσιμη βάση για την ανάπτυξη άλλων διανομών (γεγονός που η Canonical εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο).
Καλό είναι να μην ξεχνάει κανείς πως αυτή η βάση είναι ορθάνοιχτή και η αξιοποίησή της εξαρτάται από το νιονιό του καθενός.
Υπ' αυτήν την έννοια θεωρώ την κίνηση του mint πανέξυπνη και πιστεύω πως συντόμως θα έχει θεαματικές επιπτώσεις στον αριθμό χρηστών του.
Όσον αφορά στο synaptic αυτό καθεαυτό, νομίζω πως είναι ένας από τους θεμελιώδεις λίθους του debian και πιθανώς το πιο ευφυές σύστημα package managing που εμφανίστηκε στο χώρο του linux. Η ύπαρξη απλοποιημένων στη χρήση μορφών του όπως το software center ή παλιότερα το add remove programms μπορεί να χαρακτηριστεί θετική, αλλά η παράλειψη του ίδιου του synaptic βλακώδης, μιας και η πληρότητά του δε νομίζω ότι συγκρίνεται με τα διάφορα μπιχλιμπίδια.
Τέλος πάντων, αν εγώ ήμουν ο ceo μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο του ανοιχτού λογισμικού θα φρόντιζα να είχα πάντα στο μυαλό μου πως μάλλον είναι μακράν ευκολότερο να αλλάξεις διανομή παρά λειτουργικό, πράγμα που οι <<πελάτες>> μου το έχουν ήδη κανει.
Ας μη γίνομαι όμως μάντης κακών. Για την ώρα απολαμβάνω την beta του 10.10 και στο μέλλον βλέπουμε.