Δημοσιεύτηκε: 03 Νοέμ 2013, 20:17
Παράθεση κειμένου από εδώ.
jennie έγραψε:Οπότε φροντίζω πάντα να ξέρω για τι μιλάω (και συνήθως καταλήγω να προετοιμάζομαι περισσότερο από ότι ο μέσος όρος)
Κρίνοντας από τις ώρες δημοσίευσης, γράφαμε τα κείμενα σχεδόν παράλληλα, οπότε δεν πρόλαβα να διαβάσω το δικό σου, αν και εμφανίζεται ως προγενέστερο.
Πολύ καλά κάνεις λοιπόν και αυτό πρέπει να γίνεται εν γένει. Αν το κάναμε όλοι μας ή έστω αν διατηρούσαμε και διατυπώναμε επιφυλάξεις εκεί που δεν είμαστε σίγουροι, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος και αρκετοί από μας θα είχαμε πολύ περισσότερες τρίχες στο κεφάλι μας.
jennie έγραψε:Ακόμη θυμάμαι στην τρίτη Λυκείου έναν οικογενειακό φίλο (τότε φοιτητής, σήμερα καθηγητής σε τμήμα Ιατρικής) να μου λέει κατάμουτρα ότι ξέρει πολύ έξυπνες γυναίκες, αλλά στην τελική οι γυναίκες δεν τα πιάνουν όπως οι άντρες τα μαθηματικά.
Μια χαρά τα πιάνουν, όταν θέλουν. Το θέμα είναι ότι (από δικές μου παρατηρήσεις και χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω στατιστικά), συνήθως δε θέλουν ή εν πάση περιπτώσει η γκάμα των ενδιαφερόντων τους στρέφεται προς άλλες κατευθύνσεις, το οποίο βεβαίως μπορεί να έχει ένα τεράστιο αριθμό παραμέτρων που δίνουν την εξήγηση-απάντηση στο "γιατί" .
Σε συνδυασμό όμως με τα όσα έγραψα στο παραπάνω κείμενό μου, παρατηρώ ότι ενώ είναι ικανότατες στη μαθηματική ανάλυση ή στην ένταξη του φαινομένου στο φυσικό ή χημικό τύπο, δεν έχουν την ίδια ανταπόκριση στην πρακτική εφαρμογή ή στην πρωτογενή αντίληψη των μεγεθών.
Στα παραδείγματα που έδωσα η έννοια της απόστασης ή της ταχύτητας είναι είτε πρωτογενή μεγέθη όπως η απόσταση και χρόνος, είτε δευτερογενή όπως η ταχύτητα που προκύπτει από μια αναλογία απόστασης προς το χρόνο.
Αν πάρουμε μια απλή άσκηση φυσικής, οποιαδήποτε γυναίκα είναι ικανή να υπολογίσει ένα από τα ζητούμενα μεγέθη, έχοντας ως θεωρητικά δεδομένα κάποια από τα υπόλοιπα, ομοίως και σε πιο πολύπλοκες ασκήσεις-μελέτες.
Τι γίνεται όμως στην πρωτογενή αντίληψη-πρόσληψη των μεγεθών ;
Στο παραπάνω ερώτημα του διαθέσιμου χώρου, έχουμε να κάνουμε για μια απλούστατη άσκηση μαθηματικών, αν η αφαίρεση του μήκους του αντικειμένου από το μήκος του διαθέσιμου χώρου δίνει αποτέλεσμα με θετικό πρόσημο, το αντικείμενό μας χωράει, αν δίνει αρνητικό δεν χωράει. Έχω λοιπόν την εντύπωση ότι αν δεν δώσεις μεζούρα στην περίπτωση οριακής διαφοράς των μεγεθών, η σωστή εκτίμηση των δεδομένων θα γίνει σε συντριπτικό ποσοστό από άντρες. Αυτό δεν είναι εν γένει προβληματικό, γι αυτό το λόγο έχουμε άλλωστε τις μεζούρες, μπορεί όμως να γίνει προβληματικό σε περίπτωση που απαιτείται άμεση εμπειρική εκτίμηση των δεδομένων, όταν δεν υπάρχουν περιθώρια μετρήσεων.
Η οδήγηση που συζητήσαμε είναι μια τέτοια περίπτωση. Η εκτίμηση του διαθέσιμου χώρου, η εκτίμηση του διαθέσιμου χρόνου, η εκτίμηση της ταχύτητας κλπ, πρέπει να γίνουν σε πραγματικό χρόνο και όχι με εργαστηριακές μετρήσεις. Αν αυτό δε λαμβάνει χώρα τότε έχουμε δύο πιθανά αποτελέσματα. Ή την δημιουργία κινδύνου ή την προσφυγή σε άκρως συντηρητική οδήγηση, η οποία κατ' ουσίαν είναι και ο λόγος που οι γυναίκες οδηγοί αντιμετωπίζουν μομφή.
Ο συνδυασμός των ανωτέρω με την έλλειψη ενδιαφέροντος (και όχι όπως είπαμε λόγω αδυναμίας κατανόησης) για τη θετική κατεύθυνση επιστημών, μπορεί να εξηγήσει την αδυναμία κατανόησης περαιτέρω ζητημάτων, ας πούμε και πάλι σχετικά με την οδήγηση. Δίνω ένα παράδειγμα. Μόνιμο σημείο τριβής με τη γυναίκα μου είναι το πως οδηγώ από το σπίτι μου μέχρι την εθνική οδό, όπου πρέπει να διανύσω 10 περίπου χιλιόμετρα ορεινής διαδρομής με στροφές. Λαμβανομένου υπ' όψιν ότι διανύω την απόσταση στο μισό περίπου χρόνο απ' ότι η γυναίκα μου, κατηγορούμαι ότι πηγαίνω σαν τρελλός. Ματαίως έχω προσπαθήσει να εξηγήσω ότι παίρνοντας μια συγκεκριμένη στροφή ας πούμε με 80 χλμ/ώρα, έχοντας χαμηλή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων και περί τις 4500-5000 στο στροφόμετρο, παίρνω την εν λόγω στροφή με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια απ' ότι εκείνη που στρίβει με 40-50 χλμ/ώρα και 2000 στροφές στο στροφόμετρο. Το να κάτσω να αναλύσω σε ένα σχεδιάγραμμα τις δυνάμεις που επιδρούν εκείνη τη στιγμή στο αυτοκίνητο, και πως η συνισταμένη από την ισχύ του κινητήρα, αναλύεται σε επιμέρους συνιστώσες, κάποιες εκ των οποίων αντισταθμίζουν και υπερνικούν τη φυγόκεντρο είναι κάτι που μπορεί να γίνει κατανοητό από οποιονδήποτε, γυναίκα ή άντρα, με στοιχειώδεις γνώσεις φυσικής (όχι από τη γυναίκα μου).
Το να το αντιληφθεί όμως κάποιος εμπειρικά, χωρίς γνώσεις φυσικής και περαιτέρω ανάλυση, πχ αυτήν τη στροφή την παίρνω πάνω κάτω με τόσα χιλιόμετρα, αν έχω τόσες στροφές στον κινητήρα, συνήθως απαντάται μόνο σε άντρες.