Δημοσιεύτηκε: 27 Ιούλ 2011, 16:22
από evolgen
pc_magas έγραψε:Βασίζεται στην παλία ιδεολόγία όλα να τα δίνει το σχολείο!!!!

Αυτό ξαναπές το, φίλε. Σε πολλές συζητήσεις μου με φοιτητές, κυρίως θεωρητικών επιστημών θα έλεγα, βλέπω ακριβώς αυτό. Αν δεν το έχω διδαχθεί στο Πανεπιστήμιο, δεν αξίζει να κάτσω να το μάθω. Ίσως λόγω του τρόπου εργασίας και έρευνας σε θετικές επιστήμες, όπως η βιολογία, η φυσική και η χημεία, καταλαβαίνει κάποιος πολύ καλά τι είναι ο επιστημονικός τρόπος σκέψης και πώς ξεχωρίζει κάποιος που λειτουργεί βάσει αυτού από έναν που συνεχίζει στη νοοτροπία του σχολείου. Ο επιστημονικός τρόπος σκέψης προϋποθέτει άριστη βασική γνώση, λεπτομερή και αντικειμενική παρατήρηση των δεδομένων και αμφισβήτηση θεωριών, υπό το φως αντικρουόμενων δεδομένων. Μόνο έτσι μπορείς να λέγεσαι επιστήμονας, με τη "θετική" έννοια του όρου. Αντίθετα, έχω γνωρίσει άπειρους φοιτητές που επειδή η σχολή τους λέγεται "Επιστημών τάδε" νομίζουν ότι με το που παίρνουν ένα χαρτί από εκεί, έγιναν επιστήμονες, χωρίς τίποτα περαιτέρω.

Σε αυτό βέβαια φταίνε οι καθηγητές που δεν παροτρύνουν τους φοιτητές και να ασχοληθούν με κάτι παραέξω, αλλά κάποιο μερίδιο ευθύνης έχει και ο φοιτητής. Υποτίθεται ρε φίλε ότι πέρασες στη σχολή που ήθελες. Δε θα κάτσεις να ψάξεις λίγο παραπάνω το περιεχόμενο μαθημάτων που σε τραβάει;Δε θες να δεις τι γίνεται σήμερα, πού κινούνται οι έρευνες και πώς μπορείς κάποια μέρα να βοηθήσεις κι εσύ;

Αλλά ποιος θα κάτσει να πει αυτές τις κουβέντες στο νεαρό, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι τα σφηνάκια στα μπαράκια και η καλοπέραση; Αλίμονο, χρειάζονται κι αυτά, αλλά όχι εις βάρος των υπόλοιπων.