Δημοσιεύτηκε: 09 Ιούλ 2011, 10:36
vasster έγραψε:Η πιο καλή μου βοήθεια τότε ήταν να παίρνω ένα σταχτοδοχείο με αποτσίγαρα, να το μυρίζω και στη συνέχεια να αναρωτιέμαι γιατί μου έλειπε εκείνη η βρωμιά.
Τὰ περισσότερα (ἂν ὄχι ὅλα) ἀπὸ τὰ τσιγάρα ποὺ καπνίζει κανεὶς γίνονται μηχανικά. Ἡ ἴδια ἡ κίνηση τοῦ χεριοῦ ποὺ πηγαίνει στὸ πακέτο, τὸ ἀνοίγει και παίρνει ἀπὸ μέσα τὸ τσιγάρο γιὰ νὰ τὸ φέρει στὸ στόμα εἶναι 100% μηχανική.
Τὸ σῶμα ἀπεξαρτᾶται ἀπὸ τὴ νικοτίνη μέσα στὰ λίγα πρῶτα εἰκοσιτετράωρα. Ἀπὸ ἐκεῖ καὶ πέρα ὑπάρχει ἡ «ψυχολογικὴ ἐξάρτηση», ποὺ εἶναι καὶ ὁ πιὸ ὕπουλος ἐχθρὸς τοῦ τέως καπνιστῆ. Σὲ αὐτὴ τὴ φάση (ποὺ κρατάει ἕνα μὲ δύο μῆνες συνήθως) βοηθοῦν ἐξαιρετικὰ τέτοιου εἴδους «τρύκ», διαφορετικὰ ἴσως γιὰ τὸν καθένα. Ἄλλα τρὺκ ποὺ ἔχουν πετύχει σὲ φίλους καὶ γνωστοὺς εἶναι:
- * ὁ (διαφανής, κατὰ προτίμηση) κουμπαρᾶς, ποὺ ρίχνεις κάθε μέρα μέσα τὸ ποσόν ποὺ θὰ ἔδινες γιὰ νὰ ἀγοράσεις τσιγάρα. Ὅποτε σοῦ γεννιέται ἡ ἐπιθυμία, κοιτάζεις τὰ χρήματα ποὺ ἔχεις ἐξοικονομήσει καὶ σκέφτεσαι τὶ θὰ κάνεις μόλις συγκεντρωθεῖ ἕνα ποσόν-στόχος (π.χ. ταξίδι στὸ ἐξωτερικό, ἀγορὰ κάποιου πράγματος ποὺ σοῦ φαινόταν ἀπρόσιτο κ.λπ.)
* ἡ σκέψη κάποιου προσώπου ποὺ σὲ συγκινεῖ ἐρωτικὰ καὶ ποὺ ξέρεις ὅτι εἶναι φανατικός(-ὴ) ἀντικαπνιστής(-ίστρια). Φαντασιώνεσαι ἕνα φιλὶ ποὺ διακόπτεται γιατὶ τὸν(τὴν) ἐνοχλεῖ ἡ κακοσμία τοῦ στόματός σου ἀπὸ τὸ τσιγάρο (ἔχει πιάσει σὲ καλὴ φίλη μου, ὅπως μοῦ τὸ ἐκμυστηρεύτηκε).
* ἡ ἀνάκληση στὴ μνήμη τῆς ἀπαίσιας αἴσθησης (συνήθως μὲ βήχα, ναυτία, τάση γιὰ ἔμετο κ.λπ.) τοῦ πρώτου-πρώτου τσιγάρου καὶ ἡ ἀπορία πῶς ὁ ἐθισμὸς σοῦ ἄλλαξε τόσο πολὺ τὴ σωματικὴ ἐνόχληση σὲ ὑποκατάστατο «ἀπόλαυσης».