Δημοσιεύτηκε: 13 Αύγ 2012, 13:58
από monkgr
Πέρασε πολὺς καιρὸς μέχρι νὰ ξαναγράψω τὴν ἄποψή μου γιὰ τὸ θέμα (ὄχι ὅτι ἔχασε ἡ Βενετιὰ βελόνι, φυσικά!). Κατὰ πρῶτον, νὰ «γκρινιάξω» γιὰ τὸ τσουβάλιασμά μου - δράστης ὁ Σίμος - μὲ τοὺς «ἐχθροὺς» τοῦ Ubuntu. Ἡ ἀρνητικὴ γνώμη ποὺ σχημάτισα γιὰ τὸ Gnome Shell ἀρχικά καὶ γιὰ τὸ Unity στὴ συνέχεια δὲν ἔχει ἀναιρεθεῖ μέχρι τώρα, ποὺ κάπως καταλάγιασε ὁ πρῶτος ἀχός. Πρόκειται γιὰ μιὰ διαφωνία «ἰδεολογική», οὔτως εἰπεῖν, καὶ ὄχι τόσο αἰσθητικὴ ἢ λειτουργική (ἂν καὶ ὑπάρχει καὶ αὐτὴ ἡ παράμετρος). Καὶ ἐνισχυτικὴ πρὸς τὴ θέση μου ἔρχεται καὶ ἡ κίνηση τῆς Canonical νὰ ἐγκαταλείψει τὸ Kubuntu, δηλαδὴ νὰ περιοριστεῖ στὸ πλασάρισμα τοῦ Unity/πανάκειας. Τοῦ Unity ποὺ θὰ «παίζει» σὲ κάθε συσκευὴ καὶ κάθε μέγεθος ὀθόνης, ἀπὸ smartphones μέχρι graphics workstations, προσπαθώντας νὰ καλύψει τὶς ἀνάγκες ὅλων: τοῦ ἁπλοῦ οἰκιακοῦ χρήστη, τοῦ γραφίστα, τοῦ συγγραφέα, τοῦ προγραμματιστῆ, τοῦ μουσικοῦ...
Ὡραῖα! Καὶ ἐμεῖς οἱ παλιοὶ χρῆστες, ποὺ στηρίξαμε ὅσο δὲν παίρνει τὸ παλιό, καλὸ Ubuntu; Πρῶτον: Γιατί θὰ πρέπει νὰ προσαρμοστοῦμε σὲ κάτι ποὺ δὲν μᾶς βολεύει (ὅσους ἀπὸ μᾶς δὲν μᾶς βολεύει, γιὰ νὰ μὴν παρεξηγοῦμαι); Γιατί θὰ πρέπει, χάριν τῆς «φαεινῆς» ἐκείνων ποὺ εἶδαν «πεδίον δόξης λαμπρὸν» μὲ τοὺς χρῆστες ποὺ θὰ αὐτομολήσουν ἀπὸ τὴν M$ μετὰ τὴν ἀναμενόμενη ἀποτυχία τῶν 8 καὶ φαντασιώθηκαν κέρδη καὶ μεγάλα μερίδια στὴν πίττα τῆς ἀγορᾶς, νὰ μὴν μποροῦμε οὔτε κἂν νὰ βοηθᾶμε τοὺς νέους χρῆστες, ἀφοῦ δὲν δουλεύουμε Unity; Γιατί θὰ πρέπει ὁ ἐπαγγελματίας, τοῦ ὁποίου ὁ ὑπολογιστὴς εἶναι ἐργαλεῖο δουλειᾶς καὶ ὄχι κατ' ἀνάγκην ἀντικείμενο μελέτης, νὰ πρέπει νὰ ἀφιερώσει κάποιες ἐργατοῶρες τοῦ (ἐνδεχομένως) πολύτιμου χρόνου του γιὰ νὰ μάθει νὰ δουλεύει τὸ ἴδιο γρήγορα στὸ νέο περιβάλλον ὅσο καὶ στὸ - ἐργονομικὰ μελετημένο καὶ σωστό - παλιό;
Γιατί, ἐν τέλει, νὰ γινόμαστε ὀπαδοί, ἀντὶ γιὰ χρῆστες, καὶ νὰ ὑψώνουμε τὴ σημαία τῆς Canonical ἐθελοντικά, καταπίνοντας τὶς ὅποιες διαφωνίες μας, λὲς καὶ πρόκειται γιὰ τὴν «ὁμαδάρα» μας; Ἢ μήπως γίναμε μέτοχοι καὶ δὲν τό ξέραμε, ὥστε νὰ μᾶς ἐνδιαφέρει ἡ πιθανὴ κερδοφορία τῆς ἑταιρείας «μας»;
Δυστυχῶς διαπιστώνω ὅτι σὲ αὐτὸ ἐδῶ τὸ forum, ποὺ τὸ νοιώθω κάτι σὰν «σπίτι» μου, βρίσκω ὅλο καὶ λιγότερα νὰ μπορῶ νὰ προσφέρω. Καὶ αὐτὸ δὲν μοῦ ἀρέσει καθόλου!