Δημοσιεύτηκε: 10 Μάιος 2013, 13:35
Αφορμή για τις παρακάτω σκέψεις μου αποτέλεσε αυτό το άρθρο του techrepublic http://www.techrepublic.com/blog/10thin ... linux/3716 , καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε στο group μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/ubuntug ... 613961609/ σχετικά με το πόσο "επαγγελματικό", "εμπορικό" και απευθυνόμενο σε χρήστες που δεν έχουν γνώσεις ψηφιακής τεχνολογίας ή σχέση με το ΕΛΛΑΚ, γίνεται πλέον το ubuntu και αν αυτό τελικά είναι καλό ή κακό και για ποιους. Θέλησα να τις μοιραστώ λοιπόν και μαζί σας, οπότε διαβάστε και σχολιάστε υπεύθυνα
:
έγραψε:Αυτό με τον απλό χρήστη που θέλουμε να έχει ubuntu χωρίς να το ξέρει καν, χωρίς να ενδιαφέρεται ή να χρειαστεί να μάθει κάποια βασικά για το πως λειτουργεί ο υπολογιστής του και τι σημαίνει να τρέχει ubuntu αντί π.χ. macOS, θα έπρεπε να είναι, νομίζω, ένα πρώτο μόνο βήμα και όχι ο στόχος της κοινότητας ΕΛΛΑΚ. Σε πρώτη φάση είναι πολύ καλό και ευκταίο να καταφέρουμε μεγάλο πλήθος ανθρώπων να χρησιμοποιούν ubuntu ή οτιδήποτε άλλο Linux/ΕΛΛΑΚ core based και να είναι ευχαριστημένοι με αυτό. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει δώσει πολλά η Google με το android, και όπως προχωράει θα δώσει (ελπίζω) ακόμα περισσότερα η Canonical με το ubuntu στις αγορές desktop, laptop, tablet, mobile, tv. Τους servers και τις δικτυακές μικροσυσκευές τις έχουμε κατακτήσει προ πολλού. Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλά καταναλωτικά dsl routers και wifi hotspots που να μην χτυπάει ένας linux kernel στην καρδιά τους. Όλα αυτά είναι ωραία και φαίνεται να πηγαίνουν κατ' ευχήν.
Όμως θα είναι μεγάλο σφάλμα, κατά τη γνώμη μου πάντα, η κοινότητα του ΕΛΛΑΚ να μείνει εκεί. Το να βάλουμε το linux και το ΕΛΛΑΚ στις συσκευές όλων, έστω και "κρυφά", είναι μόνο το πρώτο βήμα, το οποίο έχει κάποιο νόημα μόνο αν συνεχίσουμε προς τον απώτερο στόχο που είναι, πάλι κατά τη γνώμη μου, η ενημέρωση και εκπαίδευση όλης της κοινωνίας πάνω στον τρόπο που λειτουργεί η ψηφιακή τεχνολογία, έτσι ώστε να κατανοήσουν και γίνουν πραγματικά κύριοι των συσκευών τους και του λογισμικού που αυτές τρέχουν. Έτσι μόνο θα καταφέρουμε να έχουμε μια κοινωνία ανθρώπων με πραγματική ψηφιακή παιδεία που δεν θα είναι έρμαια και εξαρτημένοι χρήστες του κλειστού ή ανοικτού λογισμικού που χρησιμοποιούν. Που θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τις βασικές αρχές λειτουργίας των ψηφιακών συσκευών και του τι σημαίνει ανοικτό, τι κλειστό λογισμικό, τι σημαίνει κρυφή κλειστή ανάπτυξη και μη διάθεση του κώδικα και τι συμμετοχική ανοικτή ανάπτυξη στην οποία όλοι μπορούν να πάρουν μέρος, και τι αντίκτυπο έχουν όλα αυτά στην ασφάλεια, την ιδιωτικότητα, την εμπιστευτικότητα, την ανεξαρτησία και τελικά στην ελευθερία σε κάθε σχεδόν πτυχή της ζωής τους, μια και η ψηφιακή τεχνολογία την επηρεάζει και την καθορίζει όλο και περισσότερο.
Βλέποντας τα πράγματα με μια τέτοια προοπτική, η στρατηγική "Ο απλός χρήστης πρέπει να χρησιμοποιεί ubuntu χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει τίποτα για υπολογιστές, και είναι λάθος να ζητάμε ή να υποθέτουμε ότι ο χρήστης μιας διανομής linux πρέπει να ξέρει ή να μάθει 5 πράγματα παραπάνω." μου ακούγεται ανεκτή βραχυπρόθεσμα, αλλά καταστροφική αν επιμείνουμε σε αυτή χωρίς να περάσουμε κάποια στιγμή στο επόμενο στάδιο. Γιατί τι θα έχουμε καταφέρει ως κοινότητα ΕΛΛΑΚ αν σε 3 ή 5 χρόνια όλοι τρέχουν στις συσκευές τους λειτουργικά που έχουν linux και ΕΛΛΑΚ στον πυρήνα, αλλά αναπτύσσονται εντελώς ιεραρχικά και με ελάχιστη συμμετοχή της ευρείας κοινότητας, ενώ ο κόσμος που τα χρησιμοποιεί στην συντριπτική του πλειοψηφία δεν θα έχει ιδέα για το τι είναι ΕΛΛΑΚ, ούτε γιατί θα πρέπει να το προτιμά, και απλά θα το επιλέγει μόνο λόγω μόδας ή επειδή του το πλασάρει η Χ ή Υ εταιρία; Θα είναι αυτοί οι χρήστες πιο ελεύθεροι και ανεξάρτητοι από αυτούς που χρησιμοποιούν κλειστό λογισμικό; Όχι. Μόνο οι εταιρίες που κατασκευάζουν τις συσκευές θα είναι πιο ελεύθερες, μαι και δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν τον Χ μεγάλο κατασκευαστή λογισμικού για να το φορτώσουν στις συσκευές που πουλάνε.
Αλλά τελικά το ΕΛΛΑΚ και το linux (θέλουμε να) αφορά και (θέλουμε να) δίνει δύναμη και ελευθερία μόνο τις εταιρίες τεχνολογίας, ή και τον καθένα άνθρωπο - χρήστη - καταναλωτή; Και ενώ οι εταιρίες ψηφιακής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια ολοένα φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη δύναμη και ελευθερία που τους παρέχει το ΕΛΛΑΚ, και το χρησιμοποιούν και το προωθούν στα προϊόντα τους όλο και περισσότερο, ταυτόχρονα βλέπω κινήσεις προς ένα πιο ιεραρχικό και κλειστό μοντέλο στην ανάπτυξη και παραμετροποίηση του λογισμικού του τελικού προϊόντος που με προβληματίζει στο βαθμό που αφαιρεί μέρος της δύναμης και της ελευθερίας αυτής από τον τελικό χρήστη.