Δημοσιεύτηκε: 24 Νοέμ 2011, 17:16
Star_Light έγραψε:2. Η αποδοση εξαρτάται απο τον μισθό που πληρωνει. Ή τουλαχιστον ετσι πρεπει να ειναι αλλιως καποιοι κατα την προσωπικη μου παντα αποψη χαλανε την πιάτσα. (Έχω δουλέψει μικρός) . Κανενα φιλανθρωπικο ιδρυμα δεν νομιζω πως ειναι οι επιχειρησεις!!!!! Απλα οπως οι επιχειρησεις το παιζουν σκληρες και ζόρικες θα το παίξω και εγω. Ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο ειχε πει πως θα πρέπει να διαλέγετε τις δουλειες που πέρνετε και να μην λετε σε τιποτα "Αστο δεν βαριέσαι.... καλη καρδια" ! Δεν ειναι φιλανθρωπικο ιδρυμα αλλα δεν θα ερθει να με ριξει στο φιλοτιμο να κατσω παραπανω ωρα απο αυτην που δεν εχουμε συμφωνησει εξαρχης!!!! Οπως ειναι αυτοι αμειλικτοι θα ειμαστε και εμεις.
Εδώ είναι που κάνεις λάθος. Η απόδοση δεν εξαρτάται από τον μισθό που πληρώνει ο εργοδότης, αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Να στο κάνω πιο λιανά.
- Ο εργοδότης από εμπειρία (ή ρωτώντας το λογιστήριο) έχει υπολογίσει ότι ένας μέσος υπάλληλος του αποφέρει έσοδα για παράδειγμα (δηλαδή μην πιαστείς απ' τον αριθμό, κουβέντα κάνουμε) 3000 ευρώ τον μήνα. Ο υπάλληλος δουλεύει 11 μήνες τον χρόνο (ο ένας είναι άδεια), άρα αποφέρει έσοδα 33000 ευρώ τον χρόνο.
- Από αυτά τα 33000 ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να βγούν τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας (νοίκι, λογαριασμοί, μισθοί υπαλλήλων υποστήριξης όπως η γραμματεία) και το καθαρό κέρδος του εργοδότη (αλλιώς γιατί να πάρει υπάλληλο, για να τον ταΐζει;). Ας πούμε ότι ο εργοδότης θα κρατάει τα μισά (είπαμε, παράδειγμα, μην πιάνεσαι από τα μισά, άλλοι βγάζουν μεγαλύτερο ποσοστό και άλλοι μικρότερο). Οπότε, για τον υπάλληλο μένουν 16500 τον χρόνο.
- Ο υπάλληλος πληρώνεται με 14 μισθούς τον χρόνο (12 μισθούς, ένα μισθό δώρο τα Χριστούγεννα και δύο μισούς Πάσχα και επίδομα αδείας). Αρα, τα μικτά του έσοδα βγαίνουν 16500/14=1178,6 ευρώ.
- Από αυτά, περίπου 30-35% (ανάλογα την ειδικότητα και το κόστος ενσήμων) είναι οι κρατήσεις (ΙΚΑ κτλ). Αρα ο καθαρός μισθός (στο χέρι) που θα προσφέρει ένας εργοδότης σε έναν μέσο υπάλληλο, είναι περίπου 766-825 ευρώ τον μήνα.
Ο εργοδότης κρατάει πάντα και ένα περιθώριο ασφαλείας, έτσι ώστε αν πέσει αναδουλειά και ο υπάλληλος «κωλοβαράει με τον νόμο» για κανένα μήνα, το ποσό που θα χαθεί (τα 3000 ευρώ δηλαδή) να μην θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της εταιρείας.
Τα πράγματα είναι απλά λοιπόν. Ο εργοδότης θα προσφέρει τόσα (766-825). Αν του βγάζεις λιγότερα από 3000 με αυτό τον μισθό, θα σε διώξει όσο μάγκας και αμείλικτος να είσαι. Αν του βγάζεις τα 3000, θα σε κρατήσει. Αν παρατηρήσει ότι του βγάζεις 5000, κάνε τα μαθηματικά να δεις πόση αύξηση τον συμφέρει να σου δώσει.
Όλα τ' άλλα, είναι λόγια ν' αγαπιόμαστε.

ΥΓ. Μην μου πεις για υπερωρίες, οι υπερωρίες πληρώνονται και έχουν έσοδα και έξοδα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Απλά μαθηματικά. Από ένα σημείο δε και μετά, δεν συμφέρουν. Είναι πιο οικονομικό να προσλάβεις άλλον ένα υπάλληλο.