Δημοσιεύτηκε: 04 Ιούλ 2009, 01:38
από dim459
@Nisok
Αν σε ένα χώρο που βρισκόμαστε και οι δύο μου επισημάνεις ότι σε ενοχλεί το τσιγάρο μου σε διαβεβαιώ πως θα το σβήσω.
Αν με καταγγείλεις και φάω π.χ. 1000 ευρώ πρόστιμο, επίσης σε διαβεβαιώ πως το βράδυ θα βάλω γκαζάκι και θα σου κάψω το αυτοκίνητο.
Επειδή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορείς να αποδέιξεις ότι στο έκαψα εγώ, ίσως το επόμενο βράδυ μου κάψεις το δικό μου.
Μόλις το δω καμμένο θα πληρώσω δύο φουσκωτούς και θα σε στείλουν στο νοσοκομείο.
Δεν μπορώ να στο θέσω πιο απλά από αυτό. Η τήρηση της έννομης τάξης είναι αρμοδιότητα της συντεταγμένης πολιτείας και όχι των πολιτών μεμονωμένα.
Το πλαίσιο που ρυθμίζει ποιες προσβολές δικαιωμάτων-αγαθών είναι τέτοιας βαρύτητας ώστε να προβλέπεται η δυνατότητα στον πολίτη να προσφεύγει στις αρχές (π.χ στη δικαιοσύνη μηνύοντας το συμπολίτη του) είναι αποτέλεσμα μακράς εξελικτικής πορείας και πάντα σε συνάρτηση των κρατουσών κοινωνικών αντιλήψεων, ή εν πάσει περιπτώσει του κατ' εκτίμηση μέσου όρου τους.
Οποιαδήποτε ρύθμιση αντίθετη με το παραπάνω πλαίσιο περνιέται αβασάνιστα μέσα σε μια νύχτα, εκ προοιμίου είναι καταδικασμένη είτε να ατονήσει, είτε να επιφέρει τέτοια ανωμαλία ώστε αναγκαστικά να οδηγηθεί στην κατάργησή της.