Δημοσιεύτηκε: 01 Μαρ 2009, 13:41
από greatst
cyberpython έγραψε:H GPL είναι copyleft άδεια (δηλαδή το έργο καθώς και οι οποιεσδήποτε μετατροπές/βελτιώσεις/επεκτάσεις πρέπει να γίνονται διαθέσιμες σε όλους υπό την GPL).
Επίσης, δε μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει κώδικα που δεν είναι διαθέσιμος υπό τη GPL σε συνδυασμό με GPL-ed κώδικα εκτός και αν η άλλη άδεια είναι GPL-Compatible (π.χ.BSD licence, Apache licence από την GPLv3 και έπειτα κλπ.) Σε αυτή την περίπτωση το τελικό έργο πρέπει να είναι διαθέσιμο υπό την GPL.

Όσον αφορά τώρα κώδικα υπό την LGPL (που αφορά και πιο άμεσα όσους γράφουν Java desktop applications αφού η βιβλιοθήκη appframework και η swing-worker διατίθενται υπό αυτή την άδεια) απ' ότι έχω καταλάβει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα ακόμη και σε εφαρμογές κλειστού κώδικα, αρκεί να γίνουν διαθέσιμες υπό την LGPL αλλαγές που τυχόν γίνουν στον κώδικα.

Ερώτηση: Έστω οτι έχω μία βιβλιοθήκη LGPL και μία υπό την Apache Licence και θέλω να τις χρησιμοποιήσω και τις δύο σε μία εφαρμογή. Η τελική εφαρμογή υπό ποιά άδεια πρέπει να γίνει διαθέσιμη; Θα μπορούσε να μην είναι ανοικτού κώδικα;

Edit: Ξέχασα να πω τη δική μου προσωπική προτίμηση - Apache/BSD/MIT licence ή εντελώς Public domain. Βέβαια τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσεις κάτι εκτός από GPL λόγω των περιορισμών που ανέφερα πιο πάνω.

Θα συμφωνήσω με πολλά από αυτά που λες κυβερνοπύθωνα. Η γνώμη μου για μερικά από αυτά:

Προβληματίζομαι ακριβώς για το ότι η άδεια GPL είναι "μολυσματική": δηλαδή δεν ξέρω εάν δώσω τον κώδικα ενός έργου λογισμικού στον κόσμο εάν θέλω να υποχρεώσω τον κόσμο να δώσει ως GPL τις παραλλαγές που θα κάνει. Για την ώρα (δεν έχω βέβαια καταλήξει ακόμη, το ψάχνω!) με βλέπω περισσότερο προς άδειες "τύπου BSD" όπως η Apache Licence 2.0.

Για τους συνδυασμούς των αδειών, αφού οι LGPL βιβλιοθήκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε έργα κλειστού κώδικα, γιατί να μην μπορούν να βγουν και υπό την Apache Licence 2.0? Επίσης, από όσο καταλαβαίνω τα έργα υπό την Apache Licence 2.0 μπορούν να δώσουν παραλλαγές που θα είναι GPLv3 (σωστά?)

Έχω μια απορία: το oOSlideshow πώς και το έκανες GPLv3 και όχι BSD ή Apache Licence 2.0? Χρησιμοποιείς εκεί κώδικα/βιβλιοθήκες GPL-όχι δικές σου? Γιατί δεν νομίζω οι LGPL βιβλιοθήκες να αποτελούν πρόβλημα.

Για το ερώτημα σου, υποθέτω ότι θα μπορούσε να είναι και κλειστού λογισμικού, αλλά δεν είμαι σίγουρος.

Γενικότερα, νομίζω ότι έχω αρχίσει να τείνω προς σχήματα διπλής αδειοδότησης. Αλήθεια, ξέρει κανείς γιατί η Sun προτίμησε την GPLv2 για το Netbeans και όχι την GPLv3? Το classpath exception το καταλαβαίνω γιατί υπάρχει, η απορία μου έχει να κάνει με την έκδοση της άδειας.

Σημαντική επισήμανση: δεν είμαι ειδικός (προφανώς!) στα θέματα αυτά, οπότε τα ανωτέρω είναι η προσωπική μου άποψη ή/και αντίληψη επί των θεμάτων αυτών