Δημοσιεύτηκε: 14 Οκτ 2011, 10:21
από Th P
Dimitrios.gr έγραψε:Εσείς ποιο περιβάλλον χρησιμοποιείτε; Συμφωνείτε με την άποψη του Linus περί του Gnome 3;

Καλημέρα στην κοινότητα

Κατά την ταπεινή μου γνώμη ως απλού χρήστη το παραπάνω ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα απλό ναι ή όχι.
Το ελεύθερο λογισμικό έχει κάνει πάρα πολύ δρόμο με θεαματικά αποτελέσματα τα οποία βασίζονται στην ελευθερία και τον πλουραλισμό.
Σήμερα υπάρχουν ~300 διανομές και καμιά 10ριά περιβάλλοντα εργασίας που δίνουν στον απλό χρήστη την ευκαιρία να έχει έναν σχεδόν άπειρο συνδυασμό επιλογών.
Ποιός είναι ο καλύτερος συνδυασμός;
Φυσικά αυτός που ταιριάζει στις απαιτήσεις, την φιλοσοφία, το υλικό και τα γούστα του κάθε χρήστη ξεχωριστά.

Για μένα ο πλουραλισμός αυτός συμβάλλει στην ανάπτυξη του ελεύθερου λογισμικού,
ενώ αντίθετα η γκρίνια είναι ανούσια και λειτουργεί σαν χειρόφρενο.

Παρατηρώ τελευταία αρκετή γκρίνια και για το unity και για το Gnome 3 που αντικειμενικά βρίσκονται στα σπάργανα και δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα εξελιχθούν.
Είναι τελείως διαφορετικό να πω την γνώμη μου ως απλός χρήστης για ότι μου αρέσει - δεν μου αρέσει, δίνοντας και μία ιδέα στους προγραμματιστές για την αποδοχή - χρηστικότητα του έργου τους,
από το να γκρινιάζω με ανούσιους χαρακτηρισμούς ακόμα και αν είμαι ο πατέρας του Linux
(πόσο μάλλον εγώ που σαν απλός χρήστης δεν έχω συμβάλλει καθόλου στην ανάπτυξη, αλλά χρησιμοποιώ αυτά που οι άλλοι δημιούργησαν).

Προσωπικά δεν μου αρέσει ούτε το unity ούτε το gnome 3 ούτε το kde (το κάθε ένα για διαφορετικούς λόγους), όσο και αν προσπάθησα και προσπαθώ να τα χρησιμοποιήσω.
Τώρα χρησιμοποιώ κλασσικό gnome στο laptop και openbox στο netbook και η επόμενη διανομή που θα χρησιμοποιήσω μάλλον θα είναι η 12.04 με xfce + compiz + awn.

Χαίρομαι όμως για την ύπαρξη και την ανάπτυξη αυτών που δεν μου αρέσουν, είμαι περίεργος να δω πως θα εξελιχθούν
και ίσως κάποτε να βρεθώ και στην ευχάριστη θέση να τα χρησιμοποιήσω, επειδή θα καλύπτουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μου.

Φιλικά
Θανάσης Π.