Δημοσιεύτηκε: 10 Ιούλ 2014, 03:30
Αν και ξεκίνησα να αναλύω ξεχωριστά κάθε πρόταση του άρθρου, για να καταλήξω τεκμηριωμένα στο γεγονός πως τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, είδα πως μου έπαιρνε αρκετή ώρα, οπότε θα συνοψίσω την απάντησή μου στο ότι συμφωνώ με όσα αναφέρει ο lucinos.
Αλλά ας τονίσουμε μερικά βασικά σημεία:
Για να δούμε:
Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω ποιος θα καθόταν να διαβάσει το παραπάνω στην «Νέα Ελληνική γραμματοσειρά».
Εκτός από κακογραμμένο -σε όποια γραμματοσειρά και να το γράψει κανείς, είναι επιπλέον δυσανάγνωστο στην «Νέα Ελληνική».
Τα "επιχειρήματα" είναι άκυρα, παράλογα και εκτός θέματος. Τα "πλεονεκτήματα" είναι επιεικώς αστεία (όντως γέλασα σε μερικά σημεία).
Ο ίδιος ο τρόπος γραφής απαράδεκτος, πράγμα που από μόνο του δεν έχει να πει κάτι, ούτε είναι μεμπτό φυσικά, αλλά όταν κάποιος χαρακτηρίζει ως «ντροπή» κάποιο ανορθόγραφο κείμενο, ενώ σε κάποιο του ιδίου εκτός από την κοινή λογική και τον συλλογισμό, λείπει επίσης η σωστή σύνταξη και η ορθογραφία, είναι τραγελαφικό.
Αν εγώ ήθελα να προσβάλω κάποιον/ους για την ικανότητά του/ς σε οποιονδήποτε τομέα, θα φρόντιζα να είμαι ο καλύτερος σε αυτόν τον τομέα, για να υπερασπίσω την θέση μου.
Διαβάζοντας αυτό το άρθρο δεν άλλαξα κάποια στάση, ή δεν κατέληξα σε κάποιο συμπέρασμα (ενώ συνήθως όταν διαβάζω πράγματα, τείνω να κάνω και εγώ τον δικηγόρο του διαβόλου, κυρίως διότι μαθαίνω πράγματα που δεν γνώριζα). Αν και είμαι ουδέτερος ως προς τα greeklish, αν υπήρχε κάποια ελπίδα να με επηρεάσει αυτό το άρθρο, θα ήταν η δημιουργία μίας αρνητικής στάσης προς τα greeklish και όχι θετικής. Αντίθετα, έβγαλα κάποια συμπεράσματα για τον συγγραφέα του.
Που και που γράφω και εγώ με greeklish, κυρίως όταν ξεκινώ μία πρόταση ενώ η διάταξη του πληκτρολογίου είναι στα Αγγλικά και έχω σκοπό να γράψω μια-δυο γραμμές κείμενο, που γνωρίζω πως κάποιος θα τις διαβάσει χωρίς κόπο. Ή ενίοτε όταν δεν μπορώ να αλλάξω γλώσσα στο Ubuntu και χρειάζεται να κάνω επανεκκίνηση.
Off topic:
Super + Space βρε Φίλιππε! Ubuntu GNOME rules!
Αλλά ας τονίσουμε μερικά βασικά σημεία:
- Ο ίδιος ο αρθρογράφος μας παρουσιάζει μία στροφή 180 μοιρών στην στάση του στα Greeklish, από φανατικά εναντίον, τώρα ως "πατέρας" της «Νέας Ελληνικής γραμματοσειράς», με σκοπό να παραπλανήσει τον αναγνώστη να "πάει με τα νερά του".
