Δημοσιεύτηκε: 28 Αύγ 2011, 20:16
από logari81
fkol k4 έγραψε:Οι τράπεζες όπως εξηγεί το βίντεο , από 1000€ κατάθεσης μπορούν να δανείσουν 100.000€ δημιουργώντας χρέος από το πουθενά . Δεν ξέρω αν οι αριθμοί αυτοί είναι ακριβείς , αλλά δεν έχω και λόγο να αμφιβάλλω . Αυτό που μας διαφεύγει όμως είναι το εξής :
Με αυτή την πρακτική , δεν δημιουργείται μόνο χρέος από το πουθενά , αλλά και ρευστότητα επίσης από το πουθενά . Μια ρευστότητα που εμείς μεταφράζουμε σε αυτοκίνητα και υπολογιστές , σε χρηματοδότηση ερευνών κάθε είδους , σε εξοπλισμό για τις επιχειρήσεις και ούτω καθ' εξής .
Στην ουσία χρηματοδοτούμε την εξέλιξή μας με χρήματα που δεν υπάρχουν . Σε αντίθετη περίπτωση , θα έπρεπε πρώτα να μεγαλώσουμε την παραγωγή μιας επιχείρησης για παράδειγμα ώστε να αυξηθούν τα κέρδη της και μετά αφού θα έχουμε την απαραίτητη ρευστότητα , να την επεκτείνουμε. Αυτό φυσικά δεν γίνεται . Η επένδυση πάντα προηγείται του αποτελέσματος.

Με αυτήν την εξήγηση θεωρώ τον fkol k4 ένα από τα λίγα άτομα που γνωρίζω που να έχουν κατανοήσει το πως λειτουργεί η οικονομία σήμερα, χωρίς ταμπού ούτε από την μία μεριά ούτε απο την άλλη. Εμένα μου πήρε πολύ καιρό για να το καταλάβω και η αφορμή για να το κάνω ήταν κάποια βίντεο σαν αυτό του prov83.
Εκεί που διαφωνώ με τον fkol k4 είναι ότι αυτό το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει, έχοντας ιδιωτικοποιήσει την παραγωγή ρευστότητας δηλαδή όλες τις επενδύσεις, έχεις βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της πολιτικής και της δημοκρατίας. Ειλικρινά ποιος περιμένει οι "επενδυτές", αυτοί που ελέγχουν την κάνουλα της ρευστότητας, οι gatekeepers, κάποιοι θα τους πούν νταβατζήδες ή τοκογλύφους, να ενδιαφερθούν για μιά μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη; Ακόμα και να ήθελαν, δεν έχουν το ταλέντο ή την διαίσθηση για να την υλοποιήσουν. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να αναπαράγουν χαρτογιακάδες ομοιώματά τους.
Αυτή την στιγμή δεν περιμένουμε να μας σώσουνε ούτε καλοί ούτε κακοί πολιτικοί, διότι απλώς δεν καθορίζουν αυτοί το παιχνίδι. Όποιος δεν βλέπει σήμερα την οικονομική δικτατορία που έχει επικρατήσει, δεν θα την δει ποτέ.

Η ουσιαστική και μακροπρόθεσμη λύση θα ήταν το δεύτερο που αναφέρει ο fkol k4, δηλαδή η μετατροπή των ΔΕΚΟ σε επιχειρήσεις λαικής βάσης, όπου εργαζόμενος=μέτοχος. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς: 1. δεν θα το επέτρεπε η τρόικα, 2. και να το επέτρεπαν, το να ρίξεις αυτές τις επιχειρήσεις στην ζούγκλα του άκρατου ανταγωνισμού που έχει διαμορφώσει το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, θα οδηγούσε στην καταδίκη του εγχειρήματος.