Δημοσιεύτηκε: 11 Μάιος 2013, 14:44
Μέχρι σήμερα ακούμε και βλέπουμε πολλά σχετικά με την κρίση. Το σημαντικότερο είναι ότι μάθαμε πολλά. Το ανούσιο είναι να τα αναπαράγουμε και να μην κάνουμε κάτι γι αυτά. Το έχω διαβάσει, σε μέρη - κομμάτια, σαν τις παρτιτούρες των μουσικών. Έλα που ο μαέστρος έχει όλα τα μέρη, την πάρτα που λένε, όλο το έργο του συνθέτη. Ε λοιπόν φανταστείτε μια διεύθυνση ορχήστρας. Ποιοι την διευθύνουν; Πιστεύω και θέλω να πιστεύω πως πάνω κάτω όλοι μας γνωρίζουμε. Δεν ξεκίνησε τίποτα τώρα. Γιατί η οικονομία είναι συνυφασμένη με το κακό, την εκμετάλλευση δυστυχώς. Το 1999 λίγο μετά το μπάχαλο του χρηματιστηρίου η Goldman Sachs ανέθεσε στην Εθνική Τράπεζα Της Ελλάδος (από πέρυσι τον Μάιο σκέτο Εθνική Τράπεζα) την διαδικασία πτώχευσης των δανείων - πιστοληπτικής ικανότητας. Της έδωσε και 2 δις αν θέλετε το πιστεύουμε, γιατί θεωρώ πως είναι παραπάνω και ανέλαβε την όλη διαδικασία να βαρέσουν κόκκινο τα δάνεια. Γιατί έγινε αυτό; Όταν αγοράσαμε στεγαστικό δάνειο ξεκάθαρα στους όρους όπου ο καθένας μας μπορεί να ανατρέξει αναφέρεται η αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου του δανείου (fds όπως μας τα έχουν ζαλίσει και το έμαθε ακόμα και η γιαγιά μου) από την εν λόγω εταιρεία που της δίνει το δικαίωμα μετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω της ανακεφαλαιοποίησης. Πότε θα εισπράξει η Εταιρεία τα ασφάλιστρά; Όταν πλέον δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί το δάνειο με καμία παναγία. Πότε παρακαλάμε τους θεούς για βοήθεια; Όταν υπάρχει όντως πρόβλημα. Έτσι λοιπόν ξεφορτώνεται το ποντάρισμα που είχε κάνει όταν ο Έλληνας δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειο. Ενεργοποιείται το ασφάλιστρο κινδύνου και παίρνει τα λεφτά της η εν λόγω Εταιρεία. Γιατί αυτό δεν έγινε σε μια μέρα; Γιατί πολύ απλά θα χανόταν κάθε έννοια σταθερότητας και θα βαράγαμε "κανόνι" και θα έχαναν τα λεφτά τους. Πως το πετυχαίνουν σιγά σιγά. Οι τράπεζες κάθε τρεις μήνες είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν στα ταμεία της ΕΚΤ και στα ταμεία σταθερότητας το τι γίνεται σχετικά. Έρχεται λοιπόν η τράπεζα και λέει στον Γιαννάκη. Αφού δεν μπορείς να πληρώσεις το δάνειο έλα να το ρυθμίσουμε. Μόλις γίνει η ρύθμιση αυτόματα γίνεται μια συστημική εκταμίευση και πληρώνει το παλιό δάνειο. Αυτό μπορεί και να γίνει και με πρόσθετη πράξη στην υπάρχον σύμβαση. Την επομένη η τράπεζα ανακοινώνει και καταχωρεί πλέον το δάνειο που εξυπηρετείται γιατί είναι πλέον ενήμερο. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ισοροπήσει ο πιστωτής το κουρεμένο ομόλογό του με την στιγμή που θα το πουλήσει για δεύτερη φορά. Ψάξτε να δείτε, ακόμα και στις ειδήσεις το ανέφεραν ποιοι είναι οι κερδισμένοι τουλάχιστον μεμονωμένα, με ονόματα. Το θυμάστε; Ήταν και ένας Ρώσος που λίγες μέρες μετά τον "φάγανε". Έδειξε και τους χαμένους. Βέβαια ο καθένας απ αυτούς τους επαγγελματίες επενδυτές έπαιζε μέσο όρο 4-8 δις. Φανταστείτε τι κάνουν τα "δυνατά κράτη" Τον Νοέμβριο έγινε η επαναγορά ομολόγων και τον Μάιο λίγους μήνες πριν όπως είχαν δείξει πάλι στην τηλεόραση τον George Soro να προβλέπει πτώχευση τον Οκτώβριο λίγο (λίγο πριν την επαναγορά). Σαν να έλεγε...μπουυ σας τρόμαξα; Μη φοβάστε, θα γίνει επαναγορά των ομολόγων και συνεχίστε με τα μέτρα πείνας και όλα θα πάνε καλά. Βεβαία το ομόλογο το αγόρασαν το καλοκαίρι με 3 λεπτά του ευρώ και το πούλησαν τον Νοέμβριο περίπου με 14 λεπτά του ευρώ...χαχαχα. Λοιπόν, αρκετά το κούρασα. Η λύση είναι μία...μπακλαβάς γωνία. Ή τα κάνουμε μπάχαλο και βγαίνουν οι φοιτητές απ την ομπρέλα των πολιτικών στην καταιγίδα και μαζί τους ο υπόλοιπος λαός (όσοι ακόμα τρώνε και να δείξουν οι άθλιοι δημοσιογράφοι τις λαικές και τις εκκλησίες) ή καθόμαστε και περιμένουμε καμιά σταγόνα σιροπιού από τον μπακλαβά...αλλά ένας φίλος αγαπημένος κάποτε μου είχε πει προ κρίσης...το θέμα δεν είναι ποιος πεινάει αλλά ποιος γεύεται με αξιοπρέπεια...
ΥΓ Αυτό είναι ένα παράδειγμα και ας μην είναι αλήθεια. Να φανταστείτε όμως, πως στην Εθνική που μας μάζεψαν αυτές τις μέρες δείχνουν ανήσυχοι.ΧΑΧΑΧΑΧΑ, αλλά μας έπεισαν για το κουρεματάκι στον μισθό μας που θα γίνει επιπλέον. Και συμφώνησαν όλοι μια χαρά. Ένα παράδειγμα ήταν όλο αυτό που ανέφερα, απλά, λιτά γιατί έτσι είναι η ζωή. Είμαι απογοητευμένος και εξαντλημένος ψυχικά. Δεν θέλω να ελπίζω σε κάτι καλύτερο. Αν δεν πράξω τώρα ας αγοράσω μια μαγκούρα τώρα...
ΥΓ Αυτό είναι ένα παράδειγμα και ας μην είναι αλήθεια. Να φανταστείτε όμως, πως στην Εθνική που μας μάζεψαν αυτές τις μέρες δείχνουν ανήσυχοι.ΧΑΧΑΧΑΧΑ, αλλά μας έπεισαν για το κουρεματάκι στον μισθό μας που θα γίνει επιπλέον. Και συμφώνησαν όλοι μια χαρά. Ένα παράδειγμα ήταν όλο αυτό που ανέφερα, απλά, λιτά γιατί έτσι είναι η ζωή. Είμαι απογοητευμένος και εξαντλημένος ψυχικά. Δεν θέλω να ελπίζω σε κάτι καλύτερο. Αν δεν πράξω τώρα ας αγοράσω μια μαγκούρα τώρα...