Δημοσιεύτηκε: 01 Ιουν 2011, 09:03
από Epirotes
kzlazy έγραψε:
nbagi έγραψε:
Και μην ξεχνάμε ο λαός καθοδηγείται, δεν φέρει ευθύνη.
Του προσφέρουν εύκολο χρήμα, θέση στο δημόσιο, μίζα, κομπίνα;... θα τα πάρει.
...
Μήπως ο λαός απαίτησε να πάρει δάνεια, πιστωτικές κάρτες, επιταγές; όχι. του τα δώσανε όμως

Εμμμμ. Εδώ ακριβώς είναι η διαφωνία μου. Αν καθοδηγείται (με την έννοια του προβάτου) δεν είναι καλό δείγμα, φταίει κι αυτός. Αν παίρνει χωρίς δεύτερη σκέψη ό,τι του προσφέρουν το ίδιο. Τέλος, μπορεί ο λαός να μην απαίτησε δάνεια, κάρτες κι επιταγές και να του τα δώσανε, αλλά αν δεν πας να ζητήσεις και να υπογράψεις το χαρτομάνι της τράπεζας δεν γίνεται τίποτα. Και προφανώς δεν είμαστε υπεύθυνοι για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, αλλά στο δικό μας μικρό ατομικό επίπεδο δεν είμαι σίγουρος ότι όλες οι κάρτες και τα καγιέν, εξυπηρετούσαν καμία πραγματική ανάγκη, μην κοροιδευόμαστε.

Σαφώς και καθοδηγείται η λαϊκή μάζα και ψηφίζει κάθε φορά το χειρότερο κακό στην ουσία ή για "να μην πάει χαμένη η ψήφος αν την δώσει σε μικρό κόμμα ή ψηφίσει Άκυρο ή Λευκό". Και σαφώς σ' ένα σύστημα εντελώς διεφθαρμένο κι ο απλός πολίτης προσπαθεί να επιβιώσει και να επωφεληθεί όσο μπορεί. Έτσι παίζεται το πολιτκοκοινωνικό παιχνίδι. Και στο χρηματιστήριο σαν το πρόβατο στη σφαγή τον οδηγήσαν, για να ανέβουν οι αριθμοί και να πιάσουμε τα όρια για το Ευρώ (που να εύρω, δεν ξέρω :?: :? :wtf: ) Γι' αυτό είπα κι ακόμα και οι απλοί πολίτες που έφαγαν κι αυτοί κάτι είναι αμελητέα ποσότητα μπροστά στις μίζες των υπουργών και λοιπών πολιτικών, βουλευτών, και πάεις λέγοντας και κλαίγοντας! :cry:
kzlazy έγραψε:Μπορεί η ευθύνη του λαού να είναι μικρή (γιατί έπρεπε να τον προστατεύει η πολιτεία από απάτες και σπέκουλα), αλλά όποιος βάζει το χεράκι του έχει κι ο ίδιος ένα μικρό έστω κομματάκι ευθύνης. Ας μη βολευόμαστε σε εύκολα κλισέ και βολικές δικαιολογίες του τύπου «δε φταίμε ποτέ για τίποτα, μας ξεγέλασαν εύκολα», γιατί υποτιμούμε και την ίδια μας τη νοημοσύνη (που θεωρούμε ως λαός ότι είμαστε κι ένα σκαλί παραπάνω έξυπνοι από τους υπόλοιπους), και το κυριότερο, αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για να ξαναγίνουν τα ίδια στο μέλλον (όποιο προκύψει).

Το μερίδιο ευθύνης είναι αναλογικά μικρότερο όμως απ' αυτό των πολιτικών που με την πολιτική τους από το 1974 μέχρι σήμερα έφεραν την χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας κι εγκλωβισμένο μέσα στο Ευρώ (που να εύρω, δεν ξέρω :?: :? :wtf: ) και με μνημόνια διαρκείας. Φέξε μου και γλίστρησα! Στην ουσία θα πέσει κούρεμα στο χρέος και βλέπουμε. :cry:
kzlazy έγραψε:Η σημερινή αφύπνιση ή αγανάκτηση ή όπως αλλιώς θέλετε, θα πρέπει να διατηρηθεί και να μην είναι στιγμιαία. Αλλιώς, θα μιλάμε για μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για κάτι καλύτερο...

Συμφωνώ απόλυτα! :thumbup: :clap: :bow: ;) :angel: 8-)