Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2012, 16:13
από tolis_01
pc_magas έγραψε:Ειπά αυτό το πράγμα διότι το ότι ένα λογισμικό είναι Ελεύθερο δεν σημαίνει ότι είναι και δωρεάν. άσρα το LInux μερικές φορές το αγοράζεις.

Διαφωνώ εν μέρει. Ότι είναι ελεύθερο (υπό GPL) θα έχει υποχρεωτικά και δωρεάν μορφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και πάλι το RHEL με το CentOS. Αν δεν θέλω το support, γιατί να αγοράσω RHEL;

dubuntu έγραψε:
To οτι υπαρχουν μονο τρεις εταιρειες καρτων γραφικων -κατα την γνωμη μου- σημαινει πως ειναι αρκετα δυσκολο να φτιαξεις μια καλης ποιοτητας καρτα γραφικων οποτε στην πραξη ειναι εναντια στο νομους της φυσης

Τωρα για το δωρεαν: Ο κανονας ειναι οτι το λινουξ ειναι δωρεαν κ η εξαιρεση οτι θα πληρωσεις για οικιακο χρηστη τουλαχιστον.Για επαγγελματικη χρηση ισως να ειναι κ πανακριβο ή κ αναποτελεσματικό αναλογα τι θες να κανεις κ τι αλλες εφαρμογες θα χρειαστεις.Αν το OS ειναι δωρεαν κ οι εφαρμογες που θες δεν υπαρχουν ή κοστιζουν πανακριβα δωρο αδωρο κ το τσαμπα κ οτι σου ανηκει το λογισμικο.Ισως κ για αυτο κ ανθρωποι με γνωση υπολογιστων δεν ειναι απαραιτητα λινουξαδες κ αγοραζουν παραθυρα κ μηλα.Εγω παντως λινουξ κ παλι λινουξ!

Δεν μιλάω για τη δική μου ή τι δική σου ικανότητα να φτιάξουμε κάρτα γραφικών. Μιλάω για την ελευθερία του να το κάνεις. Δεν μπορείς, είναι proprietary hardware. Το open source hardware είναι ελάχιστο και αρκετά ασύμβατο με αυτά που θέλουμε στην καθημερινή ζωή.

Για το δωρεάν, κάπου είχα δει μια καμπάνια της MS που έδειχνε ότι τα Windows Server βγαίνουν πιο φθηνά από το αντίστοιχο προϊόν της Red Hat. Μπορεί να είχε και δίκιο, δεν το έψαξα (οι τιμές στα site και των δυο για υποστήριξη server έχουν πολλά μηδενικά). Απλά με μηδενική (κοινοτική) υποστήριξη, το Linux είναι δωρεάν, τα Windows κοστίζουν 100 ευρώ minimum.