Δημοσιεύτηκε: 30 Νοέμ 2013, 00:25
simosx έγραψε:Η στατιστική είναι επιστήμη
Δεν είπε κανείς το αντίθετο...
simosx έγραψε:και δεν υφίσταται καν θέμα να την υπερτιμήσει ή να την υποτιμήσει κάποιος
Δεν τίθεται θέμα υπερτίμησης ή υποτίμησης της "επιστήμης", τίθεται όμως όταν γίνεται αναγωγή της σε αποκλειστικό κριτήριο επιστημονικής μεθοδολογίας. Παραπέμπω σε ότι έγραψα παραπάνω, νομίζω ότι η θεώρησή μου είναι προφανής και κατανοητή.
simosx έγραψε:και αυτό που διαβάζω είναι νεοελληνικά cliche
Δε με χαλάνε τα κλισέ, ειδικά τα νεοελληνικά έχουν χαβαλέ και προφανώς είναι οικεία....
Πέρα από την πλάκα έχεις πρόβλημα με τα κλισέ γενικώς (πράγμα κατανοητό) ή ειδικά με τα "νεοελληνικά" (πράγμα ακατανόητο) ;
Επειδή και από την παρούσα συζήτηση, αλλά μάλλον και γενικότερα έχω την εντύπωση ότι ασχέτως του πρώτου, έχεις ένα θέμα με το δεύτερο, θα μπορούσες αν ήθελες να μας το εξηγήσεις. Πάνω-κάτω σκέφτομαι τα ίδια με αυτά που έγραψε σχετικά ο fkol k4 λίγο πιο πάνω, απλά διατηρώ μια επιφύλαξη μήπως έχω παρεξηγήσει...
simosx έγραψε:όπου με τα λόγια δήθεν «αποδεικνύουμε» πως λειτουργεί ο κόσμος.
Η επαγωγή και η διαψευσιμότητα (με τις όποιες παραλλαγές τους, δεν είναι της παρούσης να επεκταθώ) είναι οι δύο κυριότερες προσεγγίσεις επιστημονικής ερμηνείας του κόσμου (εντάξει υπάρχει και ο επιστημονικός αναρχισμός του Feyerabend, αλλά δε θα τον αποκαλούσα ακριβώς "κρατούσα" θεώρηση, αν και αρκετά ενδιαφέρουσα).
Η πρώτη επικράτησε από τα χρόνια του Νεύτωνα μέχρι και τον 20ο αιώνα, οπότε και βασικώς ο Popper σάρωσε όλο το οικοδόμημά της με τη θεωρία της διαψευσιμότητας (συνεπικουρούμενης από τη θεωρία των "παραδειγμάτων" του Κuhn).
Επειδή λοιπόν εγώ δεν ξέρω κάποια άλλη σοβαρή προσέγγιση πάνω σε αυτό το ζήτημα, υποθέτω ότι το παραπάνω ελαφρώς απαξιωτικό σχόλιο σου σημαίνει δύο πράγματα :
α) γνωρίζεις εσύ κάποια άλλη, που διατυπώθηκε και διαμόρφωσε την επιστημονική σκέψη και μεθοδολογία.
β) δε γνωρίζεις κάποια άλλη που έχει ήδη εμφανισθεί, αλλά έχεις κάποια δική σου προσέγγιση-θεωρία την οποία και κρίνεις υπέρτερη.
Και στις δύο περιπτώσεις δεν έχεις παρά να μας τις αναφέρεις, ειδικά όμως στη δεύτερη περίπτωση αναμένω ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ.
simosx έγραψε:Δεν βλέπω τρόπο ώστε το νήμα αυτό να παρουσιάσει κάποιο ενδιαφέρον.
Αυτό βεβαίως είναι καθαρά η δική σου υποκειμενική άποψη (ομοίως υποκειμενικώς τη βρίσκω ελαφρώς ανησυχητική)...
simosx έγραψε:Υπάρχει κάποια ενότητα όπως «Νήματα που κατέληξαν να μην έχουν ενδιαφέρον» ώστε να μεταφέρουμε το παρόν;
Όχι και ξέρεις γιατί ; Γιατί οι περισσότεροι από μας είμαστε αρκετά μετριόφρονες για να δεχθούμε πως έχουμε ασφαλές κριτήριο σχετικά με το τι είναι "καθολικά μη ενδιαφέρον" ώστε να βάζαμε κάτι στη σχετική ενότητα.