Δημοσιεύτηκε: 10 Μάιος 2013, 15:57
από fkol k4
Αν και δεν έχω διαβάσει το εν λόγω βιβλίο ώστε να μπορώ να επιβεβαιώσω την ακρίβεια των «προβλέψεων» που περιέχει, θα την δεχτώ. Δεν έχω λόγο άλλωστε για το αντίθετο.

Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ, είναι πως είναι προβλέψεις. Ή όπως αλλιώς το λέει και ο διακεκριμένος συνφορουμίτης,
madvinegar έγραψε:Αυτος δεν ειναι ο Πόσδαγλης. Ειναι ο Γέροντας Παϊσιος! :P

Με άλλα λόγια, ακόμα και αν δεχτούμε πως υπάρχει ένα προηγμένο μαθηματικό μοντέλο που να προβλέπει την πορεία της οικονομίας παγκοσμίως για αρκετό καιρό μετά, δεν είναι δυνατόν το μοντέλο αυτό να προβλέπει το '52 συμμαχία Γάλλων - Γερμανών (αν και εδώ δεν πέφτει και πολύ μέσα, η Γαλλία για φούντο πάει κι αυτή :mrgreen: ) ή το ότι μετά από εμφύλιο, χούντα, μεταπολίτευση κτλ κτλ θα έχουμε συγκυβέρνηση τώρα.

Ρίχνω λοιπόν μερικές απορίες - υποθέσεις με το φτωχό μου το μυαλό:
  • Είναι σίγουρο πως ο τύπος αυτά τα πρόβλεψε; Βρε μπας και τα διάβασε πουθενά; Γιατί τόση ακρίβεια στις προβλέψεις, πάει σε Παΐσιο μεριά, οπότε βγαίνει αλλού η συζήτηση. Και αν τα διάβασε, που και πως τα βρήκε; Δυτικό - ιμπεριαλιστικό - καπιταλιστικό σχέδιο, στη Σοβιετική Ένωση; Αν το σχέδιο αυτό το ήξερε η Σοβιετική Ένωση, γιατί δεν το απέτρεψε με ένα δικό της αντίπαλο σχέδιο; Ή τουλάχιστον πως και δεν κυκλοφορούσε έστω και ως φήμη στο ανατολικό μπλοκ; Μήπως είχε και αυτή συμμετοχή;
    Και αν τέλος πάντων συμμετείχε, πως το σχέδιο έπεσε στα χέρια του Πόσδαγλη; Γιατί δεν προειδοποίησε; Μήπως απλά έμεινε έξω από τη μοιρασιά ή το μετάνοιωσε, τον χώσανε μέσα (πολλά τα λεφτά Άρη...) και έβγαλε μετά το βιβλίο για να τους εκθέσει;
  • Αν υποθέσουμε πως δεν υπήρχε σχέδιο αλλά όλο αυτό είναι μελέτη του Πόσδαγλη, τότε αφού ο άνθρωπος το έχει μελετήσει τόσο καλά από τόσο παλιά, τι εμποδίζει κάποιον που έχει τα μέσα να πάρει το βιβλίο και να εφαρμόσει στην πράξη όλη αυτή την καλά μελετημένη επί χάρτου άσκηση, κάνοντας το βιβλίο μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία;
    Ποιος ευθύνεται στην περίπτωση αυτή; Ο μελετών, ο εφαρμόζων, ή και οι δύο;
Μάλλον ποτέ δεν θα μάθουμε...