Δημοσιεύτηκε: 04 Νοέμ 2011, 13:32
από lucinos
fkol k4 έγραψε:
Εννοείς το κράτος γενικά ως έννοια , το Ελληνικό κράτος γενικά , ή το Ελληνικό κράτος όπως υφίσταται αυτή την στιγμή που γράφεις ;

Εννοώ το κράτος γενικά ως έννοια αλλά καλύτερα να μην μπούμε σε αυτήν την συζήτηση.

fkol k4 έγραψε:
Θεωρείς ότι υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο ; Νομίζω πως δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου γι αυτό . Ακόμα όμως και να την είχαμε , μάλλον δεν θα υπήρχε σημείο συνάντησης ιδεών .

Αυτός που δεν βρίσκει χρόνο να ασκηθεί, θα βρει χρόνο να αρρωστήσει.

fkol k4 έγραψε:
Δεν είναι θέμα "κατοχής" νομίζω . Όλοι πληροφορούμαστε από όπου μπορούμε και ο καθένας καταλήγει στα συμπεράσματά του . Αυτό δεν σημαίνει ότι εμπιστευόμαστε de facto κάποιον , μάλλον το αντίθετο .
Εδώ όμως γίνεσαι λίγο άδικος . Ουσιαστικά απαξιώνεις οποιαδήποτε διαφωνία εκ των προτέρων θεωρώντας προφανές ένα συμπέρασμα .
Το ότι εμένα (αλλά και αρκετών άλλων) οι απόψεις του Καζάκη μου φαίνονται η ίδια θάλασσα παραλογισμού δηλαδή , το αποδίδεις σε μια δεδομένη έλλειψη υποβάθρου και ουσιαστικά λες ότι όποιος διαφωνεί με αυτόν είναι ικανός μόνο για σύγκριση γραμμών . Σε αυτή την περίπτωση όμως , η ανταλλαγή ιδεών είναι περιττή . Καλύτερα ο "κρατών την αλήθεια" , να βρει έναν τρόπο να επιβάλλει το σωστό και στους υπολοίπους να τελειώνουμε .

Ίσως γίνομαι λίγο υπερβολικός. Αλλά το σύνολο τών δημοσιογράφων και τών πολιτικών είτε λένε ευθέως ψέματα είτε είναι ανίκανοι ακόμα και για κοινή αριθμητική. Έχω πετύχει και άλλες περιπτώσεις που αυτό που λέει κάποιος βγάζει νόημα (ασχέτως αν διαφωνώ σε υπερθετικό βαθμό). Για παράδειγμα αυτά που λέει ο Βαρουφάκης επίσης βγάζουν νόημα. Αλλά ο Βαρουφάκης προτείνει την εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση, την ισχυροποίηση τής ενωμένης Ευρώπης, κάτι αντίθετο στην αξία τής ελευθερίας. Την ελευθερία πρέπει να προστατεύσουμε και ας τρώγωμεν πέτρες. Και εγώ είμαι βέβαιος ότι αυτός που δεν θα προστατέψει την ελευθερία του και θα τρώει πέτρες και ελευθερία δεν θα έχει.

fkol k4 έγραψε:
Συμφωνώ απολύτως με την άποψή σου , με την διαφορά ότι δεν "έτυχε η Ελλάδα να έχει σειρά" , αλλά έχει σειρά γιατί εδώ παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη ασυμφωνία όπως κι εσύ την περιγράφεις .
Νομίζω πως υπάρχει και 3ος δρόμας σε αυτούς που προτείνεις (πχ να πληρώνουμε τους φόρους μας στο "εθνικό κράτος" , αρκεί αυτό να είναι μικρότερο και η πληρωμή να γίνεται με τους όρους που γίνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες) , αλλά δεν είναι αυτό το θέμα .

Κάνεις ένα λάθος· η ασυμφωνία δεν είναι ποσοτική, είναι ποιοτική. Και για αυτό δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Ακόμα και αν υπήρχε τρίτος δρόμος είμαστε προ τετελεσμένων. Το δημόσιο χρέος είναι τόσο μεγάλο που δεν είναι εξυπηρετήσιμο. Δεν έχει καμμία σημασία τι θα κάνει η όποια κυβέρνηση. Αυτό το χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί. Είτε την κάνουμε από το ευρώ (με διαγραφή χρέους), είτε η Ελλάδα δεν υφίσταται ως κράτος. Μέσα στο ευρώ διαγραφή χρέους δεν γίνεται παρά μόνο κουρέματα και με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να χρωστάμε τόσα όσα δεν θα μπορούμε ποτέ να αποπληρώσουμε και με την προϋπόθεση ότι ως λαός θα τρώμε πέτρες. Αν είναι να τρώμε πέτρες μπορούμε και εκτός ευρώ, και με μόνη προϋπόθεση ότι δεν θα μάς κάνουν στρατιωτική κατοχή θα τα καταφέρουμε και πολύ καλύτερα. Σε αυτήν την κατάσταση τού διαρκούς χρέους και εξαθλίωσης ως μόνη λύτρωση θα εμφανιστεί η πλήρης κατάλυση τού εθνικού κράτους.
Όσο για το μικρό κράτος έχω διαφορετική άποψη. Εγώ θέλω να εξαφανιστεί το κράτος, όχι να μεταβιβαστεί σε «ιδιώτες». Αλλά αυτό είναι διαφορετικό θέμα.