Δημοσιεύτηκε: 05 Απρ 2011, 14:24
mozart έγραψε:το θεμα ειναι οτι δεν συμφερει κανενα τα λινουξ να προχωρησουν γιατι εκτος απο τον απλο χρηστη κανενας αλλος δεν εχει κερδος, μη πω οτι στην ελλαδα αν τους πεις οτι το λινουξ πωλειται 500 ευρω θα μπουν περισσοτεροι στο πειρασμο να το αγορασουν.
η canonical (η εταιρεία που φτιάχνει το ubuntu) τελευταία φορά που κοίταξα μια χαρά πάει. Η Red Hat έχει καταπληκτική κερδοφορία και αναπτύσσεται ταχύτατα και καθόλου δεν την ενόχλησε ούτε η οικονομική κρίση. Οι ευχαριστημένοι πελάτες (πχ το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα χρηματιστήρια αλλάζουν σε λίνουξ) αυξάνονται. Η διαφορά είναι κυρίως ότι ενώ με το κλειστό λογισμικό αγοράζεις άδειες χρήσης και ελπίζεις σε υπηρεσίες, με το ελεύθερο λογισμικό αγοράζεις υπηρεσίες. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν τεράστιο όφελος να μην ασχολούνται με τις %@$#%# άδειες χρήσης όχι τόσο για το οικονομικό κόστος αλλά και για τα προβλήματα που δημιουργούνται. Ούτε ο απλός χρήστης έχει να κερδίσει κάτι από την άδεια (αντίθετα έχει ισχυρό κίνητρο για "πειρατεία"). Η Red Hat ή η Canonical που παράγουν ελεύθερο λογισμικό έχουν την ελευθερία να πουλήσουν το προϊόν τους και να βγάλουν κέρδος όπως και κάνουν. Η διαφορά με την microsoft είναι ότι δεν ενοχλούν τον κοινό χρήστη για "πειρατεία". Ο καθένας έχει την ελευθερία με δική του ευθύνη να εγκαθιστά το fedora ή το ubuntu. Να σημειώσουμε ότι η microsoft ωφελήθηκε πολύ από την "πειρατεία" γιατί ο καθένας προτιμούσε το λειτουργικό που χρησιμοποιούσε και γινόταν πελάτης. Αντίστοιχα ωφελείται και η Canonical που εσύ βάζεις ubuntu γιατί όταν αργότερα αναλάβεις μια εταιρεία και είσαι εξοικειωμένος με το ubuntu θα προτιμήσεις ενδεχομένως μια υπηρεσία τής Canonical από μια υπηρεσία αντίστοιχη τής microsoft. Το λειτουργικό τής IBM ήταν από κάθε άποψη ανώτερο από το λειτουργικό τής microsoft αλλά το πρώτο δεν "πειρατεύθηκε", δεν το έμαθε ο κόσμος και έτσι έμεινε άγνωστο ενώ όλος ο κόσμος είναι εξαρτημένος από την microsoft. Το αρνητικό για την canonical δεν είναι ότι δεν μπορεί να κάνει κέρδη, μια χαρά μπορεί και τα κάνει. Το αρνητικό είναι ότι αν σταματήσει να παρέχει καλές υπηρεσίες θα σταματήσει να έχει και έσοδα. Αντίθετα αν η microsoft σταματήσει να παρέχει καλές υπηρεσίες τότε θα συνεχίσει να έχει έσοδα ώσπου ο κόσμος να εγκαταλείψει τα microsoft windows.
mozart έγραψε:nickkefi έγραψε:
Εδώ κάνεις μεγάλο λάθος. Άν όλοι χρησιμοποιούσαν linux, τα χρήματα θα ξοδεύονταν σε συντηρητές και προγραμματιστές και όχι σε λομπίστες, δημοσιογράφους και δικηγόρους. Είναι απλώς ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, που προάγει την καινοτομία.
εγω μιλησα για ρεαλιστικα πραγματα.
ποιον συμφερει να σου πουλησει ενα λαπτοπ με λινουξ.
