Δημοσιεύτηκε: 29 Ιούλ 2014, 19:53
RedDeviL έγραψε:Η γραφή είναι απλά ένας ενδιάμεσος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους αρχαίους ώστε να μπορούν να συννενοηθούν
Βασικά για να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία σε κάποιον μη παρόντα ή για να διασώσουν-αποθηκεύσουν αυτή. Αλλιώς μια χαρά συνεννοούνταν και χωρίς γραφή.
RedDeviL έγραψε:Εάν τα greeklish 'βολεύουν'
Προφανώς κάποιους τους βολεύουν για τους χ-ψ λόγους, αλλιώς δεν θα υπήρχαν.
Από το ότι τα χρησιμοποιεί ένας αριθμός ανθρώπων, μέχρι του να "επισημοποιηθούν" αποκτώντας χαρακτήρα "εναλλακτικής" γραφής της ελληνικής, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ίσως με την πάροδο των ετών να συμβεί κάτι τέτοιο, αν και για μην επαναλαμβάνω όσα είπα προηγουμένως ή όσα ειπώθηκαν εν γένει, δε βρίσκω το λόγο.
Έχω πχ παρατηρήσει την παροχή μαθημάτων της κινεζικής γλώσσας σε λατινική αλφάβητο για αλλοδαπούς, η οποία (αν έχω καταλάβει σωστά) σαν τάση πατρονάρεται ελαφρώς από την ίδια την κινεζική κυβέρνηση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκμάθησή της από μη Κινέζους. Εκεί βεβαίως υπάρχει μια σκοπιμότητα, η οποία έχει να κάνει με την έκρηξη της εμπορικής δραστηριότητας της Κίνας και των ξένων επενδύσεων που υπάρχουν στη χώρα, γεγονότα που κάνουν την εκμάθηση της γλώσσας αν όχι αναγκαία, σαφώς εξυπηρετική, λόγω του μεγέθους της αγοράς. Κάτι τέτοιο δεν συντρέχει στη δική μας περίπτωση.
Τελευταία μετάβαση που μπορώ να θυμηθώ σε λατινική αλφάβητο ήταν στην Τουρκία, μετά την επικράτηση του Κεμάλ και των Νεότουρκων, οπότε αντί της αραβικής (ή αραβοειδούς, δεν είμαι σίγουρος) γραφής, επιβλήθηκε η λατινική, αφενός μεν στα πλαίσια της προσπάθειας εκσυγχρονισμού-εξευρωπαϊσμού της χώρας, αφετέρου δε στα πλαίσια καταπολέμησης του αναλφαβητισμού.
Ως προς το δεύτερο σκέλος όντως είχε αποτέλεσμα, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να αποδοθεί στην αλλαγή της αλφαβήτου, τουλάχιστον κατ' αποκλειστικότητα, το πιθανότερο είναι πως είχε να κάνει με την εν γένει μεταβολή των συνθηκών.
Άλλωστε οι Άραβες εξακολουθούν να μιλάνε και να γράφουν μια χαρά τη γλώσσα τους, χωρίς να χρειάστηκε να μεσολαβήσει κάποια μεταβολή.