Δημοσιεύτηκε: 30 Μάιος 2011, 10:54
από kzlazy
xqtr έγραψε:
...
Οταν σου "μαζεψαν" τα λεφτα με το χρηματηστηριο... και μετα σου πεταξαν το τυρι με τις τραπεζες και τσιμπισες ...

Συμφωνώ σε πολλά από όσα γράφεις αλλά έχω τις επιφυλάξεις μου για κάποια άλλα, όπως αυτό που παραπέμπω παραπάνω. Το θέμα του Χρηματιστηρίου και των τραπεζών (φθηνές κάρτες και δάνεια) είναι μια ντροπή, αλλά είναι και ένα από τα ζητήματα που είχα κατά νου όταν άνοιξα το θέμα : Ισως το μυαλό μου είναι μικρό και ίσως ο τρόπος μου να αμύνομαι είναι το να αποφεύγω τα πολλά ρίσκα, αλλά πες μου εσύ, ποιός είπε σε όλον τον κόσμο να πάει να «παίξει» οικονομίες μιας ζωής στο χρηματιστήριο ; Την ήξερε την ύπαρξή του όλη η Ελλάδα και από χτες ; Είχαν ξαναπαίξει όλοι αυτοί ; Είχαν κατανοήσει που ακουμπούσαν τον ιδρώτα του προσώπου τους ; Και, τελικά, είχαν υπόψη τους ότι έπαιρναν ένα ρίσκο που μπορεί να τους «έβγαινε» αλλά μπορεί και να τους άφηνε ταπί ; Σϋμφωνοι, όσοι «τζόγαραν» με ξένο κώλο (λεφτά ασφαλιστικών ταμείων κλπ) πρέπει να στηθούν στον τοίχο (και υπήρξαν κάμποσοι τέτοιοι και δεν στήθηκαν πουθενά), αλλά ο πατέρας μου κι ο πατέρας σου που ίδρωναν μια ζωή για να εξασφαλίσουν τα γηρατειά τους, που πήγαιναν;
Το ίδιο και οι τράπεζες. Όλοι ξέρουμε ότι στη ζωή δεν παίρνεις τίποτα τσάμπα και με ελάχιστες εξαιρέσεις συνήθως οι άλλοι κοιτάνε να σε βάλουν στο χέρι. Αρα, όταν έρθει κάποιος με το κουστουμάκι του και το χαμόγελο colgate να σου φέρει χρήμα στο χέρι, δεν πονηρεύεσαι καθόλου ; Φυσικά υπήρξαν άνθρωποι που είχαν επιχειρηματική ανάγκη και θα έπαιρναν δάνεια έτσι και αλλιώς, όμως οι «φούσκες» δεν γίνονται μόνο με αυτούς. Χρειάζονται όλοι εκείνοι που ενώ ζούσαν με 5 ευρώ, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι κάποιος τους πρόσφερε «τσάμπα» άλλα 10, άσχετα που τα πλήρωσαν 50 καταβάλλοντας ελάχιστες δόσεις και χάνοντας σπίτια κλπ. Αυτοί δεν έχουν ένα μερίδιο ευθύνης ; Οχι το πιο μεγάλο, αλλά μήπως παραείναι βολικό να παρουσιαζόμαστε όλοι ανήξερα «θύματα»;
xqtr έγραψε:
... Αυτοκριτικη? ... οχι φιλε μου... τοτε σε πιανει απελπισια και οποιον παρει ο χαρος... την αυτοκριτικη για να την κανεις πρεπει να εισαι ηρεμος και σε μια φαση χαλαρωσης και φιλοσοφικης αναζητησης... οταν χρωστας και δεν εχεις να φας, μην περιμενεις απο τον αλλο να κανει αυτοκριτικη... δεν εχει την πολυτελεια.
...

ΟΚ, κατανοητό το πως δουλεύει αυτός ο μηχανισμός, όμως τότε δεν είσαι καλύτερος από όσους βρίζεις καθημερινά, απλά δεν είσαι στη θέση τους. Το ίδιο κάνουν και αυτοί που σου κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Φαντάζομαι ότι και αυτοί λένε «οικονομικός προγραμματισμός τώρα ; Για να τον κάνεις πρέπει να είσαι ήρεμος και σε φάση χαλάρωσης και φιλοσοφικής αναζήτησης. Οταν χρωστάς και δεν έχεις να πληρώσεις τους δανειστές, βάλε χέρι όπου μπορείς...».
ΠΡΟΣΟΧΗ : δεν δικαιολογώ κανέναν κερατά που βάζει το χέρι στην τσέπη μου. Όμως, είναι λίγο περίεργο να λέω «κλέβω αλλά δεν θέλω να με κλέβουν», «κοροιδεύω αλλά δεν θέλω να με κοροιδεύουν» κλπ.
Σόρρυ για το «φούντωμα». Δεν θέλω να φουντώνω κανέναν. Απλά θέλω να δω ποιές είναι οι απόψεις του κόσμου για το θέμα. Η συντριπτική ευθύνη είναι των θεσμικών οργάνων του Κράτους. Ισως είναι όντως πολυτέλεια η αυτοκριτική, αλλά έχω περιέργεια : το αναγνωρίζουμε αυτό (ότι έχουμε βάλει το χεράκι μας κι εμείς έστω λίγο) ή για όλα φταίει το σύμπαν ;