Δημοσιεύτηκε: 10 Μάιος 2013, 19:33
από ktogias
Παρατηρώ στις μέχρι τώρα απαντήσεις έναν λίγο πολύ "κοινό" παρανομαστή: Η φιλοσοφία του ΕΛΛΑΚ, και η ελευθερίες που αυτό εξασφαλίζει και παρέχει στους χρήστες αντιμετωπίζεται ως κάτι ουτοπικό και δευτερεύουσας σημασίας. Ίσως και ως "γραφικό". Θα θέσω λοιπόν την εξής ερώτηση:

"Αν δεν επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε και να στηρίζουμε το ΕΛΛΑΚ και το Ubuntu για τη φιλοσοφία και τις ελευθερίες του, τότε γιατί; Αν δεν πρόκειται για μια αλλαγή κουλτούρας που ξεκινά από το χώρο της τεχνολογίας και μπορεί να επεκτείνεται σε πολλούς τομείς της ζωής μας, γιατί πρόκειται; Ποιος ο λόγος που γράφουμε σε αυτό το φόρουμ και να μιλάμε για ubuntu και ΕΛΛΑΚ;"

Είναι για να φαινόμαστε πιο cool; Και αν αύριο θεωρηθεί πιο cool το Χ κλειστό σύστημα, θα πάμε και θα στηρίζουμε με πάθος αυτό;
Είναι για να είμαστε διαφορετικοί; Και αν αύριο το ΕΛΛΑΚ καθιερωθεί στη βιομηχανία, θα ψάξουμε κάτι άλλο "για λίγους", έστω και κλειστό, και θα πάμε σε αυτό;
Είναι γιατί δεν έχει ιούς; Και αν αύριο υπάρξει θέμα με ιους στο linux ή πάψουν να υπάρχουν και στα κλειστά συστήματα, θα πάψουμε να το στηρίζουμε;
Είναι γιατί είναι τεχνολογικά ανώτερο; Και αν αύριο κάποιο κλειστό σύστημα αποδειχθεί τεχνολογικά καλύτερο, πιο σταθερό και πιο γρήγορο, θα μεταναστεύσουμε χωρίς σκέψη σε αυτό;
Είναι γιατί έχει ωραίες κοινότητες και αισθανόμαστε ωραία να ανήκουμε σε αυτές; Και αν αύριο μια εταιρία φτιάξει μια πολύ τρέντυ και σούπερ κοινότητα γύρω από ένα κλειστό λογισμικό, θα γίνει αυτή η "παρέα" μας;

Εγώ απαντάω: "Τίποτα από τα παραπάνω. Όλα τα παραπάνω είναι side-effects της φιλοσοφίας και της ελευθερίας που εξασφαλίζει το ΕΛΛΑΚ. Γι' αυτό στηρίζω και χρησιμοποιώ το ΕΛΛΑΚ κατά κύριο λόγο για τη φιλοσοφία και την Ελευθερία του. Ακόμα και στιγμές που τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα για το ΕΛΛΑΚ ή κάποιο κλειστό προϊόν φαίνεται να έχει κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά, επιλέγω την ελευθερία του ΕΛΛΑΚ." ... Άλλωστε ήρθα σε αυτό μια εποχή που δεν φημιζόταν για την ευκολία και τη λειτουργικότητά του στο desktop, ούτε ήταν της μόδας ή cool. Την εποχή που ενώ οι φίλοι μου δουλεύαν με τα win 98, τα ΝΤ και τα Milenium και παίζαν 3d παιχνίδια σε γραφικό περιβάλλον, εγώ παιδευόμουν 2 μέρες για να καταφέρω να ξεκινήσουν τα Χ και να δω κάτι διαφορετικό από τη μαύρη γραμμή εντολών στο REdhat linux μου.

Για αναρωτηθείτε κι εσείς και μοιραστείτε τις σκέψεις σας.... Γιατί είμαστε τελικά εδώ;