Δημοσιεύτηκε: 04 Νοέμ 2013, 03:35
από simosx
dim459 έγραψε:
jennie έγραψε:Οπότε φροντίζω πάντα να ξέρω για τι μιλάω (και συνήθως καταλήγω να προετοιμάζομαι περισσότερο από ότι ο μέσος όρος)

Κρίνοντας από τις ώρες δημοσίευσης, γράφαμε τα κείμενα σχεδόν παράλληλα, οπότε δεν πρόλαβα να διαβάσω το δικό σου, αν και εμφανίζεται ως προγενέστερο.
Πολύ καλά κάνεις λοιπόν και αυτό πρέπει να γίνεται εν γένει. Αν το κάναμε όλοι μας ή έστω αν διατηρούσαμε και διατυπώναμε επιφυλάξεις εκεί που δεν είμαστε σίγουροι, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος και αρκετοί από μας θα είχαμε πολύ περισσότερες τρίχες στο κεφάλι μας.

Άλλο πράγμα είναι να διατηρεί κάποιος επιφυλάξεις και να το αναφέρει (να λέει π.χ. «πιστεύω», ή «νομίζω» για πράγματα που ενδεχομένως να μην είναι σίγουρα), και άλλο να αποφεύγει να εκδηλωθεί για να αποφύγει μια κατάφορη αρνητική κριτική. Γενικά οι γυναίκες, οι μειονότητες, κτλ δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης διότι είχαν κάποια τραυματική εμπειρία, και αποφεύγουν να λαμβάνουν πρωτοβουλίες ανάδειξης. Είναι αυτό που παραπονιόμαστε ότι συχνά, τις διευθυντικές θέσεις τις έχουν άτομα δίχως ικανότητες, και μάλλον με μόνη ικανότητα την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους άλλους ώστε να βγαίνουν από πάνω.

dim459 έγραψε:
jennie έγραψε:Ακόμη θυμάμαι στην τρίτη Λυκείου έναν οικογενειακό φίλο (τότε φοιτητής, σήμερα καθηγητής σε τμήμα Ιατρικής) να μου λέει κατάμουτρα ότι ξέρει πολύ έξυπνες γυναίκες, αλλά στην τελική οι γυναίκες δεν τα πιάνουν όπως οι άντρες τα μαθηματικά.

Μια χαρά τα πιάνουν, όταν θέλουν. Το θέμα είναι ότι (από δικές μου παρατηρήσεις και χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω στατιστικά), συνήθως δε θέλουν ή εν πάση περιπτώσει η γκάμα των ενδιαφερόντων τους στρέφεται προς άλλες κατευθύνσεις, το οποίο βεβαίως μπορεί να έχει ένα τεράστιο αριθμό παραμέτρων που δίνουν την εξήγηση-απάντηση στο "γιατί" .

Μάλλον αντιλαμβάνομαι διαφορετικά αυτό που έγραψε η jennie, από αυτό που γράφεις παραπάνω και ιδίως παρακάτω.
Ότι δηλαδή υπάρχει κατάφορη σεξιστική συμπεριφορά που δημιουργεί το όλο πρόβλημα (και το δε μήνυμα διαφοράς στην κατανόηση των μαθηματικών μεταξύ φύλων δεν έχει σχέση με επιστήμη).
Στο παράδειγμα του τύπου από την 3η Λυκείου, η σεξιστική συμπεριφορά ήταν άμεση και ευθής.
Εδώ μεταφέρεις το ίδιο μήνυμα με τον τύπου της 3η Λυκείου, ωστόσο είναι έμμεσο.

dim459 έγραψε:
.....
Το να το αντιληφθεί όμως κάποιος εμπειρικά, χωρίς γνώσεις φυσικής και περαιτέρω ανάλυση, πχ αυτήν τη στροφή την παίρνω πάνω κάτω με τόσα χιλιόμετρα, αν έχω τόσες στροφές στον κινητήρα, συνήθως απαντάται μόνο σε άντρες.

Παραπάνω αναφερθήκαμε στο να προσέχουμε τι γράφουμε για πράγματα που δεν είμαστε σίγουροι, εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.
1. Γράφεις για anecdotal evidence (εμπειρικές παρατηρήσεις), και αναγάγεις σε «άντρες» και «γυναίκες». Αυτό που πραγματικά έχεις είναι προσωπική αντίληψη καταστάσεων από «άντρες και γυναίκες που γνωρίζεις».
2. Από επιστημονική άποψη, δεν έχουμε ακόμα πλήρη κατανόηση για το πως λειτουργεί το DNA και πως εκδηλώνεται στους οργανισμούς καθώς αυτοί μεγαλώνουν. Αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι ότι αν κάποιος συντάξει μια θεωρία, τότε η θεωρία αυτή πρέπει να μπορεί να μπορεί να γενικευθεί. Δηλαδή, αν μιλάμε για διαφορές μεταξύ «αντρών» και «γυναικών» από την ίδια γεωγραφική περιοχή (οπότε γενετικά σχεδόν πανομοιότυποι), τι διαφορές θεωρούμε μεταξύ μελών από διαφορετικές φυλές; Και άλλα τέτοια.
3. Θα είχε νόημα να γράφεις τα παραπάνω με τέτοια σιγουριά π.χ. στο έτος 2100 όπου θα γνωρίζαμε περισσότερα για το DNA.
Αυτά που διαπιστώνει ο καθένας προσωπικά από παρατήρηση, είναι προσωπικές μη-αντικειμενικές ερμηνίες της συμπεριφοράς μικρού δείγματος συγκεκριμένων ατόμων, και αποτελούν παρατηρήσεις στο είδος της όποιας ανατροφής αντί για γενική γενετική διαφοροποίηση.