Δημοσιεύτηκε: 25 Μαρ 2009, 20:51
από Epirotes
Το Ουμπούντου είναι άπαιχτο. Κι όχι δεν είμαι ζηλωτής των Λίνουξ. Είμαι ένας μέτριος πολύπειρος χρήστης που έχει ένα τριπλό σύστημα εκκίνησης (Ubuntu 8.10 64-bit, Vista 64-bit, XP Pro 32-bit). Και τα τρία έχουν τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία τους. Όμως, κατά την εμπειρία μου και την ακράδαντη πεποίθησή μου το Ουμπούντου είναι πολύ πιο ανώτερο σε σύγκριση με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα (ΛΣ) της ΜS. Και ιδού γιατί:

1. Είναι ελεύθερο [σημ. μετ.: με την έννοια του δωρεάν, αλλά και με την κανονική έννοια και πάλι μέσα είμαι] κι είναι ανοικτού κώδικα.
2. Είναι πιο σταθερό σε σύγκριση με ΛΣ της ΜS (Δεν είχα μέχρι τώρα καμία κατάρρευση εφαρμογής ή μπλε οθόνη στο Ουμπούντου κι αναρωτιέμαι γιατί άραγε;)
3. Δεν απαιτείται εγκατάσταση οδηγών. Εξαίρεση: οδηγοί καρτών γραφικών, αλλά ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση το Ουμπούντου είναι ανώτερο, καθώς αναγνωρίζει σωστά την κάρτα γραφικών και προσφέρει να κατεβάσει τον ενημερωμένο οδηγό, χωρίς εσύ να χρειάζεται καν επισκεφτείς την ιστοσελίδα του κατασκευαστή.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν χρειάζεται εγκατάσταση οδηγών για την/τις κάρτα/-ες δικτύου. Μόλις εγκαταστήσεις το Ουμπούντου και επανεκκινήσεις το σύστημα μέχρι την επιφάνεια εργασίας σου, η σύνδεση επιτυγχάνεται άμεσα. [σημ.μετ.: εδώ όντως ισχύει το σλόγκαν ότι το Ουμπούντου απλά παίζει]
4. Εκκινήσιμο Live CD, το οποίο δεν σε βγάζει απλά σ' ένα περιβάλλον που σου επιτρέπει να εγκαταστήσεις ή να επιδιορθώσεις το ΛΣ, όπως κάνουν τα ΛΣ της MS, αλλά σε βγάζει σε μία πλήρως λειτουργική επιφάνεια εργασίας με άμεση σύνδεση στο διαδίκτυο, αν και -για ευνόητους λόγους- το ΛΣ τρέχει σε αρκετά χαμηλότερες ταχύτητες σε σύγκριση με μια κανονική και πλήρη εγκατάσταση. Αυτό σου επιτρέπει, π.χ., να προσπαθήσεις να βρεις λύσεις για πρόβλημα ΛΣ της ΜS ή να κατεβάσεις οδηγούς συσκευών για Windows. Στο προηγούμενο μηχάνημά μου δεν είχα ποτέ ένα CD με οδηγούς για την μητρική πλακέτα, κι έτσι μετά από μια επανεγκατάσταση των ΧΡ, π.χ., είχα αρκετές άγνωστες συσκευές στη διαχείριση συσκευών, μεταξύ άλλων και των οδηγών για τις κάρτες δικτύου. Έτσι, απλά ξεκίνησα το μηχάνημα από το Live CD, κατέβασα τους οδηγούς και τέλος καλά όλα καλά.
5. Αντικατάσταση ή αναβάθμιση συσκευών (hardware) δεν επηρεάζουν το ΛΣ. Και δεν μιλάω για την επανενεργοποίηση των Windows, κάθε φορά που απλά αλλάζεις μια μνήμη RAM, για παράδειγμα. Πριν από κάνα δύο μήνες αποφάσισα να αναβαθμίσω το μηχάνημά μου, δηλ. μητρική πλακέτα, επεξεργαστή και μνήμες RAM. Αποφάσισα επίσης να το κάνω δίχως να φορμάρω τους δίσκους και να εγκαταστήσω τα πάντα από την αρχή. Έτσι, στα Windows έπρεπε να επιδιορθώσω την εγκατάσταση, να ξαναφορτώσω όλους του οδηγούς συσκευών και μετά να καθαρίσω όλες τις συσκευές φαντάσματα στην διαχείριση συσκευών. Στο Ubuntu το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να εκκινήσω το σύστημα (άργησε ελάχιστα περισσότερο απ' ότι συνήθως, αλλά μόλις εμφανίστηκε η επιφάνεια εργασίας, τα πάντα λειτουργούσαν όπως και πριν. Δεν χρειάστηκε καμία άλλη ενέργεια εκ μέρους μου.
6. Κατατμήσεις: ένα ΛΣ της MS αναγνωρίζει μόνο και μπορεί να επεξεργαστεί [σημ.μετ.: με την έννοια να δουλέψεις, ν' ανοίξεις και να μεταφέρεις αρχεία κλπ.] τις δικές του ενδογενείς κατατμήσεις. Το Ουμπούντου αναγνωρίζει και μπορεί να επεξεργαστεί όλες τις κατατμήσεις.
7. Ενσωματωμένο λογισμικό, συμπεριλαμβανόμενων παιχνιδιών: Το Ubuntu διατίθεται με ενσωματωμένο λογισμικό για δουλειές γραφείου κι άλλα πολλά, μεταξύ άλλων και παιχνιδιών. Ενώ ένα λειτουργικό της MS έχει δύο ή τρία παιχνίδια πασιέντζας, π.χ., το Ubuntu έχει μια πλήρη συλλογή με πασιέντζες.
8. Ευελιξία: Είναι πάρα πολύ εύκολο να τροποποιήσεις μια εγκατάσταση διανομής Ουμπούντου και να την μετατρέψεις σε μια άλλη διανομή Λίνουξ (Kubuntu, Edubuntu, Xubuntu, κι ότι άλλο μπορείς να φανταστείς) απλά κατεβάζοντας τα κατάλληλα αρχεία και εγκαθιστώντας τα. Φαντάσου για παράδειγμα, μια αναβάθμιση από ΧΡ Home σε XP Pro να γινόταν κατ' αυτό τον τρόπο.

Συμπερασματικά, το μόνο πράγμα που με εμποδίζει ακόμα να εγκαταλείψω όλα τα ΛΣ της MS και να στραφώ ολοκληρωτικά στο Ubuntu είναι η αγάπη μου για παιχνίδια που απαιτούν DirectX. Αλλά δεν φταίει το Ubuntu' που η βιομηχανία παιχνιδιών έχει υποκλιθεί στην MS κι αναπτύσσει παιχνίδια σχεδόν αποκλειστικά γι' αυτή τη πλατφόρμα.

Πηγή: http://forums.obsidian.net/index.php?sh ... 1599&st=30

Μετάφραση από τα Αγγλικά: © 2009 Ηλίας Ηπειρώτης