Δημοσιεύτηκε: 30 Νοέμ 2011, 09:17
από Dimitris
Επειδή το να μεμψιμοιρούμε δεν είναι λύση, θα προσπαθήσω να παραθέσω μερικές ιδέες. Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι εξαγωγές. Εγώ παρέχω την υπηρεσία Α (μπορεί να είναι και προϊόν) και εσύ την υπηρεσία Β (ή προϊόν) οι οποίες δεν είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες στο εξωτερικό; Ενιαία διαφήμιση για μείωση του κόστους; πχ. σε διεθνείς εκθέσεις, ξένα περιοδικά, διαδίκτυο. Συνεργασίες ώστε όταν εγώ πουλάω σε κάποιον πελάτη μου τις υπηρεσίες Β που εσύ προσφέρεις να παίρνω κάποιο ποσοστό και αντίστοιχα όταν εσύ πουλάς τις υπηρεσίες Α να σου δίνω ποσοστό. Αυτά τα "παιχνίδια" είναι κοινός τόπος στην παγκόσμια αγορά.

Πώς μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Κίνα και την Ινδία που έχουν χαμηλά εργατικά; Ανεβάζοντας την τεχνολογια.
Πώς μπορούμε να ανταγωνιστούμε τη Γερμανία που έχει την τεχνολογία; Χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ελεύθερου λογισμικού και κάνοντας στρατηγικές συμμαχίες.

Δε ξέρω, προσπαθώ να πετάξω ιδέες που ίσως να βοηθήσουν. Πιστεύω ότι ένας τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα με δυνατότητες εξωγωγών είναι οι υπηρεσίες. Γιατί υπάρχουν άτομα με γνώσεις. Στη Γερμανία οι υπηρεσίες γενικά είναι ακριβές και οι νέοι δε σπουδάζουν στο ποσοστό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Οπότε μπορεί να είναι μια ευκαιρία να εισηχθεί η Ελλάδα σε αυτή τη αγορά. (Ίσως και αυτό να θέλει η Γερμανία, πάλι δε ξέρω). Υπάρχουν εδώ στο forum γραφίστες, προγραμματιστές, μηχανικοί, γενικά διάφορες ειδικότητες που θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Άλλοι δε ξέρουν τη γλώσσα, άλλοι διστάζουν να πάρουν το ρίσκο. Μια συνδυασμένη προσπάθεια θα μειώσει το ρίσκο. Φυσικά χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αλλά εγώ, προσωπικά σαν Δημήτρης, γιατί εμπιστεύομαι έναν άγγλο ή ολλανδο που το γνώρισα μια φορά σε μία έκθεση, ανταλλάξαμε μερικά email, και προσπαθώ τώρα να πουλήσω τα προϊόντα του στην Ελλάδα; Θα κερδίσει κι αυτός κι εγώ.

Άλλο παράδειγμα, τι υπηρεσίες προσφέρει η canonical, η redhat, γενικά εταιρίες ελεύθερου λογισμικού; Μπορούμε να αντιγράψουμε αυτό το μοντέλο; Να είμαστε ανταγωνιστικοί και να πουλάμε στην Ευρώπη ή και παγκοσμίως;

Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια συνεργασία με ένα ενιαίο δίκτυο πωλήσεων από ανθρώπους που είναι διατεθιμένοι να τρέξουν και να οργανώσουν μια εκστρατεία εξωτερίκευσης. Όχι απαραίτητα εταιρεία, αλλά που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη. Και πάνω απ'όλα που να βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αν δε μας πληρώνουν καλά, ας δημιουργήσουμε τις δικές μας θέσεις εργασίες και να ορίζουμε εμείς την τιμή πώλησης.

Όλο αυτά που λέω δεν είναι απίθανα ή αδύνατα. Απλά χρειάζεται όραμα και όρεξη για δουλειά.