Δημοσιεύτηκε: 08 Ιουν 2009, 17:59
από Nisok
Αρχικά χαίρομαι που αυτή η συζήτηση απεξαρτήθηκε από το thread με τους κανονισμούς του forum. Έτσι μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα χωρίς να κωλύεται η διαδικασία.

Στη συνέχεια θα ήθελα να σου προτείνω να διαλογιστείς (ξέρω ότι η λέξη προκαλεί γέλιο αλλά ταιριάζει καλύτερα από το να σκεφτείς και το να φανταστείς ) μια κοινωνία όπου οι στρατιώτες (όπως τους αποκαλείς) είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι που γνωρίζουν τις ανάγκες του συνόλου και μπορούν να κρίνουν με ποιο τρόπο πρέπει να δράσουν. Αυτό δεν είναι δύσκολο και μπορεί να επιτευχθεί αλλά απαιτεί χρόνο. Αυτό που ουσιαστικά σου προτείνω είναι μην σκεφτείς ολοκληρωτικά αλλά διαφορικά :).

Η ίδια η λειτουργία του συνόλου αυτού θα αναιρούσε την έννοια της κεντρικής διοίκησης αφού κάθε ένας, έχοντας επίγνωση της συνολικής κατάστασης θα έπαιρνε μια απόφαση που θα προσέγγιζε την σωστή. Μπορεί να μην είναι απόλυτα ίδιες οι μέθοδοι του καθενός και η υλοποίηση της λύσης που προτείνει ο καθένας και για αυτό οι αποφάσεις θα παίρνονταν με καθολική ψηφοφορία και οχι μέσω αντιπροσώπων. Φυσικά οι άνθρωποι με κάποια μεγαλύτερη εμπειρία, είτε άμεσα επηρεαζόμενοι, θα είχαν βαρύνοντα ψήφο.

Το σύστημα αυτό ονομάζεται αναρχία. Γιατί λείπει η συντονιστική αρχή.

Καταλαβαίνω γιατί μας μεγάλωσαν με τη ιδέα της πυραμίδας, ως το μόνο βιώσιμο σύστημα διακυβέρνησης. Έτσι μοναδικός σκοπός μας είναι να ανέβουμε την πυραμίδα ώστε να είμαστε πιο κοντά στην εξουσία. Όσοι ανεβαίνουν διαφθείρονται από τους παλαιότερους και έτσι όταν φτάνουν σε σημείο να μπορούν να αλλάξουν κάτι το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να διατηρήσουν ότι ήδη υπάρχει.

Εδώ βλέπω ότι γίνεται πραγματικά μια φιλότιμη προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση. Αντί να θέτουμε δικλίδες ώστε να αποκλείσουμε κόσμο από τη ψηφοφορία - Ανοίγουμε.
Δίνουμε το δικαίωμα σε οποιονδήποτε δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον να ψηφίσει. Δεν υπάρχει περιχαράκωμα κεκτημένων. Αυτό είναι μια μικρή αρχή που πρέπει να προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε και στη "πραγματική" κοινωνία μας...

Δεν κάνω κήρυγμα απλά θέτω προβληματισμούς.

Off topic:
Ελεύθερο απόσπασμα από ταινία:
Και λέει ο ομιλιτής: - Είστε όλοι διαφορετικές προσωπικότητες!
Κόσμος: - Ναι είμαστε!
Ομιλιτής: - Είστε όλοι μοναδικοί και ξεχωριστοί!
Κόσμος: - Έτσι είναι!
Άνθρωπος μέσα από το όχλο: - Εγώ δεν είμαι...