την εταιρεια που βγαζει το λαπτοπ? οχι μιας και εχει κανει συμβολαιο με την μικροσοφτ με πολλα λεφτα
τον πωλητη που σου δινει το λαπτοπ? οχι γιατι και αυτος θελει να πουλησει και οχι να χαρισει λειτουργικο και μη μου πειτε πεφτει το κοστος αγορας γιατι ειδα τα προβατα στη tv που περιμεναν απο τις 5 το πρωι να παρουν το μαλακοipad με 900 ευρω.
εγω πιστευω οτι αν το fb βγαλει δικο του λειτουργικο που να τρεχει fb μονο θα το παρουν, ο κοσμος θελει ευκολια και προς τα κει κατευθυνετε και η google.
ενα 5% εχει το τριπακι της αναζητησης, αν απο αυτο το 1% ειναι λινουξ μια χαρα ειναι μιρασμενη η πιτα.
αν θελει να διαδοθει το λινουξ πρεπει να βγαλει ιντερφεις τυπου android, το μελλον ειναι εκει.
οπως τα κινητα πεθανανε τις φωτογραφικες μηχανες ετσι θα πεθανουν και τα pcia και πιστευω οτι θα εχει μεγαλο προβλημα και η microsoft αν δεν κινηθει γρηγορα
οι νέες εταιρείες που θα μπουν στον χώρο έχουν κάθε συμφέρον να μην ανακατευθούν με τα windows. Λίγα ποστ πιο πάνω έγραψα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα "e-shop" που να υποστηρίζει το λίνουξ. Το πλαίσιο και το e-shop δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα microsoft windows ή έστω και να τηρήσουν ίσες αποστάσεις με το λίνουξ αν δεν πιεστούν από τον ανταγωνισμό. Μήπως όμως ένα νέο "μαγαζί" που πουλάει υπολογιστές, σκάνερ εκτυπωτές κλπ και βεβαιώνει ότι λειτουργούν στο λίνουξ και να παρέχει υποστήριξη στο λίνουξ θα μπορούσε να πετύχει (εγώ βλέπω θα μπορούσε)
Διαφωνώ τελείως στην διάγνωση ότι τα "pc" θα πεθάνουν. Αντιθέτως θα αναβαθμιστεί η χρήση τους (ούτε συμφωνώ ότι τα κινητά σκοτώνουν τις φωτογραφικές, πχ εγώ έχω φωτογραφική απλώς δεν την παίρνω μαζί μου παρά μόνο όταν σκοπεύω να βγάλω φωτογραφίες, οι φωτογραφίες τών κινητών δεν θα φτάσουν ποτέ την ποιότητα τών φωτογραφικών και υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί που το επιβάλλουν). Στην νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί το λίνουξ θα είναι πολύ δυνατό στα desktop. Αυτά που πιστεύω ότι θα πιεστούν θα είναι τα "παραδοσιακά" laptop. Εκεί τα πράγματα θα παραμείνουν περίπου ως έχουν με την διαφορά ως σύνολο θα πιεστεί. Η νέα κατάσταση θα είναι φτηνά netbooks τα οποία θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο "cloud". Για όλες τις εργασίες που κάποιος χρειάζεται να κάνει θα είναι απολύτως ικανά. Η Google το έχει διαγνώσει σωστά και ετοιμάζει το ChromeOS. Λογικά γρήγορα θα υπάρξει ανταγωνισμός και από άλλα λίνουξ (κυρίως γιατί πολύς κόσμος δεν θα θέλει να εξαρτάται σε τέτοιο βαθμό από την Google) αλλά το λίνουξ θα είναι κυρίαρχος στον τομέα αυτό.
Στα smartphones θα παιχτεί σκληρή μάχη μεταξύ Google (Android), Apple και Microsoft (η συμφωνία με την NOKIA αποδεικνύει ότι θα δώσει μάχη). Πώς θα εξελιχθεί θα το δούμε αλλά το Android λογικά θα τα πάει καλά.