Δημοσιεύτηκε: 16 Αύγ 2012, 23:21
monkgr έγραψε:Αὐτὸ ποὺ μοῦ λείπει - ποὺ μοῦ στέρησαν, γιὰ τὴν ἀκρίβεια, τὸ Gnome3 καὶ τὸ Unity, εἶναι ἡ δυνατότητα παραμετροποίησης. Μὲ διαολίζει ἡ νοοτροπία «διαλέγουμε πρὶν ἀπὸ σᾶς, γιὰ σᾶς». Τὸ Gnome3, φυσικά, σὰν σὲτ προγραμμάτων ἑνοποιημένων σὲ ἕνα κοινὸ περιβάλλον, μιὰ χαρά εἶναι καὶ σίγουρα εἶναι ἀπείρως πιὸ παραμετροποιήσιμο ἀπὸ ὅ,τι ἔχουμε δεῖ μέχρι τώρα, τόσο ἀπὸ τὸ ἴδιο τὸ Gnome καὶ τὴν Canonical, ὅσο καὶ ἀπὸ τὶς προσπάθειες τρίτων - βλέπε Mint. Ἀλλὰ μὲ ἐνοχλεῖ νὰ μὴ μοῦ παρέχουν τὰ ἐργαλεῖα γιὰ νὰ «παίξω» μὲ τὸ περιβάλλον καὶ νὰ βρῶ μόνος μου τί μὲ βολεύει καὶ τί ὄχι. Μὲ ἐνοχλεῖ ποὺ μοῦ στεροῦν μιὰ ἀκόμα ἐλευθερία, ἀπὸ τὶς λίγες ποὺ μᾶς ἔχουν ἀφήσει οἱ τράπεζες, οἱ πολυεθνικές, οἱ κυβερνήσεις καὶ οἱ πάσης φύσεως ἐξουσίες...
Ἐκεῖ εἶναι ποὺ γίνομαι ἔξαλλος. Ὅπως ἔγραψα καὶ πιὸ πάνω, ἡ διαφωνία μου μὲ τὸ Gnome Foundation καὶ τὴν Canonical εἶναι ἰδεολογικὴ περισσότερο καὶ λιγότερο χρηστική.
(η υπογράμμιση είναι δικιά μου)
Μπορείς να παραμετροποιήσεις αρκετά πράγματα μέσω του dconf-editor (απαιτεί εγκατάσταση).
Το σωστό είναι τα έργα όπως το Unity να παρέχουν τα βασικά και απαραίτητα προγράμματα, και αν κάποιος θέλει παραπάνω τρόπους παραμετροποίησης, να μπορεί να το κάνει με μια τρίτη εφαρμογή. Οπότε υπάρχουν προγράμματα όπως το MyUnity που επιτρέπουν την παραμετροποίηση.
Το λογισμικό είναι ελεύθερο· αν θέλεις κάποια συγκεκριμένη παραμετροποίηση, μπορείς να περιγράψεις τι ακριβώς θέλει να γίνει. Και μπορεί να ενδιαφερθεί κάποιος προγραμματιστής να το υλοποιήσει.
Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι μπορεί να βάλεις σε πρώτη προτεραιότητα την άμεση διαθεσιμότητα εργαλείων παραμετροποίησης σε σχέση με την ελευθερία του λογισμικού.