Αναφέρεται σε «όσους απαξιούν να διαβάσουν greeklish» ως «μερικοί-μερικοί», με σχεδόν επιθετικό ύφος, ενώ αναφέρει πως ο ίδιος σχεδόν αγνοούσε όσα μηνύματα λάμβανε τα οποία ήταν σε Greeklish. - Ο ίδιος κρίνει τον εαυτό του ως πλέον κατάλληλο για να θεμελιώσει αυτή την «Νέα Ελληνική γραμματοσειρά», (χαρακτηρίζοντας αυτόν τον "ορισμό" ως «σωστό όρο», επειδή απλά το αποφάσισε) θεσπίζοντας κανόνες οι οποίοι φαίνονται σε εκείνον λογικοί. Η γραμματοσειρά είναι ο τρόπος αναπαράστασης των γραμμάτων και τα χαρακτηριστικά τους. Όσον αφορά τους λατινικούς χαρακτήρες, δεν πρόκειται απλώς για διαφορετική γραμματοσειρά (η οποία δεν ήταν, ούτε είναι, «Νέα Ελληνική»), αλλά για διαφορετικά γράμματα, με διαφορετική προφορά, ιδιαιτερότητες και διαφορετική χρήση. Πρόκειται για άλλη γλώσσα, της οποίας η ομοιότητα των γραμμάτων με τα Ελληνικά γράμματα την κάνει περισσότερο ευανάγνωστη από ότι τα Greeknese παραδείγματος χάριν (τα οποία μπορεί κάποιος να θεμελιώσει ανάλογα με λίγη φαντασία). Αναρωτιέμαι αν αυτός είναι ο λόγος που λαοί όπως οι Ιάπωνες ή οι Κινέζοι δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία
. - Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα το οποίο να χρειάζεται επίλυση. Υπάρχει ήδη γλώσσα επικοινωνίας, η Ελληνική, η οποία είτε χρησιμοποιείται με σωστή ορθογραφία είτε όχι, δεν καθίσταται σε καμία περίπτωση κατώτερη των greeklish, το αντίθετο μάλιστα.
έγραψε:τα greeklish μόνο ΚΑΛΑ έχουν να προσφέρουν, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ.
Για να δούμε:
έγραψε:Spoiler: show
Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω ποιος θα καθόταν να διαβάσει το παραπάνω στην «Νέα Ελληνική γραμματοσειρά».
Εκτός από κακογραμμένο -σε όποια γραμματοσειρά και να το γράψει κανείς, είναι επιπλέον δυσανάγνωστο στην «Νέα Ελληνική».
Τα "επιχειρήματα" είναι άκυρα, παράλογα και εκτός θέματος. Τα "πλεονεκτήματα" είναι επιεικώς αστεία (όντως γέλασα σε μερικά σημεία).
Ο ίδιος ο τρόπος γραφής απαράδεκτος, πράγμα που από μόνο του δεν έχει να πει κάτι, ούτε είναι μεμπτό φυσικά, αλλά όταν κάποιος χαρακτηρίζει ως «ντροπή» κάποιο ανορθόγραφο κείμενο, ενώ σε κάποιο του ιδίου εκτός από την κοινή λογική και τον συλλογισμό, λείπει επίσης η σωστή σύνταξη και η ορθογραφία, είναι τραγελαφικό.
Αν εγώ ήθελα να προσβάλω κάποιον/ους για την ικανότητά του/ς σε οποιονδήποτε τομέα, θα φρόντιζα να είμαι ο καλύτερος σε αυτόν τον τομέα, για να υπερασπίσω την θέση μου.
Διαβάζοντας αυτό το άρθρο δεν άλλαξα κάποια στάση, ή δεν κατέληξα σε κάποιο συμπέρασμα (ενώ συνήθως όταν διαβάζω πράγματα, τείνω να κάνω και εγώ τον δικηγόρο του διαβόλου, κυρίως διότι μαθαίνω πράγματα που δεν γνώριζα). Αν και είμαι ουδέτερος ως προς τα greeklish, αν υπήρχε κάποια ελπίδα να με επηρεάσει αυτό το άρθρο, θα ήταν η δημιουργία μίας αρνητικής στάσης προς τα greeklish και όχι θετικής. Αντίθετα, έβγαλα κάποια συμπεράσματα για τον συγγραφέα του.
Που και που γράφω και εγώ με greeklish, κυρίως όταν ξεκινώ μία πρόταση ενώ η διάταξη του πληκτρολογίου είναι στα Αγγλικά και έχω σκοπό να γράψω μια-δυο γραμμές κείμενο, που γνωρίζω πως κάποιος θα τις διαβάσει χωρίς κόπο. Ή ενίοτε όταν δεν μπορώ να αλλάξω γλώσσα στο Ubuntu και χρειάζεται να κάνω επανεκκίνηση.
Off topic:
fkol k4 έγραψε:Δεν έχω καταλάβει καν ποιο είναι το θέμα του κειμένου.
Τι πρόβλημα προσπαθεί να λύσει δηλαδή ο γράφων; να μην τρώμε χρόνο πατώντας Alt + Shift;
Γιατί είναι απολύτως σίγουρο πως δεν υπάρχει πια υπολογιστής που να μην μπορεί να γράψει ελληνικά.
Super + Space βρε Φίλιππε! Ubuntu GNOME rules!