Δημοσιεύτηκε: 19 Απρ 2014, 21:00
fkol k4 έγραψε:
Επίσης , αν μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος :
- Γιατί στην Σουηδία που έχουν καλύτερες (σε ποιότητα) κρατικές παροχές το κράτος τους είναι πιό cost-effective από το δικό μας ;
- Γιατί θα πρέπει το δικό μας κράτος να έχει το 3ο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον κόσμο σε σχέση με το ΑΕΠ ; Για τα άλλα κράτη δεν υπάρχει ο νεοφιλελευθερισμός ;
Στο πρώτο ερώτημα. Αν και δεν περίμενα να δω το Δοξιάδη εδώ (θετική επιρροή για μένα), σχεδόν έχεις απαντήσει στην ερώτησή σου. Δες, ως ένα παράδειγμα ακόμα Σκανδιναβικού κράτους τη Νορβηγία. Από τότε που ξεκίνησε και συνέχισε μόνη της την εξόρυξη και εκμετάλλευση του πετρελαίου της ακολουθεί ως σήμερα μια οικονομική πολιτική στο να επενδύει εξωτερικά. Όσο και περίεργο να μας φανεί είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο με τις περισσότερες εξωτερικές επενδύσεις όπου και αναλογεί το 80% της Οικονομίας της. ..."Οι κάτοικοι της χώρας έχουν, κατά πολλούς, το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλο βαθμό χάρη στο πετρέλαιο. Ωστόσο, ο φυσικός αυτός πόρος πρόκειται να εξαντληθεί σε μερικές δεκαετίες. Προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες του γεγονότος αυτού στο μέλλον, μεγάλα ποσά από τα κέρδη από το πετρέλαιο επενδύονται από κρατικούς φορείς στο εξωτερικό."... και για πολλές άλλες επενδύσεις. Χρησιμοποιούν την ισορροπία όπως αναφέρεται από Δοξιάδη και όχι μόνο και την τηρούν πιστά. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν για τα "ΠΑΝΤΑ" κανόνες και αν δεν τηρηθούν υπάρχουν οι ανάλογες συνέπειες. Δεν θεωρώ ότι κάνουν κάτι το "μαγικό" αυτά τα κράτη... Νεοφιλελευθερισμός... αρχικά το φιλελευθερισμό όπου τον αντέκρουσε ο κομμουνισμός και έπειτα αποφάσισαν οι νεότεροι διανοούμενοι οικονομολόγοι Ευρωπαίοι να "χτίσουν τον νεοφιλελευθερισμό". Θεωρώ πως γνώριζαν εξαρχής ότι διατελούν κάτι που βρίσκεται ενδιάμεσα. Πως θα πετύχεις κάτι όταν δεν βγαίνει από τα δυο άκρα. Δεν θεωρώ ότι απέτυχαν και αυτή είναι η άποψή μου. Πιστεύω πως γνώριζαν ποιους θα πετάξουν στο ενδιάμεσα του φιλελευθερισμού και κομμουνισμού που είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Πάντως είμαι σίγουρος πως οι Σουηδοί και οι Νορβηγοί δεν έχουν τον ίδιο ΝΕΟφιλελευθερισμό με την Ελλάς.